Investering i fond:

Rita (57) opplevde at pengene vokste til det dobbelte i fond

Rita Myklebust (57) startet å spare i fond ved en tilfeldighet. Nå gir det den uføretrygdede kvinnen en følelse av økonomisk trygghet.

HEKTA PÅ FOND: - Menn har jo mye mer i aksjer og fond enn kvinner har. Jeg snakker varmt om fond til venninner, sier Rita Myklebust (57). Foto: Privat
HEKTA PÅ FOND: - Menn har jo mye mer i aksjer og fond enn kvinner har. Jeg snakker varmt om fond til venninner, sier Rita Myklebust (57). Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): - Jeg synes det er kjekt å se at pengene vokser. Det gjør de ikke på en vanlig konto, sier Rita Myklebust (57) i Førde.

Hun er en av stadig flere kvinner som har fått øynene opp for sparing i fond. Etter å ha sett at pengene vokser har hun også begynt å sette seg inn i aksjemarkedet.

For tolv år siden ble hun anbefalt å spare penger i fond av en slektning som jobbet i bank.

- Jeg hadde ikke helt trua. Da det litt seinere kom en nedgangsperiode ble jeg litt småsur. Etter hvert glemte jeg hele greia og tenkte ikke så mye på det, forteller hun.

Pengene doblet seg

Det snudde for fem år siden da hun oppdaget at pengene som sto i fondet hadde vokst til nesten det dobbelte.

- Samtidig som jeg investerte i flere fond fikk jeg barna til å sette penger i fond også. Jeg har ikke hatt noe greie på det i det hele tatt, men kan litt mer nå som Ida har forklart meg litt om det. Det har økt interessen min.

Og Ida, det er Myklebusts niese Ida Bergitte Andersen Hundvebakke. Hun står bak Facebook-siden Aksjekaffe, en lavterskel møteplass for jenter som er interessert i aksjer og fond. Treffene samler kvinner i alle aldre flere steder i landet.

- Det viser at investeringer er noe de aller fleste kan drive med uavhengig av bakgrunn, kjønn og kunnskap, sier Hundvebakke, som også har startet podkasten Aksjekaffe med Ida.

Hun påpeker at menn fortsatt har mye større pengeverdier enn kvinner.

- Tradisjonelt har det kanskje vært mannen som styrer økonomien, men alle har mulighet til å investere. Det handler om å være et selvstendig individ. Det er viktig å vite hva som skjer i egen økonomi og ha kontroll på den. Hvis den ene i et forhold faller fra er det viktig å vite at man ikke står helt på bar bakke, understreker hun.

Det tar bare et par minutter å komme i gang med en spareavtale. Banken din kan hjelpe deg med det.

Fra fond til aksjer

Nå vil Myklebust avansere fra fond til aksjer. Beløpet hun setter av til fondssparing varierer mellom 250, 500 og 1000 kroner i måneden. Hun sparer også litt på en sparekonto i tilfelle vaskemaskinen skulle ryke.

Sparingen gir henne en følelse av trygghet.

- Jeg fikk slag da jeg var 45 år og ble uføretrygda. Etter kun 25 år i arbeidslivet hadde jeg ikke mye å rutte med, så det er viktig at jeg ikke bruker mer penger på fond enn jeg har råd til å tape.

Myklebust mener det aldri er for seint å begynne sparing i fond, ettersom vi lever lenger enn før og ikke vet hvordan livet ser ut om tjue år. Hun er også opptatt av at kvinner bør sette seg mer inn i økonomi og ikke overlate ansvaret til mannen i forholdet.

- Menn har jo mye mer i aksjer og fond enn kvinner har. Jeg snakker varmt om fond til venninner. Samtidig synes jeg menn har en plikt til å informere kone eller samboer om økonomien.

Smart sparemåte

- Å plassere penger i aksjefond er generelt en fin måte å spare på. Setter du pengene på sparekonto synker pengene i verdi når du beregner inflasjon, skatt og lav rente, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea til Vi.no.

Ifølge forbrukerøkonomen er det å plassere penger i aksjefond en fin sparemetode også når man har bikket 50. På dette tidspunktet er det fortsatt noen år før man går av med pensjon.

- Når barna flytter ut kan man tenke litt ekstra på seg selv og planlegge bedre til pensjonsalderen. Sparer du i aksjefond bør du ha en sparehorisont på minst fem år i og med at det svinger litt. Skal du derimot spare kortsiktig er det lurt å sette pengene på en sparekonto med høyest mulig rente, sier Incedursun.

For å tjene litt ekstra penger kan du også tenke kreativt:

- Hvis hytta blir lite brukt og du vil leie ut, kan du tjene 10 000 kroner i året skattefritt. Disse pengene kan du igjen plassere i aksjefond, foreslår forbrukerøkonomen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.