Forsikring på ferie

Reiseforsikring for «godt voksne»: Sjekkpunktene du ikke må gå glipp av

Reiseforsikringen blir dyrere med alderen - og vilkårene endres. Drømmer du om langtidsferie, bør du være ekstra på vakt: - Forlengelse kan bli en dyr affære, spesielt for godt voksne.

KLAR FOR FERIE? Norske pensjonister er glade i å reise, og mange blir gjerne borte en stund når de først drar. Men pass på: Lengre reiser krever utvidelse av reiseforsikringen - og det er spesielt dyrt for de eldre. Foto: Shutterstock/NTB
KLAR FOR FERIE? Norske pensjonister er glade i å reise, og mange blir gjerne borte en stund når de først drar. Men pass på: Lengre reiser krever utvidelse av reiseforsikringen - og det er spesielt dyrt for de eldre. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Norsk Familieøkonomi har gjort en omfattende undersøkelse av reiseforsikringer, hvor de har vurdert selskapenes vilkår, unntak og begrensninger.

Vilkårene for eldre er blant fokusområdene:

- Vår nyeste undersøkelse viser at det finnes mange gode helårs reiseforsikringsprodukter på markedet i dag - også for de godt voksne. Likevel observerer vi at prisen gjerne øker med alderen og at flere selskaper krever individuell vurdering etter en viss alder, sier Karlin Moen, kommunikasjonsrådgiver i Norsk familieøkonomi.

Spørsmål om varighet på reisen, aldersbegrensning for bestilling av forsikring, ulykkesdekning, reisesykdom og unntak for kjente sykdommer, er blant de viktigste punktene å sjekke.

Og her bør du være spesielt på vakt:

Har du en kjent sykdom eller er under utredning eller tester ut nye medisiner, kan det koste deg dyrt dersom dette gjør at du blir sykere på reisen.

Forsikringskunder har selv måttet ta regningen på hundretusener av kroner fordi reiseforsikringen ikke dekker «kjent sykdom».

Avhengig av hvor du befinner deg når du blir syk og hvilken assistanse du behøver, kan regningen komme opp i millionen.

Best i test

Det er to forsikringsselskap som får terningkast seks: If og Europeiske Reiseforsikring og Frende Forsikring - og det er førstnevnte som utropes til vinner av testen.

  • Seks forsikringsselskap får terningkast fem: Eika, Storebrand, Landkreditt forsikring, Fremtind, Tryg forsikring og Gjensidige.
  • To selskap får terningkast fire: Codan forsikring og Gouda.

Prisene for en person på 75 år varierer fra 1589 til 2949.

Det er imidlertid ikke slik at dyrest er ensbetydende med best: Som du kan se av prisene nedenfor, er et av de dyreste selskapene blant dem som er vurdert som dårligst - og de beste er ikke dyrest.

- Den gode nyheten er at de aller færreste forsikringsselskapene har øvre aldersgrense for bestilling av reiseforsikring, poengterer Moen - og sier at Codan Forsikring er eneste selskapet i testen som har en slik aldersgrense, på 75 år.

Pris på reiseforsikring for en på 75 år

Forsikringsselskap Pris Terningkast
If og Europeiske22946
Frende21936
Eika17385
Storebrand22085
Landkreditt15895
Fremtind29495
Tryg25005
Gjensidige21025
CodanIndividuell vurdering4
Gouda26454

Om prisene: Norsk familieøkonomi understreker at prisene som er oppgitt i undersøkelsen er å regne som veiledende, og at forsikringsselskapene understreker at pris vil beregnes på individuelt grunnlag. Uavhengig av alder kan prisene dermed variere fra kunde til kunde. Kilde: Norsk familieøkonomi

Jorge B. Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet, råder alle til å sette seg inn i hva reiseforsikringen dekker - både om du har en reiseforsikring og om du skal kjøpe en ny. Og å innhente tilbud fra flere.

- Selv om det meldes at reiseforsikringene blir stadig likere, anbefaler vi forbrukere å gjøre seg kjent med vilkårene hos de ulike leverandørene.

Han oppfordrer til å bruke Forbrukerrådet sin tjeneste på finansportalen.no, hvor du kan sammenlikne ulike forsikringer.

Fordi prisen for eldre både vurderes individuelt og vil påvirkes dersom man har behov for lengre varighet enn standarddekningen, sier Moen det er spesielt viktig for denne gruppen å sammenlikne pris og vilkår.

- Og selv om pandemien synes å slippe taket akkurat nå, er det viktig å ha dekning for avbestilling. Forsikringsselskapene har tilpasset seg noe ulikt med tanke på pandemien, så det bør man sjekke opp, oppfordrer Jensen.

Langtidsferie? Pass på!

Uansett hvor gammel du er, gjelder reiseforsikringen for reiser av en begrenset varighet, vanligvis 60 til 90 dager.

Dersom du skal være borte lenger enn det, må du utvide perioden - og det koster ekstra.

- Spesielt pensjonister reiser gjerne mer, og på lengre turer, og man bør derfor være oppmerksom på reiseforsikringens varighet. Og forlengelse kan bli en dyr affære, spesielt for godt voksne, sier Moen.

