Rekordmange ber om gjeldsordning

Antallet søknader om gjeldsordning har økt over flere år - og er på et rekordhøyt nivå. Samtidig melder namsmannen om stedvis svært lang behandlingstid, på over ett år.

LÅN DU IKKE GREIER Å BETALE? Du kan søke namsmannen om gjeldsordning dersom du har gjeld du ikke greier å betale. Både namsmannen i Sør-Vest og Sør-Øst opplever stor økning i søknader - men tror likevel ikke vi har sett de fulle konsekvensene av alle økte utgifter ennå. Og ventetiden på en søknad om gjeldsordning kan være over ett år. Foto: NTB
LÅN DU IKKE GREIER Å BETALE? Du kan søke namsmannen om gjeldsordning dersom du har gjeld du ikke greier å betale. Både namsmannen i Sør-Vest og Sør-Øst opplever stor økning i søknader - men tror likevel ikke vi har sett de fulle konsekvensene av alle økte utgifter ennå. Og ventetiden på en søknad om gjeldsordning kan være over ett år. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Vi har fra 2018 fram til og med 2021 hatt en kraftig økning i antallet søknader om gjeldsordning. Dette ser ut til å ha stabilisert seg i 2022 på et rekordhøyt nivå, forteller Inger-Lill Endresen Vagle, seksjonssjef for seksjon for gjeldsordning i Sør-Vest politidistrikt. Hun kommenterer kun tallene som gjelder for Sør-Vest politidistrikt.

Har du gjeld som du ikke greier å betale, kan du søke om offentlig gjeldsordning. Det er namsmannen i de ulike politidistriktene som behandler disse søknadene.

Også Hilde Slyngstadli, seksjonsleder i Gjeldsordningsseksjonen hos Namsfogden i Sør-Øst politidistrikt forteller om en økende tendens:

- Antall gjeldsordningssøknader har økt i flere år, forteller Slyngstadli.

Hvorfor øker det?

Slyngstadli sier til Vi.no at det ikke er enkelt å angi noen konkret årsak til økningen i gjeldsordningssøknader.

- Men det er nærliggende å tro at det er en konsekvens av en enorm utlånsvilje og -iver, lett tilgjengelige forbrukslån og høyt forbruk i samfunnet over mange år.

Hun legger til at det i 2019 ble opprettet gjeldsregister etter gjeldsinformasjonsloven, og at utlånsveksten nok har bremset noe.

Men hun kommenterer at vi nok ennå ikke har sett de fulle konsekvensene av prisøkningene:

- Det antas at man i liten grad ser konsekvensene av økte strømpriser, matvarepriser, boligrenter og drivstoffpriser i gjeldsordningsapparatet på nåværende tidspunkt. Dette fordi det tar litt tid før situasjonen blir så kritisk at man må søke gjeldsordning.

Lang ventetid

Som de som jobber med rådgivning for folk med økonomiske utfordringer tidligere har sagt til Vi.no:

- For guds skyld, ikke vent! Har du en utsatt økonomi og merker allerede nå at dette kan bli problematisk - så gjør noe før du havner i et økonomisk uføre.

LUKSUSFELLEN: Margareta Lindholm (55) hadde allerede gjennomført en gjeldsordning da hun nok en gang endte opp med uoverstigelige økonomiske problemer. Hun har fått kontroll på økonomien med hjelp fra familien - og økonomiekspertene i svenske Lyxfellan, som kan sees på Viaplay. Klipp: Viaplay Vis mer

Slyngstadli påpeker også at det namsmannen behandler, er søknader om gjeldsordning etter gjeldsordningsloven såkalte «rettslige gjeldsordninger» - som ikke må ikke blandes med avtaler som inngås med kreditorene på egen hånd eller ved hjelp av gjeldsrådgivere for eksempel på Nav - «utenrettslige ordninger».

Men dersom du er i en situasjon hvor du tenker at gjeldsordning kan hjelpe deg, må du imidlertid være forberedt på lange ventetider.

