Ufør og uførepensjon

Pensjonsregel ga kraftig redusert uførepensjon

Deltidsstilling kan få store konsekvenser for uførepensjonen.

UFØREPENSJON OG DELTID: «Børge» mener han har rett på uførepensjon etter stillingsprosenten han hadde da han ble syk - men pensjonsselskapet sier nei. De mener beregningen må gjøres på bakgrunn av en mye lavere deltidsstilling, som han hadde før han ble syk. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
UFØREPENSJON OG DELTID: «Børge» mener han har rett på uførepensjon etter stillingsprosenten han hadde da han ble syk - men pensjonsselskapet sier nei. De mener beregningen må gjøres på bakgrunn av en mye lavere deltidsstilling, som han hadde før han ble syk. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Hvis medlemmene skulle være så uheldige å bli uføre, får de i utgangspunktet uførepensjonen beregnet ut fra den stillingsprosenten og den inntekten de hadde da de ble uføre. En person som jobber i 50 prosent stilling vil få uførepensjon ut fra en 50 prosent stilling - og en som jobber i en 100 prosent stilling vil få uførepensjon ut fra en 100 prosent stilling, forteller Lars Martinsen, rådgiver i Statens pensjonskasse.

Dette kan få store konsekvenser for hva du faktisk får utbetalt i uførepensjon - som «Børge» som vi her skal fortelle om, fikk erfare.

Du skal også være oppmerksom på de store negative konsekvensene deltidsarbeid har for alderspensjonen din - og kanskje bør du være spesielt oppmerksom på følgene av å jobbe deltid men med mye ekstravakter og overtid.

Stillingsprosenten bestemmer uførepensjonen

«Børge» er omtalt i en sak som er behandlet i Trygderetten:

Han fikk innvilget uførepensjon fra offentlig tjenestepensjon - og denne ble beregnet ut fra 45 prosent stilling.

Børge har gjennom mange år i forkant av at han ble ufør, jobbet i litt ulike stillingsprosenter - men for det meste i ulike prosenter av deltid.

Ifølge reglene for beregning av uførepensjon fra offentlig tjenestepensjon, blir uførepensjonen beregnet ut fra hvilken stillingsprosent og hvilken lønn du har, rett i forkant av at du blir ufør.

Det som gjør Børges sak spesiell, er at han noen uker før han ble syk, gikk opp til en stillingsprosent på 91 prosent.

Han mener da at beregningen av hans uførepensjon er feil: Han mener at han har rett på uførepensjon beregnet etter 91 prosent stilling - og ikke 45 prosent, som pensjonsselskapet hevder.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

To års karenstid

Han får imidlertid ikke medhold, verken av pensjonsselskapet eller av Trygderetten.

For Børges del er det en bestemmelse om karenstid som er avgjørende:

KLP, som er pensjonsselskapet i denne saken, har en regel om karenstid ved innmelding. I stedet for å kreve helseattest ved innmelding, som mange livsforsikringsselskaper krever i forhold til uføreforsikringer, opererer KLP med karenstid etter innmelding.

Karenstida er to år, og enkelt forklart er det da slik at man ikke får dekning for sykdom som er eller burde være kjent på tidspunktet for innmelding.

Holder du deg frisk i disse to åra, er du imidlertid fullt dekket - uten å ha blitt avkrevd en helseattest i forkant.

I Børges sak er ikke spørsmålet om hvorvidt sykdommen var kjent på innmeldingstidspunktet - fordi hans arbeidsforhold strekker seg mange flere år tilbake i tid.

Spørsmålet er om han var kjent med sykdommen da han økte stillingsprosenten fra 45 til 91 prosent - som retten konkluderer med at han var.

Og derfor får Børge kun tilkjent uførepensjon beregnet ut fra 45 prosent stilling - og ikke 91 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.