Ufør, Nav og tjenestepensjon

Sa ikke ifra om uføretrygd: Må betale tilbake 200 000 kroner

- Det burde være åpenbart at hun ikke skulle ha 850 640 kroner fra Nav og pensjonskassen, mener SPK.

MÅ BETALE TILBAKE UFØREPENSJON: Etter at uførepensjonen fra pensjonsselskapet ble samordnet med uføretrygden fra Nav, ble det totalt utbetalt mer enn 850 000 kroner i året. Det burde kvinnen skjønt var for mye, mener både SPK og Trygderetten. Foto: NTB
MÅ BETALE TILBAKE UFØREPENSJON: Etter at uførepensjonen fra pensjonsselskapet ble samordnet med uføretrygden fra Nav, ble det totalt utbetalt mer enn 850 000 kroner i året. Det burde kvinnen skjønt var for mye, mener både SPK og Trygderetten. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Greier du ikke lenger å jobbe som før på grunn av varig nedsatt inntektsevne etter sykdom eller skade, kan du ha rett på uføretrygd fra Nav. Men du kan også ha rett på flere andre ytelser både fra helsetjeneste og tjenestepensjon - i tillegg til bedre utbetalinger fra folketrygden.

Men da bør du vite hva du kan få - og hvordan du kan få det. Her kan du lese mer om uføretabbene du ikke bør gå i, som kan koste deg en mye bedre økonomisk hverdag.

En av tingene mange kan gå glipp av, fordi de ikke vet om det, er muligheten til å få uførepensjon selv om du ikke oppfyller Navs krav til minst 50 prosent nedsatt inntektsevne.

Men pass på: Dersom du får en pensjonsytelse fra tjenestepensjonen så er den samordningspliktig med eventuelle ytelser fra Nav. Og du har et stort, eget ansvar for å melde ifra til pensjonskassa om alle mulige endringer i livet ditt som kan medføre endringer i samordningspliktige ytelser.

Der har «Else» feilet, og konsekvensen er at hun må betale tilbake over 200 000 kroner i for mye utbetalt uførepensjon til Statens pensjonskasse (SPK).

Saken vi omtaler er på bakgrunn av ankesaken i Trygderetten.

Uførepensjon fra offentlig tjenestepensjon

Saken handler altså om «Else», født i 1945, som fikk innvilget 100 prosent uførepensjon fra Statens pensjonskasse i 2006.

På det tidspunktet hadde hun ingen ytelse fra Nav. Du kan nemlig få uførepensjon fra pensjonskassen selv uten at du har fått innvilget uføretrygd fra Nav.

For alle utbetalinger fra tjenestepensjonskasser som KLP og SPK, gjelder det en regel om «samordning». Dette betyr at ytelser fra alt av offentlig tjenestepensjon skal regnes sammen med eventuelle ytelser fra Nav - og slik skal man havne på en total utbetaling fra disse tjenestene.

Ettersom Else ikke hadde noen ytelse fra Nav da hun først fikk innvilget uførepensjon fra SPK, var det imidlertid ikke snakk om noen samordning.

Men i 2009 fikk Else innvilget 100 prosent uføretrygd fra Nav - med virkning fra 2006. Dermed utløste det et krav om tilbakebetaling for den perioden som Else hadde hatt usamordnet uførepensjon og datoen som ble satt for etterbetaling av uføretrygd fra Nav.

Noe av beløpet ble ettergitt - men kravet endte på 214 000 kroner.

Problemet i denne saken er også at det hun hadde fått utbetalt for mye etter at samordningen var kalkulert, ikke ble fratrukket da hun fikk etterbetalingen fra Nav.

- Burde forstått at hun ikke skulle ha 850 000 kr

Else mener på sin side at hun har gjort det hun skulle i forhold til dialog både med Nav og SPK. Hun hevder også at den lange perioden med feilutbetaling skyldes feil, slett arbeid og feil saksbehandling hos Nav og SPK.

SPK på sin side påpeker at hun burde skjønt at hun ikke skulle ha 850 000 kroner i uførepensjon og uføretrygd samlet.

For øvrig mener SPK dette:

  • Hun har fått informasjon om at tjenestepensjon samordnes med folketrygden.
  • SPK utbetalte brutto kroner 488 882 i usamordnet pensjon i hele feilutbetalingsperioden.
  • Til sammen utgjør utbetalingen fra både SPK og NAV brutto kroner 850 640.
  • Etter SPK sin vurdering fremstår det som åpenbart at et medlem ikke både skal motta usamordnet full pensjon fra SPK og en høy etterbetaling av full pensjon fra NAV for samme utbetalingsperiode.
  • Det vises også til at medlemmet tok kontakt med NAV fordi hun lurte på om etterbetalingen var korrekt. Utbetalingen etter samordning medførte en stor reduksjon i månedlig utbetaling. Med en så stor reduksjon i månedlig pensjon måtte det fremstå som åpenbart at hun hadde mottatt for mye pensjon fra SPK.

- Burde forstått at hun fikk mindre

Else får ikke medhold i Trygderetten. De skriver:

- Retten er enig med SPK i at den ankende part burde ha forstått at hun fikk for mye utbetalt pensjon i disse årene. Den ankende part burde forstått at samordning ville medføre at utbetalingen fra SPK ville bli redusert som følge av at uførepensjon ble innvilget av folketrygden, ut fra den informasjon hun hadde mottatt. Det måtte være åpenbart for henne at hun ikke skulle motta usamordnet full pensjon fra SPK, og en høy etterbetaling av full pensjon fra NAV for samme utbetalingsperiode.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.