Ufør og uførepensjon

Pensjonsregel ga kraftig redusert uførepensjon

Deltidsstilling kan få store konsekvenser for uførepensjonen.

UFØREPENSJON OG DELTID: «Børge» mener han har rett på uførepensjon etter stillingsprosenten han hadde da han ble syk - men pensjonsselskapet sier nei. De mener beregningen må gjøres på bakgrunn av en mye lavere deltidsstilling, som han hadde før han ble syk. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
UFØREPENSJON OG DELTID: «Børge» mener han har rett på uførepensjon etter stillingsprosenten han hadde da han ble syk - men pensjonsselskapet sier nei. De mener beregningen må gjøres på bakgrunn av en mye lavere deltidsstilling, som han hadde før han ble syk. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Hvis medlemmene skulle være så uheldige å bli uføre, får de i utgangspunktet uførepensjonen beregnet ut fra den stillingsprosenten og den inntekten de hadde da de ble uføre. En person som jobber i 50 prosent stilling vil få uførepensjon ut fra en 50 prosent stilling - og en som jobber i en 100 prosent stilling vil få uførepensjon ut fra en 100 prosent stilling, forteller Lars Martinsen, rådgiver i Statens pensjonskasse.

Dette kan få store konsekvenser for hva du faktisk får utbetalt i uførepensjon - som «Børge» som vi her skal fortelle om, fikk erfare.

Du skal også være oppmerksom på de store negative konsekvensene deltidsarbeid har for alderspensjonen din - og kanskje bør du være spesielt oppmerksom på følgene av å jobbe deltid men med mye ekstravakter og overtid.

Stillingsprosenten bestemmer uførepensjonen

«Børge» er omtalt i en sak som er behandlet i Trygderetten:

Han fikk innvilget uførepensjon fra offentlig tjenestepensjon - og denne ble beregnet ut fra 45 prosent stilling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.