- Saksbehandlingstiden på en gjeldsordningssak skal i utgangspunktet være 90 dager. Dessverre er det slik at de færreste politidistrikt makter å behandle saker på denne tiden. Det er lang ventetid i de fleste distrikt fordi antall søknader i en lang periode har vært svært mye større enn man har maktet å håndtere fortløpende. Ventetiden varierer og har ligget på opp mot ett år i enkelte distrikt, sier Slyngstadli, og forteller at det er igangsatt et prosjekt i regi av Politidirektoratet hvor politidistriktene tilføres ressurser til gjeldsordning, og hvor det er en klar forventning om at dette skal kunne bedre saksbehandlingstiden.

Lange ventetider bekreftes også av Vagle, som forteller om en behandlingstid på halvannet år i Sør-Vest politidistrikt:

- Det er veldig stor variasjon på den tiden det tar fra man søker om gjeldsordning til det blir avgjort om det åpnes for gjeldsforhandlinger. For tiden tar dette cirka 16-17 måneder i Sør-Vest politidistrikt, forteller hun, og legger til:

- Det er tatt grep for å få ned denne tiden til et akseptabelt nivå, det vil si under 90 dager. Det antas at dette oppnås innen utgangen av 2024.

Inger-Lill Endresen Vagle. Foto: Politiet Sør-Vest
Inger-Lill Endresen Vagle. Foto: Politiet Sør-Vest Vis mer

Høyeste antall siste 25 år

Det finnes ingen nasjonal namsmann med oversikt over søknader om gjeldsordninger for hele landet - men Brønnøysundregistrene registrerer sakene når de har kommet så langt i saksbehandlingen at det åpnes gjeldsforhandlinger.

Vi vil understreke at det er forskjell på antall søknader som politidistriktene får inn - og antallet saker det er åpnet gjeldsforhandlinger, som Brønnøysundsregisterets oversikt viser:

Mange får nemlig avslag på søknaden allerede i den første delen av saksbehandlingen hos Namsmannen. Disse vil da ikke havne i statistikken fra Brønnøysundregistrene.

Og selvsagt: I tillegg får mange avslag på søknaden etter åpning av gjeldsforhandling - som er da søkerens økonomi blir kartlagt for å se om hen oppfyller vilkårene. Det er dermed ikke nødvendigvis like mange som får innvilget gjeldsordning, som de som søker.

Tall Vi.no har innhentet fra Brønnøysundregistrene kan bekrefte det Sør-Vest og Sør-Øst politidistrikt sier om økende søknader de siste åra:

  • Per juli 2022 har Namsmannen bedt om åpning av gjeldsforhandlinger i 1574 saker. Vi må tilbake til 2014 for å finne et høyere antall - men da var det også mye høyere: åpning av gjeldsforhandling i 1897 saker per juli 2014.
  • Ser vi på tallene for hele året, ble det åpnet gjeldsforhandlinger i 2902 saker i 2021. Og igjen må vi tilbake til 2014 for å finne et tilsvarende antall: 2883.
  • Alle åra fra 2010 til 2014 var det et høyere antall saker det ble åpnet gjeldsforhandling, enn i 2021. Toppåret var 2011, hvor antallet saker var på 3403.

Per juli 2022 har 1599 privatpersoner fått innvilget en frivillig gjeldsordning - som er vanligere enn tvungen. 73 har fått en tvungen gjeldsordning.

Dette er det høyeste antallet frivillige gjeldsordninger som er registrert innvilget på samme tidspunkt (juli) de siste 25 åra.

Det har imidlertid vært en dreining i fordelingen av de som har frivillig og tvungen gjeldsordning, slik at det vanligste nå er frivillig ordning. På midten av 90-tallet var tvungen ordning vel så vanlig - og til dels vanligere.

Ser vi på frivillig og tvungen gjeldsordning under ett, er det åra 2011, 2012 og 2013 som har de høyeste totaltallene siden 1996, med henholdsvis 1800, 1785 og 1705 saker.

Totaltallet for frivillig og tvungen gjeldsordning i juli 2022 er 1672.

Gjeldsordningsloven for privatpersoner kom i 1992, iverksatt i 1993. Det denne som danner det juridiske grunnlaget for namsmannens arbeid med gjeldsordningssaker.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.