Guide til valg av hageplanter:

Planten som ser finest ut, er ikke nødvendigvis det beste kjøpet

Slik unngår du bomkjøp på hagesenteret.

Ikke alt passer overalt. Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind gir deg tipsene. Video: Endre Vellene Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Det er vel ingen tvil om hvilke planter du vil ha når du handler på hagesenteret: Du vil ha de fineste. Men vet du hva du skal se etter for å få flotte planter på sikt? Blomstrende planter bør selvsagt ha mange knopper, men husker du å sjekke antall stilker som stikker opp av jorda?

Velg riktig redskap til lukingen, så kan det til og med bli gøy. Video: Endre Vellene Vis mer

Det er et av tipsene Anne Holter-Hovind, hageentusiasten bak den populære bloggen Moseplassen, kommer med i videoen over. Hun forteller også hvordan bladverket bør se ut på plantene du velger.

Planter for ulike klima

Rett plante på rett sted gjør underverker, mener hagebloggeren: Planten skal trives der den står, og den skal være sunn, frisk og frodig. Om noe av bladverket er litt vissent, det er mose på jorda eller røttene stikker ut av potta, er ikke så viktig så lenge resten av bladverket er friskt. Når røttene vokser ut av potta betyr det bare at de trenger mer plass og bør pottes om eller plantes ut.

Men det aller viktigste, er ifølge Holter-Hovind å velge planter som har mulighet til å trives der du har tenkt at de skal vokse. Sjekk derfor på merkingen på potta hvor mye sol dette plantetypen liker å få.

På flerårige planter vil du også finne en oppgitt herdighetssone: Siden Vi har så ulikt klima her i landet, er Norge delt inn i åtte ulike klimasoner. Du kan se inndelingen i kartet Det Norge Hageselskap har utformet her. Sonene omtales som herdighetssone 1 til 8 der sone 1 er områdene med varmest klima, mens sone 8 har landets minst gjestmilde klima for planting. I tillegg har vi fjellsonen som strekker seg fra Finnmarksvidda i nord til Hardangervidda i sør. Her er vekstsesongen kortere enn 110 døgn i året.

Opp en klimasone for potteplanter

Hageselskapet understreker at sonene er å anse som en rettesnor når du velger planter, ikke en garanti for godt resultat. På ekstra lune steder kan du lykkes med planter som strengt tatt anbefales for en klimasone varmere enn der du bor.

Anne Holter-Hovind påpeker at hun trekker fra en klimasone for flerårige planter som skal overvintre i store potter: Selv om hun bor i Oslo som defineres som H3, tenker hun at planter som skal overvintre i potte bør tåle H4.

Hageselskapet minner på sine nettsider om at det kan være svært store klimaforskjeller på korte avstander, og at du dessuten kan gjøre mye i egen hage for å bedre de klimatiske forholdene. Du kan lese mer om dette på Hageselskapets sider om herdighet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.