Forsikring og arv

Særkullsbarna fikk livsforsikringen - da reagerte ektemannen

Ektemannen trodde han skulle få utbetalingen fra livsforsikringen da hans kone døde. Stor var overraskelsen da han oppdaget at ektefellen i hemmelighet hadde skrevet inn særkullsbarna i avtalen - og de fikk alle pengene.

HVEM SKAL FÅ PENGENE NÅR DU DØR? Ektemannen visste ikke at kona hadde endret livsforsikringen og begunstiget særkullsbarna i stedet for han - og han skyldte på banken for at de ikke hadde fortalt at dette gikk an. Men det ble slik den avdøde ektefellen hadde skrevet: Særkullsbarna fikk hele livsforsikringen - og ektemannen fikk ingenting. Foto: Shutterstock/NTB
HVEM SKAL FÅ PENGENE NÅR DU DØR? Ektemannen visste ikke at kona hadde endret livsforsikringen og begunstiget særkullsbarna i stedet for han - og han skyldte på banken for at de ikke hadde fortalt at dette gikk an. Men det ble slik den avdøde ektefellen hadde skrevet: Særkullsbarna fikk hele livsforsikringen - og ektemannen fikk ingenting. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Når en person dør, fordeles arven i dødsboet etter bestemmelsene i arveloven, som definerer hvor stor andel av arven som tilfaller ektefelle, samboer, barn eller andre arvinger.

Men dette gjelder kun verdier som er en del av dødsboet - altså eventuelle verdier i form av bolig, eiendeler eller penger i banken.

Penger fra livsforsikringer, livrenter eller pensjoner faller utenfor denne «vanlige» arverekkefølgen:

Slike «spareforsikringsprodukter» faller inn under forsikringsavtaleloven - og der er det andre regler som gjelder.

Passer du ikke på der, kan du risikere at en eks fra tjue år tilbake kan arve alle pengene - og at du får ingenting. (tekstlenke)

Og det er nettopp dette som også er bakgrunnen for at ektemannen ble sittende uten et rødt øre av livsforsikringen som han trodde skulle sikre parets felles boliglån dersom en av dem døde.

Ved kjøp av bolig er det mange som velger å kjøpe til en livsforsikring - som man tidligere kalte gjeldsforsikring. Mange ønsker å forsikre for eksempel halve lånesummen - slik at gjenlevende partner vil være i stand til å betjene lån og bli boende dersom en av partene skulle falle fra.

Og det er også bakgrunnen for historien om ektemannen og særkullsbarna:

Ukjent med endring i livsforsikringen

Ekteparet opptok i september 2015 et lån til kjøp av felles bolig. Ektemannen tegnet samtidig en livsforsikring og begunstiget ektefellen med 2 millioner kroner i dødsfallerstatning.

Ifølge sakspapirene fra Finansklagenemnda, hadde konen en livsforsikring fra tidligere - hvor hun hadde begunstiget sine tre særkullsbarn med 1,5 millioner kroner.

Da ekteparet tok opp det felles boliglånet, endret hun begunstigelsen fra særkullsbarna til ektemannen - som ble begunstiget for 1 million kroner.

Det ektemannen imidlertid ikke visste, men som han skulle oppdage etter ektemakens død, var at hun i januar 2018 endret denne begunstigelsen tilbake til sine særkullsbarn.

Hun ble alvorlig syk våren 2017 og døde i juni 2018.

- Visste ikke at forsikringen kunne endres

Begunstigelse handler om at du navngir en spesiell person som skal få utbetalingen av en spareavtale eller en forsikring etter din død.

Etter at ektemannen oppdaget at særkullsbarna fikk hele livsforsikringen og han ikke fikk noen ting, klaget han saken inn for banken - og videre til Finansklagenmnda ettersom banken ikke var enige med ham.

Han mener banken har brutt sin rådgivningsplikt ettersom de etter hans påstand ikke opplyste om at begunstigelsene kunne endres.

Dette mener han burde vært opplyst spesielt med tanke på at formålet med å oppnevne hverandre som begunstiget, var å sikre den gjenlevende økonomisk ved den andre ektefelles eventuelle bortgang.

Han poengterer også at dersom han hadde blitt informert om dette fra banken, så ville han vurdert om han burde sørge for en annen løsning som sikret han bedre.

Får ikke medhold - og ingen penger

Ektemannen klager saken videre til Finansklagenemnda etter at han ikke får medhold av banken. Men Finansklagenemnda er enige med banken - og avslår ektemannens krav på 1 million kroner.

De konkluderer med at vilkårene i forsikringen klart framgår på første side i de generelle forsikringsvilkårene. De avviser også at eventuelle manglende forsikringspapirer eller rådgivning for eller imot «endelig begunstigelse» (en type begunstigelse som ikke kan endres) ville hatt noe å si for utfallet - også fordi å tegne en «endelig begunstigelse» kan ha uheldige virkninger blant annet ved framtidig samlivsbrudd mellom partene.

- Det kan ikke legges til grunn at det er årsakssammenheng mellom en eventuell mangelfull rådgivning og klagerens påståtte tap av forsikringssum på kr 1 000 000. Vilkårene for erstatningsansvar er ikke til stede, og klageren kan ikke gis medhold i klagen, skriver Finansklagenemnda i sin beslutning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.