Arv

Pliktdelsarv til barna - hva innebærer det?

Fra og med 2021 er det innført endringer i hvor mye barn er pliktig å arve ved dødsfall der den avdøde har skrevet testament. Les mer her om hva reglene om pliktdelsarv faktisk innebærer.

ARVELOVEN: Er det ikke satt opp testament skal barna arve likt. Med et testament kan de derimot arbe ulikt - utover pliktarven. Foto: NTB
ARVELOVEN: Er det ikke satt opp testament skal barna arve likt. Med et testament kan de derimot arbe ulikt - utover pliktarven. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Barn eller barnebarn er etter arveloven de som har førsterett til arv, de befinner seg i det man kaller for arvegangsklasse 1. Og ifølge advokat Karianne Listerud Lund i Huseierne, vil dine barn arve alle verdiene som er igjen etter deg når du dør, og verdiene skal deles likt mellom alle barna.

Har du derimot satt opp testament, kan verdiene fordeles på andre måter, med ett forbehold: Barna dine skal sikres en viss del av arven. Det er dette som kalles pliktdelsarv. Her forklarer vi hva det innebærer i praksis.

Hva er pliktdelsarv?

- Dersom du ønsker å sette opp testament for å fordele dine verdier etter din død, så ivaretar pliktdelen at barna får en viss minstearv etter deg, forklarer advokaten.

Arveloven har en hovedregel om pliktdelen, som innebærer at barn skal sikres 2/3 av dine verdier. Samtidig trenger pliktdelen ikke å være høyere enn maks 15G til hvert barn - som i år tilsvarer 1 672 155 millioner kroner.

Denne øvre grensen ble satt opp fra 1. januar 2021 da ny arvelov trådte i kraft, og var tidligere på 1 million, ifølge advokaten.

- Ved at grunnbeløpet endrer seg hvert år, er dette nå blitt en dynamisk grense, i motsetning til tidligere da det var et fast beløp, legger hun til.

Pliktdelen på 2/3 av verdiene dine må barna dele likt - det gjelder også særkullsbarn.

Dette kan du råde fritt over i testamentet

Den resterende 1/3 av verdiene dine kan du råde fritt over i et testament, eventuelt alt over 15G til hvert barn.

- Disse verdiene kan du testamentere til hvem du vil, både til tredjeparter eller til ett barn om du ønsker å skjevdele mellom barna, forklarer Listerud Lund.

ARV PÅ 15 MILLIONER: Da Styrk Lirhus døde etterlot han seg 15 millioner kroner. I NRK-programmet Ukjent arving blir alle steiner snudd for å finne ut om han hadde ukjente arvinger. Klipp: NRK, Foto: Paul Hofseth Vis mer

Men, det er en ting som er viktig å passe på:

- Skulle du i testament ha rådet over verdier i strid med pliktdelsarven, så vil det bety at testamentsarvingens arv blir justert ned helt til barna sikres sin pliktdel. Om det er 1/3 til sammen til alle barna eller 15G avhenger av testamentets ordlyd og hvilke verdier du har når du dør, forklarer hun.

Advokaten påpeker at det er viktig å formulere seg korrekt i et testament, for å få tydelig frem om man mener å sette ned arven til barna til minst mulig eller ikke.

Eksempler på pliktdelsarv ved store eller mindre verdier

Har du større verdier, kan du råde over mer enn 1/3 ved å sette pliktdelen til den øvre maksgrensen.

  • Si at du har verdier for 20 millioner og 2 barn. Dersom du ønsker å sette opp testament til fordel for noen andre enn barna, kan du altså velge om du vil testamentere bort 1/3 av dine verdier (som vil være ca 6,6 millioner kroner), eller om du i stedet sier at barna «bare» skal få 15 G hver, slik at du faktisk kan råde fritt over 16,6 millioner i testament, sier hun.
  • Har du 4 millioner når du dør, og du råder alltid fritt 1/3 av dine verdier i testament, vil det i dette eksempelet tilsi at du råder fritt over 1,3 millioner kroner i testament. Barna skal da sikres minst 2/3 som da er 2,6 millioner til sammen. I dette eksempelet vil ikke den øvre maksgrensen for pliktdel bli aktuell dersom du ønsker minst mulig til barna, fordi 15 G til hvert barn i dette eksempelet faktisk vil utgjøre mer enn 2/3 til begge barna. (2 X 15G utgjør 3 344 310 og da har du bare 655 690 igjen du råder fritt over).

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.