Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Forsikringsselskapene avslørte svindel for 344 millioner kroner i 2022 - og selv om innbosvindel er størst i antall saker, er det på syke- og uføreforsikringene vi finner de største beløpene.
Forsikringsselskapene avdekket forsøk på svindel med syke- og uføreprodukter verdt 228,8 millioner kroner, fordelt på 216 saker fra 201 personer.
- I 2022 utgjorde gjennomsnittlig beløp for avdekket svindel med syke- og uføredekningene rundt 1,5 millioner kroner, ifølge Finans Norge i forbindelse med sin ferske svindel-rapport.
- Når det gjelder svindel med produkter som knytter seg til kropp og helse, kan det være snakk om store utbetalinger, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge til Vi.no.
Og det er individuell uførepensjon som peker seg ut med forsøk på svindel på høye erstatningsbeløp.
- Individuell uførepensjon vil kunne bli utbetalt i mange år fremover, derfor kan disse svindelbeløpene bli høye. I enkelte saker kan det her være forsøk på svindel med flere millioner kroner. Individuell uførepensjon kjøpes privat og ikke gjennom arbeidsgiver, sier Neverdal.
Finans Norge påpeker i tillegg at mørketallene for forsikringssvindel store.

Marie-Louise ropte og skrek til mann og barn: - Jeg kunne ikke styre sinnet mitt
Vi Pluss
Nav: Dette må til for å bli ufør
Vi PlussUriktige egenerklæringer
Svindel med syke- og uføreforsikringer starter ofte allerede ved inngåelse av forsikringsavtale - og derfor har forsikringsselskapene stort fokus på å avdekke tilfeller av svindel allerede ved inngåelse av forsikringen.
- Erfaring tilsier at de som bevisst oppgir feil informasjon ved inngåelse, ofte har en hensikt med dette. Sannsynligheten er høy for at de kommer til å benytte forsikringsdekningen på et eller annet tidspunkt, skriver Finans Norge i svik-rapporten.
Andreas Svane Jacobsen, leder for utredning i Storebrand Livsforsikring, forteller at svindel innen uføre og personforsikringer er ofte relatert til uriktig utfylte egenerklæringer om helse ved private uføreavtaler.
Han forteller at disse sakene blir stoppet både når forsikringen blir tegnet, og ved oppgjør av uføresaker.
- Vi oppdager da at kunden ikke har vært ærlig når de fylte ut helseerklæringen om egen helse. Det betyr at kunden har tegnet en forsikring på uriktig grunnlag, noe som kan føre til at Storebrand utbetaler store beløp på uriktig grunnlag, sier han.
I 2022 ble 25 prosent av svindelforsøkene avdekket ved tidspunktet for tegning av forsikring. 59 prosent av tilfellene ble avslørt ved erstatningsoppgjøret - men utført ved etablering av avtalen.
Totalt ble 84 prosent av sviktilfellene i 2022 utført ved inngåelse av forsikringsavtalen.
Svane Jacobsen påpeker at det innen all forsikring er et prinsipp om at man forsikrer seg mot det ukjente og uforutsette, hvor kundene betaler inn til en felles pott som man får hjelp fra om ulykken skulle ramme.
- Dersom en kunde ikke er ærlig om sin egen helse ved tegning av for eksempel en uføreforsikring, betyr det at forutsetningene for en riktig forsikringsavtale ikke er til stede. Den som svindler på forsikring, svindler fellesskapet, sier Svane Jacobsen.

Privat helsereise: Slik kan du få dekket behandling i utlandet
Vi Pluss
Uføre med spesialfordeler
Vi PlussStørst svindel med individuell pensjon
Det er mange ulike produktgrupper innenfor syke- og uføreforsikringer: Det er for eksempel uførekapital, helseforsikringer, livsforsikringer, barneforsikring, gruppelivsforsikring, kritisk sykdom og enda mer.
De siste åra har det vært avdekket mest svindel med individuell pensjon - både i antall saker og i kronebeløp.
I 2022 sto denne dekningstypen for 37 prosent av alle svindeltilfeller i syke- og uføreforsikring. Og avdekket beløp i forbindelse med erstatningsoppgjøret for denne typen tilsvarer 61 prosent av totalt avdekket svikbeløp for syke- og uføredekninger

Millionsmell for uføre: 223 000 kr mindre utbetalt - hvert år
Vi Pluss
Bør du eie eller leie bolig når du blir eldre? Svaret kan overraske deg
Vi Pluss- Noen er oppe i 80-åra
Forsikringssvindlere finnes i alle samfunnslag og i alle aldrer, ifølge Finans Norge, som påpeker at forsikringssvindel rammer langt flere enn næringen selv - og er et samfunnsproblem.
– De aller fleste forsikringskundene er jo ærlige og svindlerne skal stoppes. Det er flere menn enn kvinner som svindler, og svindlerne finnes i de fleste yrkesgrupper. Noen er også langt oppe i åttiårene, sier Neverdal.
Svane Jacobsen i Storebrand forteller at de jobber aktivt med avdekking av svindel.
- Dette ser vi som veldig viktig, først og fremst overfor alle våre ærlige kunder, som tross alt er de absolutt aller fleste. Det å svindle på forsikringen går ut over felleskapet, sier Jacobsen, og får følge av Neverdal:
- De som svindler, svindler fellesskapet. Forsikring bygger på tillit.
Konsekvensen av forsikringssvindel kan være politianmeldelse, tilbakebetaling av svindelbeløpet og fengselsdommer.

Svarene på MS-spørsmålene mange ikke tør stille
Vi Pluss
Samboere eller gifte? De viktige pensjonsforskjellene
Vi Pluss
Kommunen kan ta av pensjonssparingen din
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.