Grunnbeløpet (1G)

Så mye øker grunnbeløpet

Trygdeoppgjøret er klart, og grunnbeløpet øker med 7143 kroner. Trygdeoppgjøret sikrer blant annet at pensjonistene får en pensjonsøkning på 8,54 prosent.

NYTT GRUNNBELØP: Det nye grunnbeløpet er nå bestemt, og gjelder fra 1. mai. Foto: NTB
NYTT GRUNNBELØP: Det nye grunnbeløpet er nå bestemt, og gjelder fra 1. mai. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tirsdag kunne regjeringen varsle at Trygdeoppgjøret er klart, og at det gir en kraftig økning i pensjonene til over en million alderspensjonister, på 8,54 prosent fra 1. mai.

Det har vært store forventninger knyttet til årets trygdeoppgjør, som har vært forhandlet fram fra 15. mai.

Nå har altå regjeringen og organisasjonene drøftet tallgrunnlaget for årets regulering av folketrygdens grunnbeløp og pensjoner ferdig.

– Etter flere år med uro rundt trygdeoppgjøret, har vi nå full enighet om tallgrunnlaget og hvordan dette påvirker trygdene og pensjonene. Det er et tegn på at vi nå har på plass en modell som fungerer godt, også i krevende år med høy prisvekst, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

Tallgrunnlaget har vært drøftet med Pensjonistforbundet, Senior Norge, Forsvarets seniorforbund, Landsforbundet for offentlige pensjonister, Funksjonshemmedes felles­organisasjon, Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner, LO, YS, Unio og Akademikerne.

– Alle skal ha en verdig alderdom. Derfor er viktig med et forutsigbart og rettferdig system for hvordan alderspensjonene og andre trygder skal oppjusteres årlig, sier Mjøs Persen.

Hvor mye øker grunnbeløpet?

Grunnbeløpet i folketrygden øker med 7 143 kroner fra 111 477 til 118 620 kroner fra 1. mai 2023. Det er en økning på 6,41 prosent, skriver regjeringen i en pressemelding.

– Jeg er glad for at vi i år får en god vekst i grunnbeløpet. Ytelser som reguleres gjennom grunnbeløpet, som for eksempel uføretrygd og arbeidsavklaringspenger, får en økning på 6,41 prosent, sier Mjøs Persen.

Grunnbeløpet skal reguleres i samsvar med lønnsveksten, justert for eventuelle avvik mellom forventet og faktisk lønnsvekst to år tilbake i tid. Uføretrygd, arbeidsavklaringspenger og alderspensjon under opptjening reguleres med grunnbeløpet. Alderspensjon under utbetaling, samt satsene for minste pensjonsnivå og garantipensjon, reguleres med gjennomsnittet av lønns- og prisveksten.

Nytt grunnbeløp og reguleringssatser blir formelt fastsatt ved kongelig resolusjon 26. mai 2023.

Opposisjonen ved blant annet SV og Rødt, applauderer ikke trygdeoppgjøret.

SV talsperson, Freddy André Øvstegård, sier til VG at trygdeoppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.

– For å utjevne forskjellene trengs et kronetillegg i tillegg til bare prosentvise økninger av ytelsene. Dagens minsteytelser ligger langt under fattigdomsgrensen, da må nivåene målrettet løftes for å gjøre noe med fattigdommen.

Samme kritikk kommer fra Rødt.

– Det går ikke an å betale regningene med prosent. Når regjeringen nå legger opp til er trygdeoppgjør med flatt prosenttillegg, betyr det at de med lavest pensjon og lavest trygd får minst. Det er urettferdig, sier Mimir Kristjansson, stortingsrepresentant for Rødt.

Vi.no har tidligere omtalt at Kristjansson har etterspurt ekstraordinære økninger i de minste ytelsene, både når det gjelder pensjon, uføretrygd og arbeidsavklaringspenger, og at det ikke holder med bare et godt trygdeoppgjør.

Utbetales fra juni

Nav har tidligere informert om at økningen i grunnbeløpet gjelder fra 1. mai og at dette gir en økning i flere av pengestøttene, som i hovedsak blir utbetalt i løpet av juni måned.

Oversikten under viser hvilke ytelser økningen gjelder for og når pengene blir utbetalt.

Nye satser fra Nav basert på nytt grunnbeløp

YtelseØkningen gjelderØkning fra 1. mai blir utbetalt
AlderspensjonAlleSammen med månedsutbetaling 20. juni
ArbeidsavklaringspengerAlleEgen utbetaling fra slutten av mai
Avtalefestet pensjonAlleSammen med månedsutbetaling 20. juni
Dagpenger*Egen utbetaling fra slutten av mai
Gjenlevendepensjon, barnepensjon og ytelser til tidligere familiepleierAlleSammen med månedsutbetaling 20. juni
Foreldrepenger ved fødsel og adopsjon, og svangerskapspenger**Fortløpende fra slutten av mai
Krigspensjon og gammel yrkesskadeAlleFra juni
KvalifiseringsstønadAlleNormalt juni eller juli
Overgangsstønad til enslig mor og farAlleSammen med månedsutbetaling 20. juni
Stønad ved barns og andre pårørendes sykdom (omsorgspenger, pleiepenger og opplæringspenger)***Fra juni
Supplerende stønadAlleSammen med månedsutbetaling 20. juni
Sykepenger****Fra juni
UføretrygdAlleSammen med månedsutbetaling 20. juni
YrkesskadeAlleSammen med månedsutbetaling 20. juni

*Dagpenger som er innvilget 1. mai eller senere og dagpenger med vernepliktgrunnlag. **Hvis retten til foreldrepengene/svangerskapspengene oppstod 1. mai eller senere, og gjelder kun de som har et beregningsgrunnlaget lik 6 ganger folketrygdens grunnbeløp samt selvstendig næringsdrivende. ***Hvis stønaden er igangsatt 1. mai eller senere. Gjelder kun de som har beregningsgrunnlag lik 6 ganger folketrygdens grunnbeløp. ****Hvis arbeidsuførheten oppstod 1. mai eller senere. Gjelder kun de som har beregningsgrunnlag lik 6 ganger folketrygdens grunnbeløp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.