Pensjonsendringer: Må vente til over sommeren

Pensjonsutvalget har foreslått omfattende endringer i dagens pensjonssystem, blant annet høyere pensjonsalder, forbedringer for uføre og minstepensjonister og regulering av pensjoner. Men nå er framdriften forsinket.

PENSJON: Pensjonsutvalget har foreslått en rekke endringer i dagens pensjonssystem, som blant annet handler om regulering av pensjoner og hvor lenge du må regne med å jobbe. Nå er prosessen forsinket, ifølge departementet. Foto: NTB
PENSJON: Pensjonsutvalget har foreslått en rekke endringer i dagens pensjonssystem, som blant annet handler om regulering av pensjoner og hvor lenge du må regne med å jobbe. Nå er prosessen forsinket, ifølge departementet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Pensjonsutvalget har foreslått omfattende endringer i dagens pensjonssystem, som regjeringen etter planen skulle følge opp med en stortingsmelding om pensjon.

Stortingsmeldingen kommer ikke i vår, som lovet, men blir utsatt til over sommeren, melder NRK.

– Vi rekker ikke å bli helt ferdig på denne siden av sommeren, sier statssekretær Tomas Norvoll (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, ifølge Nettavisen.

Ifølge statssekretæren er det arbeidet med oppdaterte befolkningsframskrivninger som forsinker prosessen.

Han lover at saken vil bli behandlet i Stortinget før jul.

En stortingsmelding er imidlertid kun en rapport til Stortinget, som ofte danner grunnlaget for en seinere proposisjon – som brukes ved forslag om å fatte bestemte vedtak. Innføring av eventuelle endringer vil altså ligge lenger fram i tid.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Endringer i aldersgrenser og justeringer av pensjon

Pensjonsutvalget overleverte pensjonsrapporten NOU 2022: 7, «Et forbedret pensjonssystem», i juni 2022, som var tre måneder seinere enn tidsfristen som opprinnelig var satt.

Utvalgets oppdrag var å beskrive pensjonssystemet og evaluere om de langsiktige målene i reformene vil kunne nås. Videre skulle de se på mulige justeringer for å sikre pensjonssystemets økonomiske og sosiale bærekraft.

I rapporten har de foreslått til dels store endringer, blant annet at:

  • Aldersgrensene i pensjonssystemet bør økes
  • Minsteytelsene i pensjonssystemet bør reguleres i takt med lønnsveksten
  • Uføre bør delvis skjermes for virkningen av levealdersjustering

Slik det er i dag, påvirker levealdersjusteringen minstenivået i alderspensjon – slik at økende levealder medfører at garantipensjon og minste pensjonsnivå reduseres, sett i forhold til gjennomsnittlig lønnsnivå.

Høringen er ferdig – og meningene delte

Rapporten har vært på høring, og fristen for høringssvar var i oktober 2022.

Tilbakemeldingene om den foreslåtte endringen av aldersgrensene for pensjon er delte. Da Vi.no skrev om forslagene da rapporten kom i juni, var reaksjonene mange. Og selv om forslagene vil føre til bedre økonomi for noen, uttalte flere at økningen av pensjonsalderen er usosialt:

– For vanlige arbeidsfolk kan dette bety at de blir presset ut i uføretrygd før de når pensjonsalder, sa Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, til Vi.no.

Dette er også standpunktet til Unio, som er hovedorganisasjon for universitets- og høyskoleutdannede:

– I dag er det svært mange som ikke står i arbeid fram til 67 år til tross for at det er kjent at dette straffer seg økonomisk. Vi er derfor bekymret for konsekvensene av økte aldersgrenser, og at flere kan føle seg tvunget til å stå lenger i arbeid av økonomiske årsaker, selv om de av helsemessige årsaker burde gått av med pensjon, skriver Unio i høringssvaret – som er et syn som også deles av Pensjon for alle, som er et pensjonsnettverk for Fagbevegelsen:

– Forlengelsen av yrkeslivet kan forverre helseproblemene. Pensjonsreformen skaper økonomisk utrygghet for å få folk til å stå lenger i arbeid. Formålet med folketrygdens alderspensjon må som før reformen være å skape økonomisk trygghet, uttaler forbundet i høringssvaret til departementet.

Du kan lese mer om synspunktene som kommer fram i høringen, i denne artikkelen på Vi.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.