Pensjonstabbe ga kjempesmell: Må leve med konsekvensene

Kvinnen tok ut tjenestepensjon for tidlig - uten å skjønne konsekvensene. Da hun innså tabben, var det for seint å gjøre noe med det. Nå må hun leve med de økonomiske følgene.

STARTET PENSJONSUTTAK FOR TIDLIG: Kvinnen hadde tatt ut AFP og gått av som 61-åring - men da hun i tillegg bestemte seg for å starte utbetaling av tjenestepensjonen som 62-åring, skjønte hun ikke egentlig konsekvensene. Ikke før regnestykket dumpet ned i postkassa hennes da hun fylte 67. Men da var det for seint å gjøre noe med. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
STARTET PENSJONSUTTAK FOR TIDLIG: Kvinnen hadde tatt ut AFP og gått av som 61-åring - men da hun i tillegg bestemte seg for å starte utbetaling av tjenestepensjonen som 62-åring, skjønte hun ikke egentlig konsekvensene. Ikke før regnestykket dumpet ned i postkassa hennes da hun fylte 67. Men da var det for seint å gjøre noe med. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er mye å ta stilling til når det gjelder alderspensjon; Når skal du gå av med pensjon, hvor lenge lønner det seg å jobbe, bør du kanskje starte uttak av pensjon mens du jobber - og hva betyr egentlig beslutningene for lønningsposen som pensjonist?

Kvinnen vi nå skal fortelle om, sier hun ikke helt skjønte konsekvensene da hun startet utbetaling av tjenestepensjonen da hun var 62 - før hun innså feilen da hun fylte 67.

Da var det for seint å gjøre noe med - og hun må leve med konsekvensene.

Du kan selv, i stor grad, velge når du ønsker å starte opp pensjonsutbetalingene - både fra Nav og private ordninger. Og du kan bestemme om du ønsker 100 prosent utbetaling hver måned eller kun en mindre del.

Men pass på at du er sikker på hva dine beslutninger har å si for lønningsposen som pensjonist. Her er regnestykkene du bør se før du bestemmer deg.

Pensjonen stupte dramatisk ved fylte 67

Som 61-åring fikk kvinnen et tilbud om en tilleggspensjon fra arbeidsgiver under forutsetning av at hun gikk av med alderspensjon og avtalefestet pensjon (AFP). Dette var i 2013.

Året etter ba hun i tillegg om å starte uttak av tjenestepensjon - som er pensjonsordningen fra arbeidsgiver. I åra som fulgte hadde hun en årlig utbetaling på 314.941 kroner fra tilleggspensjon og tjenestepensjon - som kom i tillegg til pensjonen fra Nav.

Men da kvinnen fylte 67 år, fikk hun brev fra livsforsikringsselskapet om at pensjonene hennes ble redusert:

Fra 314.941 kroner årlig skulle utbetalingen stupe til 157.246 kroner.

Utbetalingen fra tjenestepensjonen var fremdeles lik - men nå falt utbetalingen fra tilleggspensjonen dramatisk.

Fra tjenestepensjon og tilleggspensjon skulle hun altså få drøye 157.000 kroner mindre utbetalt, enn hun hadde hatt fram til da.

- Ble ikke informert om konsekvensene

Dette kom svært overraskende på 69-åringen - som klagde til forsikringsselskapet og deretter også til Finansklagenemnda. Hun ønsker å omgjøre avtalen om uttak av tjenestepensjon og få lov til å betale tilbake pengene hun hadde tatt ut - og å starte opp avtalen fra fylte 67 - som om hun ikke hadde startet uttak tidligere.

Kvinnen hadde en livsvarig tjenestepensjonsavtale som betyr at den utbetalingen hun starter med ved 67, er den samme som hun får livet ut.

Kvinnen mente forsikringsselskapet ikke hadde informert henne godt nok om de økonomiske konsekvensene ved å starte uttak av tjenestepensjon som 62-åring.

Hun hevdet også at hun ikke hadde forstått hva det ville bety at hun startet fullt uttak, altså med 100 prosent utbetaling. Alternativet kunne ha vært å ta ut eksempelvis 20 prosent.

  • Dersom hun hadde ventet med å starte uttak av tjenestepensjon til hun fylte 67, ville hun fått utbetalt 185.001 kroner per år.
  • Men med pensjonsuttak fra 62 år får hun altså 157.246 kroner per år.
DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

- Viktig å understreke at årlig utbetaling vil bli lavere

Kvinnen ba om å få lov til å nullstille den opprinnelige avtalen - men dette får hun ikke lov til.

Forsikringsselskapet hadde understreket konsekvensen slik, i brev til kvinnen:

«Det er viktig å belyse at hvis du tar ut pensjon før 67 år, vil årlig utbetaling bli lavere. Jo lenger du venter med å ta ut pensjon, jo høyere vil den årlige pensjonen bli.»

Hun må dermed leve med valget hun gjorde da hun bestemte seg for å ta ut tjenestepensjon allerede som 62-åring.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.