Testament for samboere

Råd for å sikre samboeren en del av arven

Å være samboere - uten felles barn men med hver sine barn - er mer og mer vanlig. Dette kan føre til kinkige situasjoner når arven skal gjøres opp.

VANSKELIG: Arv kan ofte føre til konflikter i familien. Det kan være lurt å skrive et testament for å forebygge slikt. Foto: Shutterstock
VANSKELIG: Arv kan ofte føre til konflikter i familien. Det kan være lurt å skrive et testament for å forebygge slikt. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): For samboere uten felles barn er det vanskelig med en god arveløsning som ikke går på bekostning av noe annet, ifølge John Asland. Han er ekspert på arverett.

- Hvis man er samboere med særkullsbarn, har man hverken arverett eller rett til uskifte etter loven, forklarer Asland.

Man må altså sørge for å få på plass en ordning på forhånd som sikrer den gjenlevende samboeren en del av dødsboet.

- Hvis samboerne skal beskytte hverandre, må de opprette testament eller tegne livsforsikring, sier Asland.

Les også: Slik får du rett pris for å få et dødsbo tømt.

Testament

Skal man fordele verdier til samboeren i et testament, er det mange regler og begrensninger. For eksempel skal barna dine ha to tredjedeler av arven.

- Dette kan ikke tas fra dem med testament, forklarer Asland. Særkullsbarna har også rett på å få sin del av arven straks etter den avdøde har gått bort.

Man kan altså kun fordele den siste tredjedelen til andre. Kravet til barna gjelder imidlertid kun opp til én million til hvert barn.

PROFESSOR: John Asland er professor, og ansvarlig faglærer i arverett på Universitetet i Oslo. Foto: Pressebilde
PROFESSOR: John Asland er professor, og ansvarlig faglærer i arverett på Universitetet i Oslo. Foto: Pressebilde Vis mer

- For velstående samboere er det større muligheter til å beskytte hverandre med et testament, sier professoren.

Forsikring

For yngre samboere kan det mest gunstige være å tegne livsforsikringer. Mange har mulighet til å få gode priser gjennom fagforeninger.

Ved livsforsikring bestemmer man en engangssum som betales ut til etterlatte. Mottakerne skal ikke skatte av beløpet, ifølge Gjensidige.

Forsikringssummen skal egentlig gå til de som etter loven er arvinger, men her har man mulighet til å endre mottaker.

- Hvis samboeren er begunstiget i forsikringen, vil han eller hun få forsikringssummen, uten at den trekkes inn i dødsboet. Den kan da brukes til å kjøpe avdødes barn ut av den felles boligen, forklarer Asland.

Vær oppmerksom på dette

Ifølge professoren bør samboere være oppmerksomme på å testamentere til hverandre på bekostning av egne barn.

- Arven som testamenteres til samboer vil ved den gjenlevende samboerens død gå videre til vedkommendes barn, forklarer han.

Det finnes ordninger som gjør at dine egne barn kan få det som er igjen av den lengstlevende samboerens arv. Disse er ifølge Asland så kompliserte at de bringer med seg en god del utfordringer.

Noen forsøker å skrive kontrakter som særkullsbarn og samboer må signere, men dette frarådes av professoren.

- Spørsmålene rundt beskyttelse av gjenlevende samboer i konkurranse med særkullsbarn er så kompliserte at jeg på det sterkeste vil fraråde folk å gjøre ting på egen hånd. Man må oppsøke advokat med spisskompetanse på arverett. Her kan man ikke sette opp korte smørbrødlister, avslutter Asland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.