Pensjon og ytelser fra Nav

Så mye mer får menn fra Nav, sammenliknet med kvinner

Kvinner jobber lenger enn menn før de går av med alderspensjon, de får mindre utbetalt - og de er i flertall blant minstepensjonistene.

KVINNER OG PENSJON: Kvinner flest jobber lenger enn menn - og får mindre i pensjon. Foto: NTB
KVINNER OG PENSJON: Kvinner flest jobber lenger enn menn - og får mindre i pensjon. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er rekordmange alderspensjonister i Norge: Ved utgangen av mars 2022 var det 1 005 200 personer som mottok alderspensjon. 513 287 er kvinner og 491 933 er menn.

Disse fikk utbetalt 258 700 kroner i gjennomsnittlig årlig alderspensjon fra folketrygden i 2021 (før skatt). Og ifølge de siste statistikkene fra Nav er det til dels store forskjeller på når kvinner og menn går av med pensjon - og hva de får utbetalt:

 • Gjennomsnittlig alderspensjon for kvinner i aldersgruppen 67-69 år var 20 100 kroner (mars 2022)
 • Gjennomsnittlig alderspensjon for menn i samme alder var 22 700 kroner

Nedenfor kan du se mer av hvordan pensjonsforskjellene mellom menn og kvinner viser seg i månedlige utbetalinger.

Menn får mer i pensjon enn kvinner

Ifølge Nav er det kjønnsforskjeller i alle aldersgrupper, men forskjellene er mindre i de yngste aldersgruppene.

Det er mulig å ta ut tidlig pensjon fra 62 år - noe som menn gjør i større grad enn kvinner. Men tidlig uttak betyr også lavere månedsbeløp - fordi pensjonen strekkes over flere år. I tillegg er det mange i aldersgruppa 62-66 som tar ut gradert alderspensjon og fortsetter å jobbe i tillegg. Andre igjen kan ha gradert uføretrygd i tillegg til gradert alderspensjon.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Slik er månedlige utbetalinger for kvinner og menn i ulike aldersgrupper (beløp for mars 2022):

62-66 år:

 • Kvinner: 16 200 kroner
 • Menn: 19 600 kroner

67-69 år:

 • Kvinner: 20 100 kroner
 • Menn: 22 700 kroner

70-74 år:

 • Kvinner: 20 300 kroner
 • Menn: 24 000 kroner

75-79 år:

 • Kvinner: 20 400 kroner
 • Menn: 26 500 kroner

80-84 år:

 • Kvinner: 19 600 kroner
 • Menn: 25 900 kroner

85 pluss:

 • Kvinner: 19 500 kroner
 • Menn: 24 400 kroner

Nav forklarer noe av forskjellene på aldersgruppene med at de eldste aldersgruppene ikke har hatt mulighet til uttak fra 62 år alder, kun ved 67 år. Dermed er pensjonen fordelt over færre år - og med høyere årlige beløp.

Kvinner jobber lenger

Kvinner får lavere månedlige utbetalinger, som du kan se ovenfor. I tillegg jobber de i gjennomsnitt lenger enn menn.

- Det er flest menn i de yngste aldersgruppene, mens kvinneandelen stiger med alderen. Kvinner lever i gjennomsnitt lenger enn menn og det gjenspeiles i kjønnsfordelingen i de eldste aldersgruppene – hvor det er en overvekt av kvinner. At det er flest menn i de yngste aldersgruppene forklares av at det er flere menn enn kvinner som velger å ta ut alderspensjonen før fylte 67 år, skriver Nav i rapporten om pensjonstallene.

I første kvartal i 2022 var gjennomsnittlig alder ved første uttak av alderspensjon 65,5 år. For kvinner var gjennomsnittlig alder 66,0 år og for menn 65,0 år.

Det er totalt 28 prosent av 62-66 åringer som har tatt ut alderspensjon. Nav beskriver store kjønnsforskjeller:

39,6 prosent av mennene i denne aldersgruppen mottok alderspensjon - mot kun 17,2 prosent av kvinnene.

- De viktigste årsakene til kjønnsforskjellen ved uttak i alderen 62-66 år er at kvinner i mindre grad enn menn oppfyller vilkårene for å ta ut tidlig alderspensjon og at flere kvinner allerede mottar full uføretrygd eller andre pensjoner og trygdeutbetalinger. Likevel er det slik at kvinner som oppfyller vilkårene, også har lavere uttakstilbøyelighet. Én mulig forklaring er at kvinner utsetter uttaket av alderspensjon fordi de har høyere forventet levealder enn menn, skriver Nav, og legger til:

- Kan hende ser noen kvinner seg tjent med et høyere nivå på livslang månedlig alderspensjon, framfor tidligere uttak med lavere utbetalinger per måned.

Kvinner i flertall blant minstepensjonistene

Minstepensjon er mye debattert - og da er det pensjonsbeløpet som er stridens kjerne. Vi.no har skrevet om den nye reguleringen av alderspensjoner som vil få konsekvenser for minstepensjonistene dersom det ikke kommer spesielle regler for denne gruppen, som Støre-regjeringen egentlig har lovet. Men opposisjonen er tydelig på at det ikke er mulig å leve på minstepensjon slik det er i dag.

Blant alle alderspensjonistene var det 14,2 prosent som mottok minste pensjonsnivå.

I mars 2022 var det 143 200 minstepensjonister blant alderspensjonistene i Norge. Og det er betydelig mange flere kvinner enn menn:

Andelen alderspensjonister med minstepensjon er 23,6 prosent av kvinnene men kun 4,5 prosent av mennene.

Ifølge Nav er det spesielt de eldre kvinnene som mottar minste pensjonsnivå. Hele 46,3 prosent av alle kvinnelige alderspensjonister som var 85 år eller eldre, faller inn under definisjonen av minstepensjonist.

For menn i den samme aldersgruppen var andelen 9,7 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.