Pensjonskurs

Pensjonsreglene vi lurer på

Føler du deg forvirret, kan et pensjonskurs gi deg svarene.

GOD PENSJON: Det er mange spørsmål rundt pensjon, men det største er kanskje "hvor mye får jeg?". Foto: Scanpix.
GOD PENSJON: Det er mange spørsmål rundt pensjon, men det største er kanskje "hvor mye får jeg?". Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vår erfaring er at mange føler pensjon er uoversiktlig. Folk vet noe, men er usikre på enkelte elementer. Det mange regler å forholde seg til, og nesten like mange unntak, sier Sivert Almvik, kommunikasjonsrådgiver ved Statens Pensjonskasse (SPK).

Det er også derfor etater som for eksempel SPK, KLP, NAV, Norsk Pensjon og Fellesordningen for AFP jevnlig holder pensjonskurs rundt omkring i Norge.

- Komplisert

Også Sindre Farstad, rådgiver pensjon ved Pensjonistforbundet, vedgår at pensjon er et svært komplisert område for mange.

VANSKELIG: Sindre Farstad, rådgiver pensjon ved Pensjonistforbundet, forteller at mange syns pensjon er et vanskelig tema. Foto: Pensjonistforbundet.
VANSKELIG: Sindre Farstad, rådgiver pensjon ved Pensjonistforbundet, forteller at mange syns pensjon er et vanskelig tema. Foto: Pensjonistforbundet. Vis mer

Det er mange forskjeller på de ulike typene av pensjon; folketrygden, avtalefestet pensjon (AFP) eller tjenestestepensjon i privat og offentlig sektor.

- Folketrygdens prinsipp om at du kan ta ut pensjonen tidlig, og at du kan motta arbeidsinntekt uten at det reduserer pensjonen din, gjelder også for private tjenestepensjoner, sier Farstad.

I offentlig sektor derimot, er AFP-ordningen og kombinasjonen av arbeidsinntekt og pensjon enda mer komplisert.

- Arbeidsinntekt vil ofte innebære at pensjonen reduseres. Det er ikke innført samme prinsipper om at man nødvendigvis får mer i pensjon ved å stå lenger i stilling dersom man har offentlig tjenestepensjon. Man kan faktisk risikere å få mindre i pensjon dersom man jobber “for lenge”, forklarer Farstad videre.

Dette synes vi er vanskelig

HOLDER KURS: Sivert Almvik er kommunikasjonsrådgiver ved Statens Pensjonskasse (SPK), en av flere aktører hos holder pensjonskurs. Foto: SPK.
HOLDER KURS: Sivert Almvik er kommunikasjonsrådgiver ved Statens Pensjonskasse (SPK), en av flere aktører hos holder pensjonskurs. Foto: SPK. Vis mer

Ifølge Almvik er hensikten med pensjonskurs å lære deltakerne om pensjonen sin, og at de skal få mulighet til å stille spørsmål direkte til arrangørene.

- Temaene folk syns er vanskeligst er samordning, beregning av pensjon og regler for ulike årskull. Og det vil nok ikke avta. Nå nylig kom det jo et høringsforslag til nye samordningsregler for yngre årskull.

På kursene som SPK holder, er temaene de oftest får spørsmål om: oppbyggingen av det norske pensjonssystemet, forholdet mellom offentlig tjenestepensjon og folketrygd, offentlig og privat AFP, og tjenestepensjon i offentlig og privat sektor.

På kursene går de inn på blant annet etterlattepensjon, samordning, levealdersjustering og alleårs- og besteårsregler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.