Uføretrygd fra Nav

Så mange får avslag på søknad om uføretrygd

Hvert år får flere tusen nordmenn avslag på søknaden om uføretrygd. Les mer om hovedårsakene til avslagene, og alternativene til økonomisk støtte fra Nav.

SØKNAD OM UFØRETRYGD: Rundt 6000 personer får årlig avslag på sin søknad om uføretrygd, viser tall fra Nav. Foto: NTB
SØKNAD OM UFØRETRYGD: Rundt 6000 personer får årlig avslag på sin søknad om uføretrygd, viser tall fra Nav. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Statistisk sett er uførhet en virkelighet som rammer mange: 362 000 personer mottok uføretrygd i august 2022, som utgjør 10,4 prosent av den totale befolkningen i alderen 18-67 år. Jo eldre du er, jo større er sannsynligheten for at du er ufør, og uførhet er noe som rammer flest kvinner - hvor de fleste har en gradert uføretrygd, mens menn oftere er 100 prosent uføre.

Det neste året antar Nav at antallet uføretrygdede vil øke: De forventer at det ved utgangen av 2022 vil være 367 500 uføretrygdede - og at dette vil øke til 378 500 i 2023.

Tall Vi.no har fått tilsendt fra Nav viser at mens det hvert år er rundt 30 000 personer som får innvilget uføretrygd, er det samtidig rundt 6000 personer som hvert år får avslag på sin søknad.

Ifølge Mona Kagnes, fungerende seksjonssjef i Nav, er det to hovedårsaker til at disse personene ikke får innvilget uføretrygd.

Hvem kan få uføretrygd?

Uføretrygd kan være aktuelt for deg som har varig nedsatt inntektsevne på grunn av sykdom eller skade, skriver Nav.no på sine nettsider. For å ha rett til å få uføretrygd må du som hovedregel oppfylle disse vilkårene:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.