Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Statistisk sett er uførhet en virkelighet som rammer mange: 362 000 personer mottok uføretrygd i august 2022, som utgjør 10,4 prosent av den totale befolkningen i alderen 18-67 år. Jo eldre du er, jo større er sannsynligheten for at du er ufør, og uførhet er noe som rammer flest kvinner - hvor de fleste har en gradert uføretrygd, mens menn oftere er 100 prosent uføre.
Det neste året antar Nav at antallet uføretrygdede vil øke: De forventer at det ved utgangen av 2022 vil være 367 500 uføretrygdede - og at dette vil øke til 378 500 i 2023.

Uføretrygd: Taper 130 000 kr i året på Navs uføreberegning
Tall Vi.no har fått tilsendt fra Nav viser at mens det hvert år er rundt 30 000 personer som får innvilget uføretrygd, er det samtidig rundt 6000 personer som hvert år får avslag på sin søknad.
Ifølge Mona Kagnes, fungerende seksjonssjef i Nav, er det to hovedårsaker til at disse personene ikke får innvilget uføretrygd.

Daglige henvendelser fra folk med økonomiske problemer: - For guds skyld, ikke vent! Dette kan bli stygt!
Hvem kan få uføretrygd?
Uføretrygd kan være aktuelt for deg som har varig nedsatt inntektsevne på grunn av sykdom eller skade, skriver Nav.no på sine nettsider. For å ha rett til å få uføretrygd må du som hovedregel oppfylle disse vilkårene:
- Du må være mellom 18 og 67 år.
- Du må ha vært medlem av folketrygden i de siste 5 åra før du ble syk.
- Sykdom og/eller skade må være hovedårsaken til at inntektsevnen din er nedsatt.
- Hensiktsmessig behandling og arbeidsrettede tiltak må være gjennomført.
- Inntektsevnen din må være varig nedsatt med minst 50 prosent på grunn av sykdom og/eller skade.

Vanskelig økonomi eller gjeld? Dette skal Nav gi deg
Vi PlussSå mange har fått avslag på søknad om uføretrygd
Tall som Vi.no har fått tilsendt fra Nav viser hvor mange vedtak om uføretrygd Nav har fattet de siste tre åra, og hvor mange av sakene som ble avslått:
- 2019: Vedtak i cirka 42 200 nye uføresaker i løpet av 2019, hvorav 35 100 saker ble innvilget eller delvis innvilget. 6 700 saker ble avslått. I 300 saker er resultatet ukjent eller ikke ferdig vurdert.
- 2020: Vedtak i cirka 33 500 nye uføresaker i løpet av 2020, hvorav 27 400 saker ble innvilget eller delvis innvilget. 5 300 saker ble avslått. I 800 saker er resultatet ukjent eller ikke ferdig vurdert.
- 2021: Vedtak i cirka 32 700 nye uføresaker i løpet av 2021, hvorav 25 900 saker ble innvilget eller delvis innvilget. 6 500 saker ble avslått. I 300 saker er resultatet ukjent eller ikke ferdig vurdert.

Flytte utenlands? Pass på trygde- og skattefellene
Vi PlussOppfyller ikke vilkårene
Vi har spurt Nav om de vanligste årsakene til at enkelte søkere får avslag på søknad om uføretrygd.
- De vanligste årsakene er avslag fordi et eller begge vilkårene i folketrygdlovens paragraf 12-5 om hensiktsmessig behandling og arbeidsrettede tiltak ikke er oppfylt, og avslag fordi inntektsevnen ikke er nedsatt i kvalifisert grad, som står i folketrygdlovens paragraf 12-7, forteller Mona Kagnes.

Sa ikke ifra om uføretrygd: Må betale tilbake 200 000 kroner
Hun forklarer videre at det er flest avslag på grunn av det første punktet, typisk ved at det ikke er gjennomført tilstrekkelig medisinsk behandling og/eller arbeidsrettet utprøving for å avklare arbeidsevne.
Får du nei på uføresøknaden din, kan du klage på vedtaket.
- Avslagsvedtaket kan påklages til Nav Klageinstans. Nav Klageinstans’ vedtak kan ankes inn til Trygderetten. Trygderettens avgjørelse kan ankes til lagmannsretten, forklarer Kagnes.

7 av 10 er usikre på om de vil ha «penger nok» som pensjonist

Fylkene og kommunene med flest uføre
Hvilken økonomisk støtte gis til de med avslag på uføretrygden?
- Dersom man søker om uføretrygd og får avslag, også på en eventuell klage, hva kan man gjøre med tanke på klare seg økonomisk? Hvilke alternativer fins?
- Nav vil i slike tilfeller vurdere om brukeren har (videre) rett til arbeidsavklaringspenger, forteller hun, og legger til at alle brukere som fortsatt har behov for oppfølging fra Nav har rett på bistand uavhengig av om de mottar ytelse eller ikke. Dette står i Nav-lovens paragraf 14a.
- Det betyr at de kan ha fortsatt rett på tiltak og oppfølging fra Nav. Har man nedsatt arbeidsevne er man prioritert for både oppfølging og tiltak, påpeker hun.
Det kan bety at noen kan har rett på tiltakspenger, andre på kvalifiseringsprogrammet, mens noen kan søke om økonomisk sosialhjelp.
Har man ikke inntekt eller andre muligheter til å sikre livsoppholdet sitt, for eksempel med oppsparte midler, kan man dessuten søke om økonomisk sosialhjelp og få vurdert sitt hjelpebehov.
- Økonomisk sosialhjelp etter sosialtjenesteloven er en kommunal tjeneste. Nav-kontoret i kommunen må foreta en konkret og individuell vurdering i hver enkelt sak, der inntekter og utgifter, behov og livssituasjon for øvrig er viktige momenter. Økonomisk stønad skal dekke det aller mest nødvendige, forteller Kagnes.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.