I tillegg krever de fleste selskapene en individuell vurdering av kunden når man har nådd en viss alder og ønsker forlengelse. Dette gjelder for Codan Forsikring, If og Europeiske, Gjensidige, Landkreditt, Storebrand og Tryg.

Dette omfatter en «individuell vurdering»

Alder, helse og skadehistorikk kan være tema ved en «individuell vurdering».

Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If og Europeiske, sier at den individuelle vurderingen kan omfatte en egenerklæring eller en helseerklæring fra legen.

- Det vil variere fra tilfelle til tilfelle, hva vurderingen innebærer. Men er du frisk som en fisk, blir prisen lavere enn dersom du har helseutfordringer. Og det er også derfor de individuelle vurderingene er så viktige, sier Clementz.

Pass på: Kjent sykdom er unntatt!

Har du en kjent sykdom, kan du også oppleve at forsikringsselskapet vil reservere seg mot hendelser knyttet til denne sykdommen, dersom det er risiko for at denne kan forverres på reisen.

- For å ha rett på erstatning knyttet til kjent sykdom på reise må man gjerne, gjennom legeerklæring eller liknende, kunne dokumentere at sannsynligheten for forverring er minimal, sier Moen.

Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, en del av If, påpeker imidlertid i denne artikkelen at en legeerklæring ikke må forstås som en garanti for dekning på reiseforsikringen.

Forsikringsselskapene oppfordrer til å ta kontakt med dem for en konkret vurdering av sykdomshistorien - og for klart svar på hvorvidt forsikringen vil dekke eventuelle sykdomshendelser relatert til kundens sykdomshistorie.

- Ikke si opp den gamle forsikringen for tidlig!

Også ved nytegning av forsikring og ved forlengelse av standard varighet etter fylte 75 år, kan noen selskaper kreve individuell vurdering.

Derfor oppfordrer Moen til ikke å si opp den gamle forsikringen før man har tegnet ny:

- Det er ikke sikkert du får samme gode pris eller tilsvarende vilkår når du tegner ny reiseforsikring, understreker hun.

- Basert på den individuelle risikovurderingen med bakgrunn i blant annet helseopplysninger, kan godt voksne kunder få avslag både ved ønske om nytegning av forsikring eller forlengelse av standard varighet - og man kan også oppleve at selskapene knytter reservasjoner til forsikringen, sier Moen.

Da kan du oppleve at din eksisterende forsikring kanskje gir deg bedre vilkår for en bedre pris.

- Dyrere fordi helsehjelp kan koste mye

Norsk Familieøkonomis undersøke avslører at det er til dels store prisforskjeller på reiseforsikring for en på 40 og en på 75.

  • Hos If og Europeiske koster reiseforsikringen 1485 kroner for 40-åringen og 2294 kroner for 75-åringen.
  • Frende tar 1499 kroner for 40-åringen og 2193 for 75-åringen.

Clementz i If og Europeiske, forklarer prisforskjellen med at det gjenspeiler risikoen for forsikringen.

- Det viktigste og mest kostbare i en reiseforsikring, er hjelp ved sykdom og ulykke på reise - og eldre mennesker har en høyere risiko for å bli syke og trenger generelt mer legehjelp, sier Clemetz.

Hjemtransport kan bli kostbart, om det omfatter privat ambulansefly: Clemetz forteller om en nylig hendelse hvor syketransporten kom på 1,2 millioner kroner.

- For de fleste eldre kunder er det viktig å ha en god reiseforsikring på reisen, slik at man vet at man får hjelp når man trenger det, og da er det helsehjelp og hjemtransport som kan bli veldig dyrt. Men når det er sagt så er det mange spreke eldre rundt om på reise, men prisen gjenspeiler risikoen for aldersgruppen som en helhet, hevder kommunikasjonssjefen.

Ulykkesdekningen blir lavere med alderen

Godt voksne og eldre bør passe spesielt på ulykkesdekningen. Dette er en definert makssum som skal dekke behandlingsutgifter, eller om du blir invalid eller dør.

- Godt voksne bør være kjent med at visse dekningsområder ikke gjelder når man er blitt godt voksne, og dette gjelder blant annet viktige dekningsområder som ved død og invaliditet, sier Jensen i Forbrukerrådet.

Han sier at det der er forskjeller mellom leverandørene, både om man får lov til å tegne dekning - og hvor mye som eventuelt betales ut.

Her er det ulike vilkår hos de forskjellige selskapene, som du bør kjenne til når du har passert 70.

  • For mange reiseforsikringer reduseres erstatningene for død og invaliditet ved fylte 70 år eller 75 år. For eksempel reduserer If og Europeiske dekningen fra 300.000 kroner til 100.000 kroner etter fylte 70. Fremtind reduserer fra 500.000 til 100.000 ved fylte 70.
  • Mange selskaper har en maks alder for erstatning av død og invaliditet, som hos mange gjerne er satt til 80 år.

- Så lenge det er forsikringsfaglig dekning for en slik forskjellsbehandling, er det ikke uten videre rett å kalle det aldersdiskriminering, uttaler Jensen.

Clementz poengterer at en reiseforsikring er nettopp en reiseforsikring - ikke en livs- og ulykkesforsikring - og hevder reduksjonen i dekningen ved 70 år, knytter seg til den økte risikoen man har som eldre på reise.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.