Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Pensjonsutvalget har foreslått omfattende endringer i dagens pensjonssystem, som regjeringen etter planen skulle følge opp med en stortingsmelding om pensjon.
Stortingsmeldingen kommer ikke i vår, som lovet, men blir utsatt til over sommeren, melder NRK.
– Vi rekker ikke å bli helt ferdig på denne siden av sommeren, sier statssekretær Tomas Norvoll (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, ifølge Nettavisen.
Ifølge statssekretæren er det arbeidet med oppdaterte befolkningsframskrivninger som forsinker prosessen.
Han lover at saken vil bli behandlet i Stortinget før jul.

Bør du eie eller leie bolig når du blir eldre? Svaret kan overraske deg
Vi Pluss
Dette må du betale for en sykehjemsplass
Vi PlussEn stortingsmelding er imidlertid kun en rapport til Stortinget, som ofte danner grunnlaget for en seinere proposisjon – som brukes ved forslag om å fatte bestemte vedtak. Innføring av eventuelle endringer vil altså ligge lenger fram i tid.
Endringer i aldersgrenser og justeringer av pensjon
Pensjonsutvalget overleverte pensjonsrapporten NOU 2022: 7, «Et forbedret pensjonssystem», i juni 2022, som var tre måneder seinere enn tidsfristen som opprinnelig var satt.
Utvalgets oppdrag var å beskrive pensjonssystemet og evaluere om de langsiktige målene i reformene vil kunne nås. Videre skulle de se på mulige justeringer for å sikre pensjonssystemets økonomiske og sosiale bærekraft.
I rapporten har de foreslått til dels store endringer, blant annet at:
- Aldersgrensene i pensjonssystemet bør økes
- Minsteytelsene i pensjonssystemet bør reguleres i takt med lønnsveksten
- Uføre bør delvis skjermes for virkningen av levealdersjustering
Slik det er i dag, påvirker levealdersjusteringen minstenivået i alderspensjon – slik at økende levealder medfører at garantipensjon og minste pensjonsnivå reduseres, sett i forhold til gjennomsnittlig lønnsnivå.

Marie-Louise ropte og skrek til mann og barn: - Jeg kunne ikke styre sinnet mitt
Vi Pluss
Uføre med aldersgrense kan tape tusener i inntekt
Vi PlussHøringen er ferdig – og meningene delte
Rapporten har vært på høring, og fristen for høringssvar var i oktober 2022.
Tilbakemeldingene om den foreslåtte endringen av aldersgrensene for pensjon er delte. Da Vi.no skrev om forslagene da rapporten kom i juni, var reaksjonene mange. Og selv om forslagene vil føre til bedre økonomi for noen, uttalte flere at økningen av pensjonsalderen er usosialt:
– For vanlige arbeidsfolk kan dette bety at de blir presset ut i uføretrygd før de når pensjonsalder, sa Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, til Vi.no.
Dette er også standpunktet til Unio, som er hovedorganisasjon for universitets- og høyskoleutdannede:
– I dag er det svært mange som ikke står i arbeid fram til 67 år til tross for at det er kjent at dette straffer seg økonomisk. Vi er derfor bekymret for konsekvensene av økte aldersgrenser, og at flere kan føle seg tvunget til å stå lenger i arbeid av økonomiske årsaker, selv om de av helsemessige årsaker burde gått av med pensjon, skriver Unio i høringssvaret – som er et syn som også deles av Pensjon for alle, som er et pensjonsnettverk for Fagbevegelsen:
– Forlengelsen av yrkeslivet kan forverre helseproblemene. Pensjonsreformen skaper økonomisk utrygghet for å få folk til å stå lenger i arbeid. Formålet med folketrygdens alderspensjon må som før reformen være å skape økonomisk trygghet, uttaler forbundet i høringssvaret til departementet.
Du kan lese mer om synspunktene som kommer fram i høringen, i denne artikkelen på Vi.no.

Er du i faresonen for å bli minstepensjonist? Her får du svar
Vi Pluss
Taper penger: Uføretabbene du ikke må gjøre
Vi Pluss
Privat AFP: Alders- og uføretabbene som kan koste deg over 1 million
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.