Julegavehandel og coronaviruset

Rådene for smittefri julehandel

Posten forbereder seg på tidenes netthandel før jul og har ansatt 600 ekstrahjelper for å få pakkene fram. Her får du rådene for trygg julehandel.

ØKT NETTHANDEL: I år kan det være en god idé å handle julegaver på nett og bruke mindre tid på kjøpesenteret. Foto: Gorm Kallestad NTB
ØKT NETTHANDEL: I år kan det være en god idé å handle julegaver på nett og bruke mindre tid på kjøpesenteret. Foto: Gorm Kallestad NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Pandemi eller ikke: Jula nærmer seg i år som i fjor. Er det noe de fleste av oss er opptatt av, så er det at vi skal få feire jula med våre nære og kjære og ikke minst: Med julegaver.

I snitt bruker vi over 6 000 kroner på julegaver, og besteforeldre er de som bruker mest. Bør vi tenke annerledes når vi skal handle julegaver i år? Bør vi få det unna før desember? Eller kanskje dette er året vi skal tenke litt ekstra på lommeboka og bruke mindre?

Det viktigste av alt er at vi må unngå spredning av coronaviruset. Har du ikke handlet julegaver på nett før, er det kanskje nå du skal begynne. Å handle fra lenestolen er både smittefritt og stressfritt. Du trenger heller ikke lenger å oppsøke postkontoret for å hente eller videresende julegaver, om du følger tipsene under.

I år er det kanskje viktigere enn noen gang å støtte bedriftene der du bor. Hva med gavekort på en restaurant i nærheten, det lokale bakeriet eller blomsterbutikken? Selv om ikke alle småbutikker har nettbutikk, vil de fleste kunne hjelpe deg med bestilling over telefon eller mail og betaling med Vipps.

Kraftig oppsving i netthandelen

– Mot Black Friday og mot jul forventer vi at det blir sendt flere pakker enn noen gang. Under coronapandemien har vi sett et kraftig oppsving i netthandelen, sier Kenneth Tjøndal Pettersen, pressesjef i Posten, til Vi.no.

Posten har i år hentet inn 600 personer ekstra for å kunne håndtere det de forventer blir rekordmange pakker. For å få fram julegavene i tide, er rådet fra posten det samme som før: Det tar mellom to og tre dager å få pakken fram, men vær gjerne tidlig ute for å være på den sikre siden.

Ifølge Tjøndal Pettersen merker de økt interesse for nye måter å sende post på. Blant annet kan du sende pakker under fire kilo fra din egen postkasse.

– Det har vært en veldig oppsving på typen tjenester hvor du kan betjene alt hjemmefra. Hjemlevering har økt med 240 prosent, sier Tjøndal Pettersen.

Suksess med pakkebokser

I Oslo er det mellom 60 og 70 nye pakkebokser over hele byen. I løpet av neste år vil det stå pakkebokser på 1000 ulike steder i landet.

Tjenesten fungerer slik at pakken din blir sendt til pakkeboksen i stedet for til postkontoret eller post i butikk, og du kan hente den der når som helst på døgnet. Ved hjelp av smarttelefonen og en tilsendt kode kan du åpne skapet pakken din ligger i.

Det er også mulig å bestille gaver på nett, få gavene pakket inn og sendt direkte til mottaker.

– Det er det mange som gjør. Du sparer en forsendelse og slipper å gå en ekstra runde til postkontoret, sier Tjøndal Pettersen.

Må du hente pakker på posten eller på post i butikk, råder Tjøndal Pettersen deg til å se an tidspunktet. Hent pakker så fort du får varsling om at de er kommet og unngå tider på døgnet hvor det er mye mennesker i butikken.

Presset økonomi for mange

– Coronasituasjonen har gjort den økonomiske situasjonen usikker for mange. Flere kan stå i fare for å bli permittert og det er viktig å ha litt i bakhånd og tenker litt på det før du bruker masse penger på gaver, sier Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea.

Samtidig skulle hun ønske vi kunne tone ned kjøpefesten.

– Jeg synes vi er blitt litt for materialistiske når det gjelder julegaver. Kan vi begrense det? Gavene i seg selv er ikke gleden, men sammenkomsten og feiringen, påpeker hun.

For å spare penger anbefaler hun å sjekke bruktmarkedet på nett når du skal handle julegaver.

– På Finn.no for eksempel er det et hav av brukte, fine gjenstander som selges. Det er bra for lommebok og miljøet. Kan du male eller strikke kan du lage en gave selv. Selv blir jeg kjempeglad for hjemmestrikkede sokker eller en genser. Er du en god kokk kan du gi en middagskveld hjemme hos deg.

Unngå å bli svindlet

Dag Slettemeås, Forsker ved SIFO, understreker at det er viktig å sjekke andre forbrukeres erfaringer for å finne ut om nettbutikken er kjent for svindel eller leveranseproblemer.

– Det kanskje viktigste er å betale med kredittkort, spesielt når man handler i utenlandske butikker. Da er det lettere å få pengene tilbake hvis noe skjer, sier han.

Slettemeås minner også om at leveransetid er avgjørende når du skal handle før jul.

– Mange nettbutikker oppgir omtrentlig leveransetid. Dette er greit å vite for å sikre at julegavene er i hus før julaften.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.