Pensjon Nav 2023

Pensjonsøkningen utbetales til våren

Minstepensjonistene får 4000 kroner mer fra januar 2023, men pengene kommer ikke før til våren. Samtidig reduseres ektefelletillegget ytterligere for alderspensjonister og mottakere av AFP fra og med 1. januar.

PENSJON FRA NAV? De med lavest sats på minstepensjonen får 4000 kroner mer i 2023, men må vente noen måneder før pengene utbetales. Foto: NTB
PENSJON FRA NAV? De med lavest sats på minstepensjonen får 4000 kroner mer i 2023, men må vente noen måneder før pengene utbetales. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nytt år betyr både nye regler, og for mange endringer i hva man kan forvente å få utbetalt fra Nav.

Dette gjelder også enkelte av pensjonistene, deriblant minstepensjonistene og de som mottar ektefelletillegg.

For de med minste pensjonsnivå ble det vedtatt en økning av pensjonen fra og med 1. januar i år. De som mottar ektefelletillegg, derimot, får gradvis mindre i tillegg fra og med 2023 med ytterligere reduksjon de neste årene.

4000 kroner mer til minstepensjonistene

Da regjeringen ble enige med SV om statsbudsjett for 2023, innebar dette blant annet at det ble vedtatt en økning til enslige minstepensjonister på 4000 kroner. Nav skriver på sine nettsider at økningen gjelder fra 1. januar i år og at den utbetales så raskt som mulig, trolig i april eller mai, med etterbetaling for tiden fra 1. januar 2023.

- Hva er grunnen til at økningen i minste pensjonsnivå sannsynligvis ikke kommer før til våren?

- Endringen ble vedtatt i desember. Nav trenger noe tid for å identifisere de personene dette vil gjelde, og sikre at de riktige personene får denne økningen, sier seksjonssjef Lene Lied i Nav til Vi.no.

Nedjustering av ektefelletillegg

Fra 1. januar 2022 var det ikke lenger mulig å søke om forsørgingstillegg for pensjonister, det vil si barnetillegg og ektefelletillegg. Endringen gjaldt både mottakere av alderspensjon og avtalefestet pensjon (AFP) i offentlig sektor.

Regleenrdingen innebærer samtidig at de som allerede har fått godkjent forsørgingstillegg før 1. januar 2022, vil få stadig mindre fra og med 2023.

Ifølge Lene Lied, seksjonssjef i Nav, vil ingen motta slikt tillegg lenger fra 1. januar 2025.

Så mye reduseres ektefelletillegget i 2023

For både alderspensjonister og mottakere av AFP i offentlig sektor, har satsen på ektefelletillegget vært 25 prosent av minste pensjonsnivå med høy sats. Fra 1. januar 2023 vil fullt forsørgingstillegg reduseres til 67 prosent av dette beløpet.

Siden 1. mai 2022 har brutto månedlig ektefelletillegg utgjort 4390 kroner.

- Brutto månedlig ektefelletillegg reduseres fra 1. januar 2023 til kroner 2941, sier Lied.

Det månedlige ektefelletillegget reduseres altså med 1449 kroner.

I 2024 blir tillegget ytterligere nedjustert, og vil da utgjøre 33 prosent av minste pensjonsnivå med høy sats.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.