Hvordan søke om pensjon?

Pensjonen kommer ikke automatisk – du må søke

Glemmer du å søke før du pensjonerer deg, kan det få alvorlige konsekvenser for framtida din.

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ting ordner seg ikke alltid av seg selv, særlig ikke hvis du vil sikre deg et verdig liv når du ikke skal jobbe lenger. For før du blir pensjonist er det nemlig flere ting du selv må sørge for å ha på plass hvis du skal få utbetalt de pengene du har krav på.

Her er det særlig én ting mange ikke er klar over.

Ikke glem å søke

Hvis du trodde at alderspensjon blir utbetalt automatisk etter fylte 67 år, er du ikke alene om det, her er det mange som tar feil. For alderspensjonen kommer altså ikke automatisk.

-Du må selv søke om uttak av alderspensjon fra folketrygden. De fleste gjør dette via NAV sine nettsider, men du kan også fylle ut skjema og sende i posten, sier Sindre Farstad, rådgiver pensjon ved Pensjonistforbundet.

For å søke på nettet logger du inn på «Ditt NAV» på www.nav.no ved å bruke BankID eller MinID.

Unntaket er dersom du allerede har 100 prosent uføretrygd, da omregnes pensjonen automatisk fra uføretrygd til alderspensjon når du fyller 67 år.

Du kan velge å starte uttaket av pensjon tidligst fra 62 år, eller i det lengste vente til du fyller 75 år. De fleste tar ut pensjonen samtidig som de slutter å jobbe, men noen velger også å ta ut pensjonen allerede fra fylte 62 år, samtidig som man fortsatt jobber.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.