Klage på Nav-vedtak

Så mange fikk omgjort vedtak på uføretrygd i 2020

Er du uenig i vedtaket om uføretrygd fra Nav kan du klage - og eventuelt anke saken videre. Se hvor mange som fikk omgjort sitt vedtak etter klage på uføretrygd i 2020.

KLAGE PÅ UFØREVEDTAK: Se hvordan du går frem om du mener det er feil i vedtaket ditt, og hvor mange som fikk gjort om sitt vedtak i 2020. Foto: Vidar Ruud / NTB
KLAGE PÅ UFØREVEDTAK: Se hvordan du går frem om du mener det er feil i vedtaket ditt, og hvor mange som fikk gjort om sitt vedtak i 2020. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I alt 28 457 personer søkte om uføretrygd i løpet av 2020, viser Navs årsrapport. Av disse var det flere tusen som klagde på vedtaket de først fikk fra Nav - og fikk dette omgjort.

Her kan du lese mer om hvordan man klager og hva årsaken vanligvis er til at uførevedtak blir omgjort.

Omgjøring av 15,3 prosent av vedtakene

Mener man at noe er feil i vedtaket fra Nav, klager man i første omgang direkte til Nav. Totalt mottok Nav 5031 klager på uføretrygd i 2020.

- Nav Arbeid og ytelser hadde i 2020 isolert sett en omgjøringsprosent på 15,3 prosent, forteller Navs pressevakt Sigrid Anna til Vi.no.

Klager som ikke får medhold sendes videre til Nav Klageinstans.

- Nav Klageinstans hadde en omgjøringsprosent på 16,5 prosent. Dette er andelen brukere som klaget til Nav, som ikke fikk omgjort sin sak av Nav Arbeid og ytelser, men som deretter fikk en omgjøring etter at klageinstansen hadde gjort en ny vurdering, forteller Anna.

Hun påpeker at det i sakene som ble omgjort ikke nødvendigvis betyr at bruker fikk fullstendig medhold i sin klage, men at klagebehandlingen førte til en endring i vedtaket.

30 prosent anker omgjort i Trygderetten

Klager som verken blir omgjort hos Nav eller Nav Klageinstans, kan ankes videre til Trygderetten, et domstollignende og uavhengig forvaltningsorgan som behandle anker over vedtak om enkeltpersoners rett til trygdeytelser og pensjoner.

- 30 prosent av brukerne fikk omgjort sin ankesak helt eller delvis etter behandling i Trygderetten i 2020, forteller Navs pressevakt.

2265 omgjorte uførevedtak

I alt ble det gjort om 2265 vedtak for uføretrygd i 2020 etter klager fra brukerne, med følgende fordeling:

    1. Nav Arbeid og ytelser, egen omgjøring i klagesaker: 900
    2. Nav Klageinstans omgjøring i klagesaker: 782
    3. Nav Klageinstans omgjøring i ankesaker: 285
    4. Trygderetten omgjøring i ankesaker: 298

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.