Forsikring og arv

Særkullsbarna fikk livsforsikringen - da reagerte ektemannen

Ektemannen trodde han skulle få utbetalingen fra livsforsikringen da hans kone døde. Stor var overraskelsen da han oppdaget at ektefellen i hemmelighet hadde skrevet inn særkullsbarna i avtalen - og de fikk alle pengene.

HVEM SKAL FÅ PENGENE NÅR DU DØR? Ektemannen visste ikke at kona hadde endret livsforsikringen og begunstiget særkullsbarna i stedet for han - og han skyldte på banken for at de ikke hadde fortalt at dette gikk an. Men det ble slik den avdøde ektefellen hadde skrevet: Særkullsbarna fikk hele livsforsikringen - og ektemannen fikk ingenting. Foto: Shutterstock/NTB
HVEM SKAL FÅ PENGENE NÅR DU DØR? Ektemannen visste ikke at kona hadde endret livsforsikringen og begunstiget særkullsbarna i stedet for han - og han skyldte på banken for at de ikke hadde fortalt at dette gikk an. Men det ble slik den avdøde ektefellen hadde skrevet: Særkullsbarna fikk hele livsforsikringen - og ektemannen fikk ingenting. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Når en person dør, fordeles arven i dødsboet etter bestemmelsene i arveloven, som definerer hvor stor andel av arven som tilfaller ektefelle, samboer, barn eller andre arvinger.

Men dette gjelder kun verdier som er en del av dødsboet - altså eventuelle verdier i form av bolig, eiendeler eller penger i banken.

Penger fra livsforsikringer, livrenter eller pensjoner faller utenfor denne «vanlige» arverekkefølgen:

Slike «spareforsikringsprodukter» faller inn under forsikringsavtaleloven - og der er det andre regler som gjelder.

Passer du ikke på der, kan du risikere at en eks fra tjue år tilbake kan arve alle pengene - og at du får ingenting. (tekstlenke)

Og det er nettopp dette som også er bakgrunnen for at ektemannen ble sittende uten et rødt øre av livsforsikringen som han trodde skulle sikre parets felles boliglån dersom en av dem døde.

Ved kjøp av bolig er det mange som velger å kjøpe til en livsforsikring - som man tidligere kalte gjeldsforsikring. Mange ønsker å forsikre for eksempel halve lånesummen - slik at gjenlevende partner vil være i stand til å betjene lån og bli boende dersom en av partene skulle falle fra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.