Nav og alderspensjon

Pensjonister har fått enda dårligere råd enn arbeidstakere

Mens vanlige lønnsmottakere fikk redusert kjøpekraften sin med 1,3 prosent i fjor, falt alderspensjonistenes kjøpekraft med 1,5 prosent.

PENSJONISTENE TAPER: Pensjonistene har tapt mer kjøpekraft enn vanlige lønnstakere i 2022, ifølge nye tall fra Nav. Foto: Morten Holm / NTB
PENSJONISTENE TAPER: Pensjonistene har tapt mer kjøpekraft enn vanlige lønnstakere i 2022, ifølge nye tall fra Nav. Foto: Morten Holm / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Selv om alderspensjonen steg med 4,2 prosent i gjennomsnitt fra 2021 til 2022, økte prisene mer. Alderspensjonistene endte opp med i gjennomsnitt 1,5 prosent lavere kjøpekraft – altså dårligere råd.

Til sammenlikning fikk en gjennomsnittlig lønnsmottaker 1,3 prosent nedgang i kjøpekraft i fjor (SSB).

Økningen i pensjonene var altså ikke nok til å kompensere prisveksten.

– 2022 ble et år med uvanlig høy prisvekst, ikke minst på energi og matvarer. Årsveksten i konsumprisindeksen endte på 5,8 prosent, og det er den høyeste veksten på over 30 år, sier avdelingsdirektør i Nav, Ole Christian Lien, i en pressemelding.

Hvor mye øker pensjonen i 2023?

En gjennomsnittlig alderspensjon var på 269 500 kroner i 2022, som er en økning på 10 800 kroner sammenliknet med året før. 2022 var det første året med ny modell for regulering av alderspensjoner, som vi forklarer mer om nedenfor. Men kort oppsummert skulle det bli slutt på underreguleringen av pensjonene – og pensjonistene skulle ikke tape kjøpekraft – så lenge ikke lønnstakerne gjør det.

Nav skriver i en pressemelding at de forventer økt kjøpekraft i 2023.

Ettersom pris- og lønnsvekst ble høyere enn ventet i fjor, skal pensjonistene etter reglene bli kompensert for dette ved årets regulering.

– Ut fra SSBs prognoser ligger det i år an til en pensjonsregulering på 6,4 prosent, som gir en økning i kjøpekraft for pensjonistene på 1,5 prosent, sier Lien.

Altså 1,5 prosent redusert kjøpekraft i 2022 og 1,5 prosent økt kjøpekraft i 2023.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

– For enslige minstepensjonister vil økningen i kjøpekraft bli større fordi minstepensjonen for denne gruppen ble økt med 4 000 kroner fra 1. januar. Her ligger det an til at pensjonen vil øke med 8,3 prosent, som gir en økning i kjøpekraft på 3,2 prosent, melder Nav.

Her skal du være oppmerksom på at økt ytelse fra Nav kan gi redusert utbetaling fra tjenestepensjon dersom du har offentlig tjenestepensjon. Dette er som følge av samordning av ytelser fra Nav og pensjonsselskapene. Du kan lese mer i denne artikkelen på Vi.no: – Økt minstepensjon vil redusere tjenestepensjonen.

Ny regulering av alderspensjoner

I 2021 vedtok Stortinget et nytt system for regulering av pensjoner, og 2022 var det første året med den nye reguleringsmodellen.

Alderspensjon under utbetaling har siden pensjonsreformen blitt regulert med lønnsveksten, fratrukket en fast faktor på 0,75 prosent. Dette har gjort at pensjonistene har hatt en negativ reallønnsvekst i flere av åra etter oljekrisen i 2015 (ifølge FriFagbevegelse).

Fra og med 2022 reguleres alderspensjon under utbetaling med et gjennomsnitt av lønns- og prisveksten.

Målet med den nye modellen er at det skal gi en jevnere regulering og sikre at pensjonistene ikke går i minus så lenge ikke lønnsmottakerne gjør det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.