Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
En ny sammenlikningstjeneste laget av Finans Norge og Norsk Pensjon avslører spareavtalene med den beste avkastningen: På Avkastningsportalen.no kan du sjekke historisk avkastning på pensjonsavtaler både for innskuddspensjon i privat tjenestepensjon og individuell pensjonssparing.
- Det gir en mulighet til å sammenlikne hvordan din pensjonsleverandør gjør det sammenliknet med det andre, forteller spare- og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand.

Sjekk hvor du får best avkastning på pensjonen din

Jobbe som ufør? Slik påvirker yrkesinntekt hva du får i uføretrygd og uførepensjon
Vi PlussDu kan søke og sortere på avkastningen til de ulike pensjonsleverandørene i løpet av ulike tidsperioder, fra ett til 15 år tilbake. Og tjenesten avslører store forskjeller på historisk avkastning, som vi viser nedenfor.
Men hvordan kan man egentlig lese resultatene som vises? Bør man bli bekymret om man ser at egen pensjonsleverandør har gjort det dårlig - spesielt den siste tiden? Og om man ser at pensjonssparingen har tapt seg i verdi i det siste: er det nå man bør flytte pengene - eller bør man vente til fondene er på vei opp igjen?
Når kurven går nedover
Som vi også har omtalt da vi har skrevet om tjenesten tidligere:
Om vi sorterer for siste tre år, kommer beste spareavtale ut med en avkastning på 10,52 prosent - mens den dårligste som er oppgitt har en negativ avkastning - altså et tap, på minus 1,54 prosent.
Sorterer vi på siste ti år, har beste avtale en avkastning på 11,32 prosent - mens dårligste har en avkastning på 1,36 prosent.
Men sorterer vi for siste år, kommer alle pensjonsprofilene ut i minus, fra minus 2,09 prosent til minus 17,96 prosent.
Dette er eksempler for det som er kategorisert som privatmarkedet; avkastning for pensjonsprofiler som en privatperson kan velge for sine pensjonskapitalbevis eller individuelle pensjonsavtaler.

Millionsmell for uføre: 223 000 kr mindre utbetalt - hvert år
Vi PlussBør man bli bekymret over pensjonssparingen sin, når man ser det store fallet som har vært for mange pensjonsspareavtaler i det siste?
- Det er liten grunn til bekymring når du sparer i så mange år som til pensjon. Aksjemarkedet vil svinge mer og mindre i perioder når du sparer i lang tid. Det er også dette som gir mulighet for god avkastning over tid. Husk at arbeidsgiver sparer til deg hver måned, og nå er det lavere priser på aksjer, så nå kjøpes det mer for samme pris, beroliger Tvetenstrand.
- Du bør prøve å unngå å se på verdien på sparepengene om du blir stresset av å se verdien bli mindre i perioder. De fleste pensjonsprofiler hos de store selskapene, sørger for at du får mindre aksjer og mindre svingninger når det nærmer seg pensjonsalder, sier hun videre.
Hun understreker at langsiktig sparing er det som er viktig når det er snakk om sparing til pensjon - og at det viktigste bildet er hvem som gjør det bra over tid.
Derfor anbefaler hun å bruke de lengre tidsintervallene, når man benytter tjenester som den nye avkastningsportalen.
- Det å bruke lengst mulig tid, om det er 5 eller 10 år, gir ofte best bilde, sier hun.

Flytte utenlands? Pass på trygde- og skattefellene
Vi Pluss
Taper penger: Uføretabbene du ikke må gjøre
Vi PlussHva bør du gjøre, om avtalen din er dårlig?
- Om man ser at man har en spareprofil som historisk sett scorer lavt på avkastning: Hva bør man da gjøre?
- Når man sparer til pensjon kan man velge mellom ulike spareprofiler. Med innføringen av egen pensjonskonto i fjor kan du også velge leverandør selv. Hvis du ønsker å bytte fond så kan du enkelt gjøre det, det er også mulig å velge leverandør selv, da er det også viktig å være bevisst kostnadene i de ulike fondene, sier Tvetenstrand.
Hun understreker igjen at det er viktig å sammenlikne over flere år.
- De ulike selskapene kan levere bedre og dårligere på kort sikt, og det er ikke nødvendigvis det som forteller hvordan selskapet gjør det framover. Det å være investert i aksjer over tid er det som er viktig for å få best mulig avkastning.
Om du lurer på om det er lurt eller dumt å flytte egen pensjonskonto nå, når pilene peker nedover, eller om du heller bør vente til verdien har tatt seg opp igjen, er rådet fra forbrukerøkonomen klart:
- Når du flytter har lite å si i den store sammenheng. Når du skal flytte så må du selge der du er og kjøpe deg inn på ny. Med mindre det skjer et byks akkurat de få dagene du er ute av det ene selskapet på vet til det andre, så vil du kjøpe og selge i samme marked.

Kommunen kan ta av pensjonssparingen din
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.