Dette må du vite om forskudd på arv

Punktet i testamentet som glemmes og skaper konflikt

Når ett av barna har fått forskudd på arv uten at søsknene har fått like mye, kan det bli problemer når arven senere skal fordeles.

OPPGJØR: Forskudd på arv kan føre til konflikt mellom arvingene når arven senere skal fordeles. Shutterstock NTB Scanpix
OPPGJØR: Forskudd på arv kan føre til konflikt mellom arvingene når arven senere skal fordeles. Shutterstock NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er ikke ukjent at arv kan være kilde til konflikt for mange familier. Å skrive testamente og sørge for at etterkommerne skal få fordelt arven likt er ikke alltid like enkelt, men visste du at pengegavene du gir til barna dine mens du lever seinere kan føre til konflikt når arven skal fordeles?

Ifølge Randi Bull, advokat ved Bull & Co Advokatfirma AS, kan forskudd på arv føre til problemer mellom søsken.

– Problemene dukker ofte opp når foreldrene har gått bort. Det er en vanlig problemstilling at det oppstår uenighet mellom søsken dersom ett av barna har fått forskudd på arv uten at de andre har fått like mye, sier Bull og beskriver et eksempel:

Det er tre barn i familien. Ett av barna får behov for økonomisk hjelp og foreldrene gir barnet penger. Så lenge du er i live kan du gi så mye penger du vil til hvem du vil. Pengene du gir skal i utgangspunktet ikke ha noe å si for arven som skal fordeles seinere, men de kan likevel føre til konflikt mellom arvingene etter at du har gått bort hvis det er uklart om du har ment at det skal tas hensyn til forskuddet seinere i arveoppgjøret.

– Vi opplever ganske ofte at foreldre har glemt å formalisere forskudd på arv i testamentet eller at de ikke har opprettet gavebrev som regulerer arveforskudd, sier Bull.

Kan kreve at søsken får mindre

– De søsknene som ikke har fått penger kan for eksempel mene at arven skal avkortes til broren eller søsteren som allerede har fått penger. En vanlig kommentar er «Du fikk penger da du skulle kjøpe leilighet så vi skal ha mer nå», sier Bull.

– Men kan søsknene som ikke har fått forskudd på arv kreve at den som har fått penger får arven avkortet?

– Ja, de andre kan kreve det hvis det er bestemt av foreldrene eller kan sannsynliggjøres at det var foreldrenes mening. For eksempel hvis foreldrene hele tida har sagt at de ikke skal gjøre noen forskjell på søsknene. Det kan sannsynliggjøre at arven skal avkortes til den ene hvis ingenting annet er blitt formalisert i testamentet eller i gavebrev. Dette er en klassisk konflikt mellom søsken, sier Bull.

Sørg for presisering i testamentet

Uansett om du ønsker du avkorting eller ikke av arven til barnet som har fått økonomisk hjelp, må dette presiseres i testamentet. Vil du gi forskudd på arv, er rådet fra Bull at du må sørge for å få det formalisert riktig.

– Du må skrive det i et gavebrev eller i testamentet at barnet har fått penger og hva som er meningen med dette forskuddet på arven, sier Bull.

Grunner til at foreldre eventuelt skulle ønske å forskjellsbehandle barna kan være at et barn har særlig behov for støtte eller at det kan være konflikt mellom foreldre og barn, ifølge Bull.

– Noen ganger ser vi at et barn har vært særlig omsorgsfull mot sine gamle foreldre, og at foreldrene ønsker å tilgodese dette barnet med en større del av arven.

Bull understreker at det å gi småbeløp til et eller flere av barna også kan bli store summer over lang tid.

– Et eksempel er hvis foreldrene hjelper til med å betale ned boliglånet til ett av barna hver måned. Hvert beløp er ikke nødvendigvis så stort, men det kan bli mye over lang tid, sier hun.

Disse summene og hensikten med pengegavene bør også skrives i testamentet.

Særkullsbarn er kilde til konflikt

Ifølge Bull er forskjellsbehandling av særkullsbarn en annen vanlig problemstilling som dukker opp i forbindelse med arv.

– Hvis en mor sitter i uskiftet bo og har barn med den avdøde, i tillegg til et særkullsbarn fra et tidligere forhold, hender det at fellesbarna føler at moren favoriserer og gir penger til sitt første barn (særkullsbarnet), sier Bull.

Hvis man sitter i uskiftet bo kan man ikke gi gaver fra uskifteboet som er uforholdsmessig store til andre enn de som er arvinger i boet. Et særkullsbarn er ikke arving i uskifteboet og rammes altså av denne bestemmelsen.

Ikke lov til å gi bort store verdier

Bull understreker at personer som sitter i uskiftet bo ikke har lov til å gi bort store verdier til ett eller flere av barna.

– Det er ikke lov hvis du sitter i uskiftet bo, med mindre du får godkjenning fra arvingene om å gi forskudd på arv til en person. Betingelsen da er at arven skal avkortes til den som får forskuddet, sier Bull.

Hun understreker at du ikke kan gi bort hytta hvis du sitter i uskiftet bo. Det er et forbud mot å gi bort fast eiendom fra uskifteboet.

– Du kan heller ikke selge hytta til rabattert pris til en av etterkommerne. Du må gjøre det på en ryddig måte og snakke med de andre barna, sier Bull.

Viktig med god kommunikasjon

– Det viktigste er å unngå konflikt mellom arvingene. Du må snakke med arvingene. Hør hva de ønsker og fortelle hva du selv ønsker. Du kan spørre hvem som vil ha hytta, båten eller hva det måtte være, råder Christina Steimler, advokat og daglig leder ved Indem advokatfirma.

Steimler påpeker at det kan være at noen av barna kan trenge mer økonomisk hjelp enn andre.

– Kanskje et av søsknene har en god jobb, mens den andre er i etableringsfasen. Kanskje det er rettferdig at en av søsknene får mer enn den andre, sier Steimler.

Ifølge Steimler kan du begrense arven til en av livsarvingene, men du har ikke lov til å gå lavere enn pliktdelsarven.

– Hvis du vil forfordele arven kan du ikke gi alt til én av arvingene. Pliktdelsarven på to tredeler av formuen skal deles likt, men kan begrenses til 1 million til hvert barn, sier Steimler.

Hvis du vil gi en av arvingene mer enn de andre mener Steimler at du bør forklare alle arvingene hvorfor du ønsker å gjøre dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer