Særaldersgrenser for pensjon:

Pensjonist som 52-åring

Noen pensjonister er så unge at de får forsørgertillegg for barn under 18 år.

KJENT SCENE: Ingebjørg Kosmo (53) besøker scenen i Den Norske Opera & Ballett. Siden 20-års alderen har operaen vært hennes arbeidsplass. I fjor ble hun pensjonert fra drømmejobben. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
KJENT SCENE: Ingebjørg Kosmo (53) besøker scenen i Den Norske Opera & Ballett. Siden 20-års alderen har operaen vært hennes arbeidsplass. I fjor ble hun pensjonert fra drømmejobben. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): – Jeg gikk av i fjor sommer. Standard pensjonsalder for operasangere i Norge er 52 år, sier Ingebjørg Kosmo (53).

Mezzosopranen har vært fast ansatt i den norske operaen siden 1997. Hun var bare i 20-årsalderen da hun fikk drømmejobben. At hun måtte pensjonere seg allerede i begynnelsen av 50-åra tenkte hun ikke mye på.

– Når du får tilbud om å jobbe i operaen, takker du ja. Det er et fantastisk yrke. Du tenker at det er fint å vite at du får pensjon, men tenker ikke flere tiår fram i tid når du har fått den jobben du har drømt om så lenge.

Kosmo fikk masse store roller med en gang og har gjennom karrieren sunget i store oppsetninger som Don Giovanni, Rosenkavaleren og Così fan tutte.

Les også: 30 år siden Scandinavian Star: Mistet sin eneste sønn

Mener aldersgrensa kunne blitt hevet

– Aldersgrensa vi har nå er fiktiv, sier Eli Kristin Hanssveen, tillitsvalgt for solistene i Den Norske Opera og Ballett til Vi.no.

– Den kan fint heves noen år, vi er i en helt annen fysisk form nå enn for mange år siden. Fysiologiske endringer i stemmemuskulaturen hindrer ikke god sang før man nærmer seg 60-åra. Det kan være andre ting selvfølgelig, som i andre yrker. Grunnen til at vi må gå av er blant annet at operaen skal få inn nye folk.

Hanssveen påpeker at de ansatte har signert avtale om pensjonsalder med åpne øyne.

– Flere operasangere oppnår sitt fulle potensial etter pensjonsalder. Pensjonerte operasangere som hyres inn etter at de har sluttet er ofte bedre enn noen gang, sier Hanssveen og føyer til at det også finnes de som bør gå av med pensjon i 50-åra.

– Vi har ikke behov for å endre loven, men vi er åpne for diskusjoner, sier hun.

Ville jobbet lenger

Ingebjørg Kosmo er ute med hunden en kjølig februardag i Asker når vi snakker med henne. Siden hun pensjonerte seg har hun hatt gjesteroller i operaen. Ved siden av frilansjobbing har hun en 19 prosent stilling som dirigent for et barnekor - det er grensa for hvor mye hun kan jobbe uten å miste pensjonen. Med to barn under 18 får hun også barnetillegg.

– Jeg var så heldig at jeg fikk et par oppdrag som frilanser ved operaen i høst. Med barnekoret setter jeg opp musikaler og får gjort mye gøy på grunn av erfaringen jeg har.

NYTT ARBEIDSLIV: Siden hun pensjonerte seg har Ingebjørg Kosmo jobbet frilans ved noen av operaens oppsetninger. Noe av det som er rarest med pensjonisttilværelsen er at den jevnlige kontakten med gode kolleger forsvinner. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
NYTT ARBEIDSLIV: Siden hun pensjonerte seg har Ingebjørg Kosmo jobbet frilans ved noen av operaens oppsetninger. Noe av det som er rarest med pensjonisttilværelsen er at den jevnlige kontakten med gode kolleger forsvinner. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Ingebjørg er fornøyd med tilværelsen med mer fritid.

– Livet er blitt veldig mye roligere. Jeg har fått bedre søvn som jo er en liten helsegevinst. Sånn sett er det litt deilig å bli pensjonist.

Les også: Gamlekara redder Hydro

Hun hadde likevel foretrukket å stå i jobb lenger. Kollegene i operaen snakker mye om pensjonsalderen.

– Jeg vet at de fleste har lyst til å fortsette i dette fantastiske yrket. De har fortsatt mye å gi. De fleste skyver tanken om pensjonsalder langt bort. Man elsker å stå på og yte maksimalt. Det er litt rart å slutte. Jeg forstår at man må ha en aldersgrense på akkurat dette feltet, men mange holder i mange år til og skulle ha sunget i flere år. Samtidig handler det om å la de unge få komme til etter hvert.

