Nav

Pensjon: Nå kommer ekstrapengene

Satsen for minste pensjonsnivå økte fra nyttår, men det er først nå pengene kommer. De feste får etterbetaling og pensjon med ny sats i mars, sammen med den vanlige pensjonsutbetalingen.

UTBETALING FRA NAV: 98 000 personer kan få en økning i pensjonen sin med nye satser for enslige minstepensjonister. De fleste vil få utbetalingen i mars - men noen må vente lenger. Utover våren utbetales alderspensjonen fra Nav 20. mars, 20. april og 16. mai. Foto: NTB
UTBETALING FRA NAV: 98 000 personer kan få en økning i pensjonen sin med nye satser for enslige minstepensjonister. De fleste vil få utbetalingen i mars - men noen må vente lenger. Utover våren utbetales alderspensjonen fra Nav 20. mars, 20. april og 16. mai. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Minste pensjonsnivå for enslige minstepensjonister er økt med 4000 kroner fra 1. januar 2023 – og minstepensjonen er nå på 236 816 kroner. Ifølge Nav vil utbetalingen med de nye satsene vil komme i mars for de fleste – men at det kan drøye litt ekstra for noen.

- Første utbetaling med nytt beløp kommer i løpet av mars. Etterbetalingen fra januar kommer samtidig. I noen tilfeller kan det ta noe lengre tid, melder Nav.

Alderspensjonen fra Nav utbetales 20. mars – og deretter 20. april og 16. mai.

Alle som skal ha den økte satsen vil få etterbetalt korrekt sats fra og med januar, i mars - eller evt. seinere for de som må vente. Nav begrunner drøying av utbetaling for noen med manuelle beregninger.

Men vær oppmerksom på dette, som også Nav påpeker:

- Har du tjenestepensjon, kan denne bli redusert når pensjon fra folketrygden øker.

Dette bekrefter også tjenestepensjonsselskapene:

- Ja, økt minstepensjonsnivå i folketrygden vil redusere offentlig tjenestepensjon, fordi pensjonene skal samordnes. Men pensjonistene vil få like mye eller litt mer i samlet pensjon fra SPK og Nav etter endringen, sier seniorrådgiver Lars Martinsen i Statens pensjonskasse (SPK) til Vi.no i denne artikkelen.

98 000 pensjonister

– Det er litt over 98 000 personer som kan få en økning i pensjonen når den regnes ut med ny sats, ifølge Nav – som tidligere har sagt til Vi.no at de trenger tid til å identifisere de personene dette vil gjelde og at utbetalingen kan måtte vente på seg til våren.

Nav understreker at økningen i pensjonen vil variere, og avhenger blant annet av trygdetid og når du er født.

– Informasjonen om den økte satsen vil stå på utbetalingsinformasjonen i din side, og på utbetalingsslippen din hvis du får den sendt i posten, forteller Nav.

Nav tipser om at for de som får utbetaling med nye satser i mars – da med etterbetaling for januar og februar – kan sammenlikne utbetalingen som kommer april med beløpet i februar for å se at du har fått høyere månedlig pensjon.

LÅN OG GJELD: Lars har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å finansiere bilinteressen - og skylder nå over 1 million kroner. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned. Han holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand med pengehjelp fra sin pensjonerte mamma på over 80 år. Video: Lyxfellan/Viaplay Vis mer

Slik forklarer de hvordan økningen i pensjonen vil variere, avhengig av blant annet av trygdetid og når du er født:

  • Hvis du er enslig minstepensjonist, har full trygdetid (40 år) og har tatt ut alderspensjon fra måneden etter du fylte 67 år, vil pensjonen kunne øke med 333 kroner per måned.
  • Hvis du har kortere trygdetid enn 40 år vil økningen bli mindre, fordi minste pensjonsnivå blir tilsvarende redusert. Eksempel: Hvis du har en trygdetid på 10 år, har du rett til 10/40 minste pensjonsnivå. Pensjonen vil da kunne øke med 83 kroner per måned.
  • Hvis du er født i perioden 1954–1962 får du alderspensjon beregnet etter både gamle og nye regler. Det er den delen av pensjonen som beregnes etter gamle regler som kan bli høyere på grunn av satsendringen. Eksempel: Hvis du født i 1955 får du 8/10 av pensjonen beregnet etter gamle regler. Med full trygdetid vil pensjonen kunne øke med 266 kroner per måned.

Økningen vil gjelde flere enn minstepensjonistene

Pensjonsøkonom Øyvind Røst i KLP, påpeker i denne artikkelen at økningen i minste pensjonsnivå ikke kun vil gjelde minstepensjonistene – men også de som har pensjon som er lavere enn minstenivået. Disse får et minstenivåtillegg som skal sikre at alderspensjonen fra Nav ikke kommer under minste pensjonsnivå.

– Det gjelder flere når minstepensjonen eller minste pensjonsnivå blir økt utover ordinær pensjonsregulering. Det er altså flere enn de som har minstepensjon i dag, som får nytte av den økte minstepensjonen, sier Røst – og legger til at du skal få informasjon fra Nav dersom det gjelder deg.

Hva skjer med bostøtte?

I forbindelse med økningen i minste pensjonsnivå, gjøres det også endringer i bostøtteforskriften fra 1. mars, melder regjeringen.

- Økt minstenivå har tidligere medført at noen har fått reduksjon i bostøtte. For å motvirke dette, endrer regjeringen bostøtteforskriften slik at økning av minste pensjonsnivå ikke gir urimelig reduksjon i bostøtten, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen i en pressemelding.

Bostøtten har hatt midlertidige regler i hele 2022. Denne ordningen er forlenget fram til neste sommer. Regjeringen skriver at hver måned til og med mai, vil de som mottar bostøtte få 1.500 kroner ekstra utbetalt - i tillegg til 150 kroner per husstandsmedlem.

- Minstepensjonen er en skandale

Økonomiekspert Carsten O. Five har tidligere omtalt den norske minstepensjonen som en skandale – og både den politiske opposisjonen og økonomer har uttrykt bekymring for minstepensjonistene – fordi minstepensjonen er så lav at de mener det ikke går an å leve av den.

Er du i faresonen for å bli minstepensjonist? Og hvem har egentlig størst risiko for å bli minstepensjonist, er det den uføre eller den med nesten 20 år i arbeidslivet? Svaret kan overraske deg – og du kan finne det her – hvor vi også forteller deg hvordan du selv kan sjekke om nettopp du er i faresonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.