Nav og alderspensjon

Pensjonister har fått enda dårligere råd enn arbeidstakere

Mens vanlige lønnsmottakere fikk redusert kjøpekraften sin med 1,3 prosent i fjor, falt alderspensjonistenes kjøpekraft med 1,5 prosent.

PENSJONISTENE TAPER: Pensjonistene har tapt mer kjøpekraft enn vanlige lønnstakere i 2022, ifølge nye tall fra Nav. Foto: Morten Holm / NTB
PENSJONISTENE TAPER: Pensjonistene har tapt mer kjøpekraft enn vanlige lønnstakere i 2022, ifølge nye tall fra Nav. Foto: Morten Holm / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Selv om alderspensjonen steg med 4,2 prosent i gjennomsnitt fra 2021 til 2022, økte prisene mer. Alderspensjonistene endte opp med i gjennomsnitt 1,5 prosent lavere kjøpekraft – altså dårligere råd.

Til sammenlikning fikk en gjennomsnittlig lønnsmottaker 1,3 prosent nedgang i kjøpekraft i fjor (SSB).

Økningen i pensjonene var altså ikke nok til å kompensere prisveksten.

– 2022 ble et år med uvanlig høy prisvekst, ikke minst på energi og matvarer. Årsveksten i konsumprisindeksen endte på 5,8 prosent, og det er den høyeste veksten på over 30 år, sier avdelingsdirektør i Nav, Ole Christian Lien, i en pressemelding.

Hvor mye øker pensjonen i 2023?

En gjennomsnittlig alderspensjon var på 269 500 kroner i 2022, som er en økning på 10 800 kroner sammenliknet med året før. 2022 var det første året med ny modell for regulering av alderspensjoner, som vi forklarer mer om nedenfor. Men kort oppsummert skulle det bli slutt på underreguleringen av pensjonene – og pensjonistene skulle ikke tape kjøpekraft – så lenge ikke lønnstakerne gjør det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.