Pensjon

Pensjonist fikk krav å betale tilbake 800 000 pensjonskroner

Pensjonisten hadde fått for mye utbetalt i etterlattepensjon, mente pensjonsselskapet, som sendte et krav på tilbakebetaling av drøyt 800 000 kroner. Til slutt endte regninga på 400 000 kroner - som altså må tilbakebetales.

ETTERLATTEPENSJON: Pensjonisten hadde fått for mye utbetalt i etterlattepensjon etter tidligere ektefelle over flere år - og fikk krav om tilbakebetaling. Pensjonskassa påtok seg skylddeling - men likevel må 72-åringen betale tilbake mer enn 400 000 kroner. Foto: NTB/Scanpix
ETTERLATTEPENSJON: Pensjonisten hadde fått for mye utbetalt i etterlattepensjon etter tidligere ektefelle over flere år - og fikk krav om tilbakebetaling. Pensjonskassa påtok seg skylddeling - men likevel må 72-åringen betale tilbake mer enn 400 000 kroner. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du eller din ektefelle en pensjon som omfatter ektefellepensjon, «enkepensjon» eller etterlattepensjon? Dersom du har offentlig tjenestepensjon, er dette en del av pensjonsordningen. Det kan også være ansatte i det private næringsliv som har dette i pensjonsordningen sin - selv om det ikke er så vanlig lenger.

Etterlattepensjon kan også tilfalle tidligere ektefelle - og eksperter oppfordrer til å alltid å melde ifra dersom man mener man har et krav om ektefelle- eller etterlattepensjon, rett og slett fordi systemer kan svikte.

Men i denne saken, som er behandlet som klagesak i Trygderetten, hadde pensjonisten fått litt vel mye utbetalt i etterlattepensjon. Det var rett og slett snakk om dobbelt opp. Problemet var at pensjonisten burde ha skjønt at det var feil og burde ha sagt ifra om feilen, men utbetalingene hadde pågått i årevis før Statens pensjonskasse (SPK) oppdaget feilen.

De påtok seg skylddeling og halverte beløpet til drøyt 400 000 kroner.

Det må pensjonisten betale tilbake, selv etter klagebehandlingen i Trygderetten.

Ingen rett på pensjonen

Saken handler om en nå 72-årig mann som i perioden 2013 til 2019 hadde fått utbetalt etterlattepensjon etter en tidligere ektefelle.

Han hadde mottatt en ikke-behovsprøvd og en behovsprøvd etterlattepensjon fra SPK. Det er mange regler for opptjent rett på pensjonene, og hovedproblemet i denne saken er at avdødes eks ifølge SPK ikke hadde lang nok opptjeningstid til at etterlatte skulle få en ikke-behovsprøvd etterlattepensjon.

Pensjonisten får ikke medhold i noen av sine argumenter, som blant annet omhandler at han ikke hadde grunn til å tvile på vedtaket eller at eksen ikke hadde lang nok opptjening.

Pensjonisten har altså klaget på vedtaket og anket det inn for Trygderetten - men får ikke medhold. Han må betale tilbake det SPK kraver - men tilbakebetalingen kan gjøres som en motregning mot løpende, framtidig etterlattepensjon.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Trygderetten: Ikke grunnlag for mer skylddeling

Dette er noe av konklusjonen i retten, hvor altså SPK får medhold om tilbakebetalingen:

«Retten var enig med Statens pensjonskasse at den ankende part ikke skulle hatt ikke-behovsprøvd etterlattepensjon. Det var ikke sannsynliggjort at avdød (eks)-ektefelle oppfylte vilkåret om 3 års medlemskap før 1. oktober 1976 eller 3 års sammenhengende medlemskap rundt denne datoen. Det forelå således objektivt sett en feilutbetaling. Retten mente også at de subjektive vilkårene for tilbakekreving var oppfylt idet den ankende part burde ha reagert på diskrepans i forutgående e-postkorrespondanse og det som framkom av utbetalingsbrevet. Det var heller ikke grunnlag for å skylddele mer enn det som Statens pensjonskasse allerede hadde gjort. Endelig kom retten til at Statens pensjonskasse kunne motregne foreldede krav mot løpende etterlattepensjon.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.