Utbetaling Nav 2021

Så mange kan få krav om betaling til Nav

Etteroppgjøret for uføretrygd gjør at mens enkelte vil få en ekstra utbetaling fra Nav, vil andre måtte betale tilbake deler av uføretrygda for 2020.

UTBETALING ELLER KRAV: Nav sender ut etteroppgjøret for uføre, som betyr at enkelte får en ekstra utbetaling mens andre må betale tilbake penger til Nav. Foto: Kristin Sørdal
UTBETALING ELLER KRAV: Nav sender ut etteroppgjøret for uføre, som betyr at enkelte får en ekstra utbetaling mens andre må betale tilbake penger til Nav. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Uføretrygd blir beregnet og utbetalt ut fra eventuell inntekt du har oppgitt å ha ved siden av. Hver høst gjennomfører Nav en automatisk kontroll ut fra inntektsopplysningene i skatteoppgjøret for å se om du har mottatt riktig beløp. Dette kalles etteroppgjør.

Dette betyr i praksis at du enten får en etterbetaling, eller et krav om tilbakebetaling, fra Nav.

Feil uføretrygd i 2020?

Etteroppgjøret som blir gjort i høst gjelder altså for inntektsåret 2020. Dersom du har fått feil uføretrygd i 2020 får du brev, enten digitalt eller i posten, om hva som gjelder i ditt tilfelle.

Viser Navs beregning derimot at det ikke er noen endringer, og du har fått riktig utbetaling for inntektsåret 2020, mottar du ikke noe brev fra Nav.

Ifølge Nav er etteroppgjøret nå foretatt for de fleste uføretrygdede som har mottatt skatteoppgjøret for 2020.

- Om lag 331 000 saker er behandlet. For cirka 94 prosent av disse medfører ikke etteroppgjøret noen endring, hverken etterbetaling eller tilbakekreving, forteller Liv Tove Espedal, fungerende avdelingsdirektør i Ytelsesavdelingen til Vi.no.

Hun forteller videre at 6 340 uføretrygdede får en etterbetaling, med et gjennomsnittlig beløp i underkant av 12 000 kroner.

14 300 uføretrygdede får vedtak om tilbakekreving, med et gjennomsnittlig beløp på som skal tilbakebetales på 23 000 kroner.

Penger tilbake på etteroppgjøret?

Viser beregningen at du har fått for lite utbetalt, får du et brev om etterbetaling. Da vil du få beløpet utbetalt som en engangssum.

Viser beregningen at du har fått for mye utbetalt, får du et brev om tilbakebetaling.

Ifølge Nav har du da en frist på tre uker for å komme med innsigelser eller nye opplysninger. Sender du ikke inn ny dokumentasjon vil vedtaket bli automatisk iverksatt etter fire uker. Du har til sammen 10 uker klagefrist på vedtaket.

Tilbakebetalingen kan skje ved at du betaler tilbake beløpet med en gang eller at Nav gjennomfører et trekk fra ytelsen din - hvis du fortstat mottar en fast utbetaling fra Nav.

Normalt vil de trekke 10 prosent av ytelsen frem til hele beløper er innbetalt.

Når kommer etteroppgjøret?

Selv om Nav sier til Vi.no at etteroppgjøret er sendt til mange uføretrygdede allerede, påpeker de på sine nettsider at dette er noe de jobber meg over en lengre periode, og at enkelte vil få brev om etteroppgjøret først i januar eller februar 2022 eller enda senere. Ikke minst kan dette gjelde personer som får skatteoppgjøret sent, og enkelte som mottar barnetillegg til uføretrygden, skriver Nav.

Vi.no skrev tidligere i høst om at flere konkrete faktorer kan gjøre at du får skatteoppgjøret sent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.