Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Inntil videre er den offisielle pensjonsalderen i folketrygden (Nav) 67 år. Men noen yrkesgrupper har en særaldersgrense som er lavere enn dette, som gjør at de kan pensjonere seg med tilsvarende ytelser som andre offentlig ansatte må vente til de er 67 år med å få.

Uføre med aldersgrense kan tape tusener i inntekt
Vi PlussMen selv om særaldersgrensene gjør at det er mulig å gå av med full pensjon tidligere, og på tross av at aldersgrensa ikke lenger medfører en plikt til å slutte - men kun gir en mulighet - kan aldersgrensa også få store økonomiske konsekvenser for de som er uføre og som i tillegg har uføretrygd fra Nav. Dette kan føre til at uføre med særaldersgrense kan tape mange titusen kroner årlig - over flere år. Les alt om uførefella for deg med særalderspensjon i denne artikkelen på Vi.no.
Men tilbake til pensjonisten vi forteller om innledningsvis - og kravet om tilbakebetaling av drøye 1,6 millioner kroner:

Pensjonsfellene som kan koste kvinner mye penger
Vi Pluss
Dette må du betale for en sykehjemsplass
Vi PlussSæralderspensjon og inntekt etter pensjonering
Særalderpensjon er en pensjonsytelse i offentlig tjenestepensjon - det er altså ikke en pensjonsytelse fra Nav.
Som du kan lese alt om i denne artikkelen på Vi.no: Særaldersgrensene kan være 65, 63 og 60 år - og med tilstrekkelig opptjening kan du med særaldersgrense i tillegg gå av enda tre år tidligere enn den offisielle aldersgrensa.
Og nettopp det var tilfellet for pensjonisten i denne saken vi her skal fortelle om: Han jobbet i politiet og hadde en særaldersgrense på 60 år, men gikk av som 58-åring. Men i likhet med veldig mange andre offentlige tjenestemenn og -kvinner med særaldersgrense, tok han etter en periode en jobb i kommunen, som han altså hadde inntekt fra ved siden av særalderspensjonen.
Og det er det som gjør at han etter ni års arbeid fikk et krav om tilbakebetaling av drøye 1,6 millioner kroner.
Problemet her er ikke inntekten som sådan - men det at inntekten kom fra en jobb tilknyttet offentlig tjenestepensjon i kommunal virksomhet.
Kravet kom etter at pensjonisten selv kontaktet pensjonsselskapet for å forhøre seg om hva han kunne forvente i pensjon når særalderspensjonen skulle gå over til vanlig alderspensjon da han fylte 67.

Hva skjer med lånet ditt om du blir ufør, må på AAP - eller privatøkonomien plutselig endrer seg?
Vi Pluss
Jobbe som ufør? Slik påvirker yrkesinntekt hva du får i uføretrygd og uførepensjon
Vi PlussTrodde han kunne jobbe uten å tape pensjon
Saken har vært oppe til behandling i Trygderetten, som er hvor ankesaker om offentlig tjenestepensjon og Nav behandles.
Der forklarer politimannen at han har handlet redelig og i god tro. Han sier at han tidligere hadde fått informasjon fra fagforbundet sitt om at han kunne arbeide så mye han ønsket uten å tape pensjon. Og hevder at han ikke har fått informasjon fra pensjonsselskapet om at jobben han tok i kommunen kunne påvirke pensjonen - og at han skulle ha rapportert det inn. Advokaten påpeker at dette også er en stor personlig belastning, da den tidligere politiansatte ser på seg selv som en redelig mann. Han påpeker også at feilen enkelt kunne vært avdekket tidligere, da beløpet hadde vært tilgjengelig for pensjonsselskapet.
- (Han) har som nevnt innrettet seg i tillit til at utbetalingen har vært riktig. Han ville jo ikke ha takket ja til stillingen i kommunen dersom han hadde visst at arbeidet medførte reduksjon av pensjonen. Med tida har beløpet også blitt nokså omfattende. Om tilbakebetalingskravet opprettholdes vil han ikke sitte igjen med noe økonomisk ved å ha arbeidet i kommunen, skriver advokaten til Trygderetten, og understreker:
- Kravet på 1 639 345 kroner innebærer at han må betale inn mer enn han har fått utbetalt i lønn i perioden 2009-2018.
Som vi nevner ovenfor: Problemet at inntekten kom fra en jobb tilknyttet offentlig tjenestepensjon - men da i et annet pensjonsselskap enn det han var tilknyttet i sin opprinnelige jobb. Hadde det vært et privat foretak uten offentlig tjenestepensjon, hadde pensjonisten aldri kommet opp i dette dilemmaet.

Ufør og AFP: Feiler du her, kan du miste pensjonsretten
Vi Pluss
Taper penger: Uføretabbene du ikke må gjøre
Vi PlussMen nei: Han må betale tilbake
Trygderetten konkluderer med at kravet om tilbakebetaling opprettholdes - og pensjonisten må altså betale tilbake de 1,6 millioner kronene i for mye utbetalt særalderspensjon.
Pensjonsselskapet som har framstilt kravet sier at de alltid sender ut informasjon om plikter som kunden har når det kommer til ytelsene:
Blant pliktene er å si ifra dersom man går inn i ny medlemsberettiget stilling i offentlig tjenestepensjon, eller dersom inntekten endrer seg. De sier også at de alltid opplyser:
«Du kan kombinere alderspensjon med arbeidsinntekt, men slik inntekt vil i mange tilfeller gi redusert pensjon. Inntekt fra offentlig sektor reduserer bruttopensjonen fra SPK. Inntekt fra privat sektor reduserer ikke bruttopensjonen herfra. Arbeidsforhold som gir såkalt pensjonistavlønning, påvirker ikke størrelsen på pensjonen.»
Trygderetten gir ikke pensjonisten medhold på verken anmodningen om skylddeling, foreldelse eller reduksjon i beløpet.

Slik kan du få med pensjoner og Nav-ytelser til utlandet
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.