SOVER BEDRE: Ingebjørg Kosmo forteller at hun har bedre søvnmønster etter at hun ble pensjonist. Å være pensjonert er fint på ulike måter. Samtidig kommer hun til å bli straffet økonomisk for å gå ledig. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
SOVER BEDRE: Ingebjørg Kosmo forteller at hun har bedre søvnmønster etter at hun ble pensjonist. Å være pensjonert er fint på ulike måter. Samtidig kommer hun til å bli straffet økonomisk for å gå ledig. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Les også: Annikken fikk Alzheimer i ung alder

En av årsakene til den tidlige pensjonsalderen er at den enorme belastningen på stemmen kan gi slitasje.

– Vi synger uten mikrofon i en stor sal over et stort orkester. For noen er det bra å gå av før det blir skjemmende, andre synger bare bedre og bedre. Folk holder seg spreke for tida, sier Kosmo.

Straffes økonomisk

Sangeren forteller at hun kommer til å vurdere å få seg en ny full stilling etter hvert. For henne er det mest aktuelt å jobbe med undervisning.

BESØKER KOLLEGER: Ingebjørg Kosmo besøker innimellom operaen for å hilse på kolleger. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
BESØKER KOLLEGER: Ingebjørg Kosmo besøker innimellom operaen for å hilse på kolleger. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

– Det går greit akkurat nå, men jeg vil bli straffet for at jeg går ledig. Etter at jeg fyller 67 kommer jeg til å få mindre pensjon enn andre som er i jobb hele livet. Hvis jeg finner meg en heltidsjobb kan jeg få en bedre pensjon når jeg blir gammel. Det er ikke så mange fulltidsjobber for meg og det er mange om beinet, men man vet jo aldri.

Les også: Var hun seriøs? Gikk hun skamløst rundt i pels?

FANTASTISK JOBB: Ingebjørg Kosmo fikk drømmejobben tidlig. Hun tenkte ikke på at yrket hadde en tidlig pensjonsalder. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
FANTASTISK JOBB: Ingebjørg Kosmo fikk drømmejobben tidlig. Hun tenkte ikke på at yrket hadde en tidlig pensjonsalder. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Noen operasangere kan imidlertid få forlenget pensjonsalderen inntil tre år etter avtale, men det er færre roller for den modne sangeren. I Norge har det skjedd at menn med mørke stemmer har fått forlenget pensjonsalderen.

Geir Bergkastet, administrerende direktør i Den Norske Opera & Ballett, skriver i en e-post til Vi.no at pensjonsalderen for ballettdansere, sangsolister og korsangere ved Den Norske Opera & Ballet reguleres av Operapensjonsloven fra 1999.

– Eventuelle endringer i denne må vedtas i Stortinget. Kulturdepartementet har varslet en gjennomgang av loven. Da er det ikke unaturlig at pensjonsalder blir et tema, også vurderinger knyttet til om sangere og dansere bør stå lengre i stillingene, som også er tema i andre sektorer med særaldersgrenser, skriver han.

Pensjonist med huslån

Ifølge Hanssveen er det en utfordring å bli ung pensjonist med tanke på at man mest sannsynlig ikke er ferdig med å nedbetale billån og huslån.

– Det er jo ikke sånn at vi ender opp med masse penger. Vi har jo ikke sjans til å oppnå full pensjonsopptjening, sier hun.

– Er det vanskelig å få en karriere nummer to?

– Ja, det er jo det. Man er ikke automatisk en god pedagog selv om man er en god sanger. Det krever en annen spesialistutdanning. Man kan prøve å utdanne seg på nytt og bli ferdig som 55-åring, men hvem tror du en arbeidsgiver ville ansatt hvis de får valget mellom en nyutdannet 26-åring og en nyutdannet 55-åring?

Ønsker frivillig pensjonsalder

Marvin Wiseth, sentralstyreleder i Senior Norge, mener Operapensjonsloven bør være mer fleksibel fordi noen trenger å pensjonere seg, mens andre har masse energi og mye å by på.

– I Senior Norge mener vi at det må være frivillig å gå av. At de blir sendt hjem i ung alder er meningsløst. Det er sløsing med ressurser. Norge har ikke råd til å holde på sånn som vi gjør. Det er erfaring som kommer godt med i disse yrkene også. Det er sikkert eksempler på dem som ikke har mer å gi og som bør gi seg, men det tror jeg er mer unntaksvis.

17. oktober startet forhandlinger om ny pensjonsordning for offentlige yrkesgrupper med særaldersgrense. Pensjonsalder er formelt 70 år, men yrkesgrupper med spesielt tung belastning har særaldersgrense. Nylig strandet forhandlingene mellom Regjeringen og LO, YS og Unio om særalderspensjon for flere hundre tusen offentlig ansatte.

– Staten ønsker at folk må stå lengre i jobb. Samtidig ønsker de at vi skal pensjoneres tidlig, sier Wiseth.

Han understreker at det handler om mer enn penger.

– Folk som er aktive uansett om de får betalt eller jobber frivillig lever lengre og har et bedre liv. Det å ikke få brukt seg selv er usunt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.