Skatt

Pensjonist, ufør, skilt eller trygdet? Da bør du sjekke skattekortet nå

2 millioner nordmenn har ikke sjekket skattekortet sitt, sier Skatteeteten. De lister en lang rekke livsendringer som kan føre til at du bør endre skattetrekket ditt - som at du har blitt pensjonist, ufør, har gått av med AFP eller blitt enke eller enkemann.

BLITT UFØR ELLER PENSJONIST? Livsendringer som å bli ufør, pensjonist, skilt eller enke, kan påvirke skatten din. Derfor bør spesielt disse sjekke skattekortet nå. 2 millioner skattepliktige har ennå ikke sjekket skattekortet sitt for 2022. Fotomontasje: NTB/Nav
BLITT UFØR ELLER PENSJONIST? Livsendringer som å bli ufør, pensjonist, skilt eller enke, kan påvirke skatten din. Derfor bør spesielt disse sjekke skattekortet nå. 2 millioner skattepliktige har ennå ikke sjekket skattekortet sitt for 2022. Fotomontasje: NTB/Nav Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Skattekortet har vært tilgjengelig siden desember 2021. Men fremdeles er det altså hele 2 millioner skattepliktige som ikke ennå har logget inn på Skatteetaten og sjekket om beregningene for skatten 2022, er riktig.

Er det ikke riktig, kan det få konsekvenser for deg i form av at du betaler for mye eller for lite skatt.

– En viktig huskeregel er at alt som påvirker privatøkonomien din vil kunne påvirke skattetrekket ditt. Da bør du se over skattekortet ditt og eventuelt justere. Du har selv ansvar for å justere skattekortet ditt, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.

Hvis opplysningene i skattekortet ditt er feil kan konsekvensene være at du betaler for mye skatt, eller at du må betale restskatt.

Livsendringer påvirker skatten

I tillegg til inntekt, utgifter og formue, kan også regelendringer og endringer i livssituasjonen gjør at anslaget som Skattetaten har brukt for å beregne skatten din for 2022, bli feil.

Noen av opplysningene Skatteetaten benytter til utskriving av skattekort for inntektsåret 2022 bygger på informasjon fra skattemeldingen og skatteoppgjøret for inntektsåret 2020. Har det skjedd endringer i livet ditt eller privatøkonomien i mellomtida, vil det ofte påvirke skatten din.

Dette kan være at du gifter deg, skiller deg, blir enke eller enkemann, blir pensjonist, kjøper bolig, tar opp mer lån, har endringer i kapitalinntekt fra år til år, eller at renten endrer seg mer enn antatt i løpet av året.

Livsendringer som kan påvirke skatten

Endret familiesituasjon, bosted, jobb og utdanning påvirker både fradragene du har rett på og hvor mye du skal trekkes i skatt.

Her er noen av punktene fra Skatteetatens liste over livsendringer som kan føre til endringer i skatten du betaler:

 • Blitt samboer, gift eller skilt
 • Blitt enke eller enkemann
 • Solgt eller kjøpt bolig
 • Leier ut bolig
 • Nedsatt eller høyere boliglånsrente
 • Blitt pensjonist
 • Blitt pensjonist og jobber samtidig
 • Gått fra uførepensjon til alderspensjon
 • Begynt å ta ut AFP
 • Gått fra etterlattepensjon til alderspensjon
 • Blitt ufør

Du kan lese mer om hva disse ulike livsendringene kan føre til og hva du bør foreta deg, på skatteetaten.no

Endre og sjekke skattekortet

 • Du kan sjekke skattekortet ved å logge deg inn på Min skatt på skatteeetaten.no
 • Må du endre skattekortet? Logg deg inn og korriger tallene. Dersom du endrer opplysninger, ser du umiddelbart hvordan dette påvirker skattetrekket ditt.
 • Arbeidsgiveren, Nav og andre henter nytt skattekort direkte fra Skatteetaten etter endringer. Du trenger ikke å foreta deg noe, dette går automatisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.