Positiv uføreutvikling

Etter å ha vært et av fylkene på uføretoppen i åresvis, kan Østfold gjenoppstå med en positiv uføretrend.

FÆRRE PÅ UFØRETRYGD: Fylket som i mange år har vært et av de med høyest uføreandel, tidligere Østfold, har nå en positiv uføretrend. Fra nyttår gjenoppstår fylket. Foto: NTB
FÆRRE PÅ UFØRETRYGD: Fylket som i mange år har vært et av de med høyest uføreandel, tidligere Østfold, har nå en positiv uføretrend. Fra nyttår gjenoppstår fylket. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Viken har som storfylke hatt en uføreandel på rundt 10 prosent, mens Østfold før sammenslåingen hadde en andel på 15 prosent uføre i 2020. Fra nyttår gjenoppstår fylket, og nå viser beregninger gjort av NRK at uføretallene er i ferd med å flate ut - og til og med gå litt ned.

Da Dinside så på fylkene med den desidert største andelen uføre for ti år siden, toppet nettopp Østfold statistikken, tett fulgt av Telemark - og det var de samme fylkene som hadde preget statistikken over flest uføre i mange år. Noe av forklaringen til dette den gang var fylkenes næringsstruktur og historie, i tillegg til befolkningens alderssammensetning.

Nå kan det altså være nye tendenser på gang når Norges sør-østligste fylke gjenoppstår.

Østfold-kommuner på topp

En kikk på uførestatistikk fra Nav for de nye fylkene inndelt etter kommuner, viser at det i Viken fortsatt er Østfold-kommuner som topper statistikken over andelen uføre: Marker, Hvaler, Aremark og Rakkestad kommuner er de kommunene i Viken med den største andelen som mottar uføretrygd.

Samtidig går altså utviklingen nå i riktig retning, noe Nav Øst-Viken bekrefter overfor NRK.

– Det er gledelig å se at antall uføre i Østfold har falt de to siste årene, sier avdelingsdirektør Lise Westly i Nav Øst-Viken, som peker på at det er stor etterspørsel etter arbeidskraft og mindre arbeidsinnvandring, som kan være to mulige forklaringer på tendensen.

Westly forklarer at utfordringene i Østfold har vært et misforhold mellom hva arbeidsgiverne etterspør og hva østfoldingene kan.

– Vi har derfor flere arbeidsmarkedstiltak i gang der vi kvalifiserer innbyggere til stillinger som er ledige, sier hun.

Nav-direktøren trekker spesielt fram programmer som skal få flere menn og minoritetsspråklige inn som helsefagarbeidere.

Frykter at flere har havnet på sosialhjelp

Stortingsrepresentant for SV og østfolding, Freddy André Øvstegård, som leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, frykter at en annen årsak til uførenedgangen er at flere har havnet på sosialhjelp den siste tida.

– Det kan være mennesker som har endt på sosialhjelp fordi man strammer inn på regelverket for å få uføretrygd eller arbeidsavklaringspenger, sier han.

I mai skrev Vi.no om at det på landsbasis er en økning i hvor mange som søker om uføretrygd, men også at flere får avslag på sin søknad om uføretrygd.

Tall fra SSB viser at det har vært en økning i antall sosialhjelpsmottakere i alle de tre kommende fylkene som Viken per i dag består av, Akershus, Buskerud og Østfold, de siste tre årene, skriver NRK.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.