Regjeringen foreslår endringer i arveloven

Regjeringens har lagt fram forslag til endringer som kan bidra til at arvinger ikke skal bli sittende med økonomiske forpliktelser som ikke kan betjenes ut fra verdiene i boet.

ENDRINGER I ARVELOVEN: Regjeringen, ved Justis- og beredskapsdepartementet, har forelagt forslag til endringer i arveloven for Stortinget. Forslaget må gjennom behandling i Stortinget før det eventuelt vedtas. Foto: NTB
ENDRINGER I ARVELOVEN: Regjeringen, ved Justis- og beredskapsdepartementet, har forelagt forslag til endringer i arveloven for Stortinget. Forslaget må gjennom behandling i Stortinget før det eventuelt vedtas. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Stortinget har nå fått overlevert regjeringens forslag til lovvedtak i en lovproposisjon.

Ifølge Justis- og beredskapsdepartementet handler det om forslag om enkelte endringer i arveloven.

- I proposisjonen vurderes ulike endringer i arveloven som kan bidra til at en arving eller gjenlevende ektefelle eller samboer ikke blir sittende med et ansvar for forpliktelser som langt overstiger verdiene i boet, skriver departementet i en nyhetsmelding.

Forslaget skal gjennom en komitébehandling i Stortinget, samt to behandlinger i Stortinget, før loven kan vedtas.

Dette er forslagene

- Forslagene knytter seg særlig til arvelovens regler om at minst én av arvingene må påta seg ansvaret for arvelaterens forpliktelser for at boet skal kunne skiftes privat, og at ektefellen eller samboeren ved å overta boet uskiftet blir ansvarlig for arvelaterens forpliktelser. I proposisjonen vurderes endringer som kan bidra til at en arving eller gjenlevende ektefelle eller samboer ikke blir sittende med et ansvar for forpliktelser som langt overstiger verdiene i boet, skriver departementet.

Forslagene er fremmet i en proposisjon som du kan lese her, hos Regjeringen.no

I dag er det slik at arvinger selv bestemmer om hvorvidt de ønsker et privat skifte eller uskifte av boet. Alternativet til privat/uskifte er offentlig skifte. Ulempen med offentlig skifte er at det koster penger for jobben med skiftet - men da er det også det offentlige som tar ansvaret for eventuell gjeld det ikke er midler til i boet. Ved privat skifte er det arvingene som påtar seg ansvaret for eventuell gjeld - og som også blir ansvarlige for å dekke gjeld det ikke er midler til i boet.

Du kan lese mer om fordelene og ulempene ved privat og offentlig skifte slik det fungerer i dag, i denne artikkelen på Vi.no

Det jobbes også med en ny, offentlig tjeneste som skal gjøre det enklere med arveoppgjør: Altinn dødsbo. Du kan lese mer om det her.

Vil sikre et riktig beslutningsgrunnlag

Et av forslagene til endringer i arveloven som regjeringen nå har foreslått, er diverse tiltak for å sikre et best mulig beslutningsgrunnlag før arvingen eller ektefellen eller samboeren bestemmer seg for privat skifte eller uskifte med påfølgende fullt ansvar for arvelaterens gjeld.

- Beslutningen om å overta boet til privat skifte eller i uskifte bør tas på rett grunnlag, og arvingene og den gjenlevende ektefellen eller samboeren bør ha mest mulig korrekt informasjon om arvelaterens økonomiske stilling, skriver departementet i forslaget.

De foreslår også en ny bestemmelse i arveloven der det slås fast at en arving som etter testament bare skal motta et bestemt, avgrenset gode av liten verdi, ikke kan påta seg ansvaret for arvelaterens forpliktelser.

Og: Departementet foreslår en ny regel i arveloven som innebærer at dersom eiendelene i boet ikke er tilstrekkelige til å oppfylle alle forpliktelsene etter arvelateren, kan arvingens gjeldsansvar i ekstraordinære tilfeller lempes overfor enkeltstående kreditorer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.