Arv

Pliktdelsarv til barna - hva innebærer det?

Fra og med 2021 er det innført endringer i hvor mye barn er pliktig å arve ved dødsfall der den avdøde har skrevet testament. Les mer her om hva reglene om pliktdelsarv faktisk innebærer.

ARVELOVEN: Er det ikke satt opp testament skal barna arve likt. Med et testament kan de derimot arbe ulikt - utover pliktarven. Foto: NTB
ARVELOVEN: Er det ikke satt opp testament skal barna arve likt. Med et testament kan de derimot arbe ulikt - utover pliktarven. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Barn eller barnebarn er etter arveloven de som har førsterett til arv, de befinner seg i det man kaller for arvegangsklasse 1. Og ifølge advokat Karianne Listerud Lund i Huseierne, vil dine barn arve alle verdiene som er igjen etter deg når du dør, og verdiene skal deles likt mellom alle barna.

Har du derimot satt opp testament, kan verdiene fordeles på andre måter, med ett forbehold: Barna dine skal sikres en viss del av arven. Det er dette som kalles pliktdelsarv. Her forklarer vi hva det innebærer i praksis.

Hva er pliktdelsarv?

- Dersom du ønsker å sette opp testament for å fordele dine verdier etter din død, så ivaretar pliktdelen at barna får en viss minstearv etter deg, forklarer advokaten.

Arveloven har en hovedregel om pliktdelen, som innebærer at barn skal sikres 2/3 av dine verdier. Samtidig trenger pliktdelen ikke å være høyere enn maks 15G til hvert barn - som i år tilsvarer 1 672 155 millioner kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.