Pensjonsreformen 2011

- Risiko for at det blir mange fattige gamle damer

Kvinner blir taperne med den nye pensjonsreformen, viser undersøkelse.

SISTE DEL AV LIVET: For at pensjonstilværelsen skal bli god er det viktig å ha kontroll på økonomien. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SISTE DEL AV LIVET: For at pensjonstilværelsen skal bli god er det viktig å ha kontroll på økonomien. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Pensjonsreformen ble solgt inn som et opplagt gode for å kombinere jobb og pensjon, men rapporten viser at det er en veldig kjønnsdelt mulighet, sier pensjonsekspert Steinar Fuglevaag til Vi.no.

Fuglevaag jobber med pensjonsspørsmål i Fagbevegelsen og sitter i det regjeringsoppnevnte utvalget som skal evaluere pensjonsreformen fra 2011. Ifølge ham kan det bli kvinner som blir pensjonstaperne med den nye reformen.

– Ifølge rapporten var det veldig mange som valgte å ta ut pensjon tidlig samtidig som de fortsatte å jobbe, men færre kvinner kvalifiserer til å gjøre det. Kvinner tjener dårligere, jobber mer deltid, har færre yrkesaktive år og lavere opptjening i folketrygden, sier Fuglevaag.

Nylig meldte NTB at Statistisk sentralbyrå (SSB) har fulgt personer som kunne kombinere pensjon og jobb etter pensjonsreformen i 2011. Det første kullet i den nye pensjonsgenerasjonen er 71 år i 2020.

Ifølge rapporten fra SSB kombinerte nesten en av fem jobb og pensjon i 2012. Flest menn valgte denne løsningen.

Kvinner må ha bedre kontroll på økonomien

Du kan ha gode grunner til å ta ut pensjonen tidlig.

– Du vil kunne disponere pengene fordi du har de mest aktive åra tidlig i pensjonsalderen. Da vil du ha en god del penger i en kortsiktig horisont, sier Fuglevaag.

Er du kvinne må du ha mer kontroll på økonomi og pensjon, ifølge Fuglevaag.

– Statistisk dør menn tidligere. Kvinner lever lenger og har også eldre partnere. De bør i større grad vente med å ta ut pensjonen enn menn og sørge for at de har råd til å bo hjemme og mulighet til å besøke barnebarn. Det koster penger å klare seg selv og ha egen bolig. Dersom du ikke har spart mye er det pensjonen som sørger for det, understreker han.

En annen gruppe må også forvente dårligere råd på sine eldre dager.

– 300 000 mottar uførepensjon. De har i utgangspunktet lav livsinntekt og går ytterligere ned i inntekt når de blir alderspensjonister. Tre av ti uføre bor også alene og det er flere kvinner enn menn som er uføre. Det er en risiko for at det blir mange fattige gamle damer, sier Fuglevaag.

– Liten bevissthet

Ifølge Fuglevaag får de som tar ut pensjon tidlig, to goder. I hvert fall i noen år.

– De jobber og har den samme arbeidsinntekten som før. Samtidig tar de ut mellom 200 000 og 300 000 på toppen av det, sier han.

Tenker du ikke grundig over valget du gjør, kan det bli en hard overgang når du fyller 67.

– Du har da tatt ut en god del av pensjonen din allerede. Den livsvarige pensjonen din blir da en fjerdedel lavere enn hvis du hadde ventet med å ta ut pensjonen. Mange blir overrasket over å gå fra veldig god inntekt til å plutselig ha lite. Bevisstheten rundt det er lav, sier Fuglevaag.

Unngå brutal overgang

I begynnelsen av pensjonsreformen var folk opptatt av å slå kloa i pengene sine mens de var sikre på at de ville ha glede av dem. Men ifølge Fuglevaag lever de som står i jobb til de er 62 år i snitt lenger.

Ifølge Fuglevaag viser også SSB-rapporten at de som tok ut pensjon tidlig ved siden av inntekt ikke har spart pengene. De har ikke noe høyere oppbygging av formue.

– De har kost seg. Du må være klar over at dyre vaner og god råd i noen år kan gjøre overgangen brutal når du fyller 67. Du må sette deg inn i konsekvensene av valget du tar. Rapporten viser at få gjorde det, sier han.

De siste åra har dette imidlertid endret seg noe.

– Nyere NAV-tall viser at færre tar ut pensjon tidlig. Det er flere som har skjønt at de må være forsiktige. Sannsynligvis kommer du til å leve lenge. Derfor trenger du penger til hele pensjonisttida. Hvis du vil ta ut penger tidlig må du enten bruke det til å nedbetale gjeld eller spare i fond, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.