Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Pensjonistene har hatt en elendig inntektsutvikling de siste ti årene - nå må pensjonistene bli inntektsvinnere for å møte den sterke økningen i levekostnadene, sier forbundsleder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen i en pressemelding.
Davidsen mener det må til en lønnsvekst på 7 prosent om man ser på tidligere etterslep for pensjonistene, i tillegg til å kompensere for årets lønns- og prisvekst.

Uføre med aldersgrense kan tape tusener i inntekt
Vi Pluss
Vanskelig økonomi eller gjeld? Dette skal Nav gi deg
Vi PlussSvekket kjøpekraft for pensjonistene
Pensjonistforbundet viser til Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) sin ferske rapport, Grunnlaget for inntektsoppgjørene 2023. TBU legger til rette for at partene i arbeidslivet og myndighetene har en best mulig felles forståelse av situasjonen i norsk økonomi. De lager vanligvis to rapporter hvert år i forkant av lønnsoppgjørene, en foreløpig utgave i slutten av februar og en endelig utgave i slutten av mars/begynnelsen av april.
Pensjonistforbundet mener rapporten avslører at pensjonistene har vært inntektstapere de siste ti årene, og at det er på tide at de blir inntektsvinnere, ettersom pensjonene i gjennomsnitt økte med 2,4 prosent per år, mens prisene økte i gjennomsnitt med 2,7 prosent. Når prisene stiger mer enn pensjonen, svekkes kjøpekraften, skriver Pensjonistforbundet.
- Pensjonister kan ikke be arbeidsgiver om høyere lønn, ta på seg ekstravakter eller påvirke inntekten på annen måte. De er helt avhengige av den årlige oppreguleringen av alderspensjonen fra folketrygden for å få endene til å møtes, sier Jan Davidsen.

Privat AFP: Alders- og uføretabbene som kan koste deg over 1 million
Vi PlussEt viktig trygdeoppgjør
De mener årets trygdeoppgjør derfor er svært viktig, ikke minst med tanke på at vi har den høyeste prisveksten siden 80-tallet, hvor prisen på mat, strøm og drivstoff har skutt i været.
Samtidig ser vi med stor uro på økende matkøer, hvor de aller fleste lever på Nav-ytelser, skriver Pensjonistforbundet.
Vi.no omtalte nylig Frelsesarmeens undersøkelse, der det viser seg at svært mange av de som ber om hjelp, mottar stønader fra Nav, samtidig som de vegrer seg mot å be om ytterligere hjelp fra Nav.

Klara (70) står i matkø: Greier seg ikke på pensjonen fra Nav
Pensjonistforbundet skriver videre at de i år vil kreve kompensasjon for at det ble brukt en for lav lønnsvekst i beregningen av pensjonsøkningen i 2021, og for lav lønns- og prisvekst i 2022.
I trygdeoppgjøret kan det korrigeres for avvik inntil to år tilbake i tid, og det kan derfor fortsatt rettes opp feil i pensjonsreguleringen fra 2021, påpeker de.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.