Pensjon fra Nav: Kjempeøkning

Nav melder om den største økningen i antallet alderspensjonister på åtte år. Og nå er det også ekstra stor økning i minstepensjonister.

FLERE PENSJONISTER: Det har vært en stor økning i alderspensjonister siste kvartal - også i minstepensjonister. Foto: Gorm Kallestad / NTB
FLERE PENSJONISTER: Det har vært en stor økning i alderspensjonister siste kvartal - også i minstepensjonister. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I 1. kvartal 2023 ble 17 600 personer registrert som nye alderspensjonister. Sammenliknet med 1. kvartal 2022, har antallet steget med 8,4 prosent. Det er det største antallet nye mottakere siden 2. kvartal 2015, melder Nav i en pressemelding.

Antallet minstepensjonister har også økt mye:

Ved utgangen av mars 2023 var det 88 900 enslige minstepensjonister. Det det er en økning på 9 prosent fra måneden før. Og som du kan lese mer om nedenfor: Kvinner er i stor overvekt blant minstepensjonistene, som utgjør 8 av 10 enslige minstepensjonister.

Flere eldre - flere alderspensjonister

Ved utgangen av mars 2023 var det 1 022 500 personer som mottok alderspensjon. Det er 17 300 flere alderspensjonister enn i mars 2022.

Avdelingsdirektør i Nav, Ole Christian Lien, tror vi vil se enda høyere økninger framover.

– Det blir stadig flere eldre i Norge. I 2035 venter vi at aldersgruppen 67 år og eldre har vokst med 32 prosent, som utgjør om lag 285 000 flere personer, sier Lien.

– Vi rundet 1 million alderspensjonister i november 2021, og vi forventer at vi passerer 1,1 millioner i 2026 og 1,2 millioner i 2029, sier Lien.

Fram mot 2035 er det ventet at befolkningen over 75 år vil øke med 45 prosent. Nav sier dette gjør at det vil bli en sterk vekst i antall alderspensjonister og i antall mottakere av hjelpemidler.

Flere enslige minstepensjonister

Ved utgangen av mars 2023 var det 88 900 enslige minstepensjonister, som er en økning på 9 prosent fra måneden før. Ifølge Nav henger økningen sammen med at minstesatsen for enslige ble satt opp med 4000 kroner i året.

- De som tidligere hadde en pensjon litt over minstesatsen, blir dermed minstepensjonister når satsen settes opp, forklarer Lien.

Totalt sett er det imidlertid stadig færre minstepensjonister, ifølge Nav:

Ved utgangen av mars 2023 var det 139 300 minstepensjonister, som er 12 000 færre (‑7,9 %) enn i mars 2018.

Og det er fortsatt kvinner som er i flertall: 83 prosent av de enslige minstepensjonistene er kvinner.

– Årsaken til den store kvinneandelen er at kvinner i gjennomsnitt har lavere pensjonsopptjening enn menn, ettersom kvinner i de eldste aldersgruppene i mindre grad var yrkesaktive, sier Lien.

De eldste aldersgruppene av både kvinner og menn har dessuten hatt deler av yrkeskarrieren før 1967, da folketrygden ble innført, og har derfor ikke fått opptjening for hele yrkeskarrieren.

Gjennomsnittsalderen for en enslig minstepensjonist var 81 år i mars i år, og mer enn hver tredje minstepensjonist var 85 år eller eldre.

Når går vi av med pensjon?

Gjennomsnittlig alder ved første uttak av alderspensjon var 65,5 år i første kvartal i 2023. Menn starter uttak av alderspensjon tidligere enn kvinner:

For kvinner var gjennomsnittlig alder 66,1 år og for menn 65,0 år.

– Det betyr ikke at de har sluttet i arbeid, siden det er mulig å ta ut alderspensjon samtidig som man er helt eller delvis i jobb. Rundt 117 000 alderspensjonister, drøyt én av ti, jobber helt eller delvis, forklarer Lien.

Advarer kvinner om tidlig uttak

At kvinner starter uttak av alderspensjon seinere enn menn, kan henge sammen med kravene til opptjening:

Det er en forutsetning for å kunne ta ut tidlig pensjon, at du har høy nok opptjening: Vilkåret er at den pensjonen du vil få når du fyller 67 år minst må tilsvare minste pensjonsnivå («minstepensjon»).

SSB-forsker Aslak Hetland har tidligere fortalt til Vi.no at noe av årsaken til at flere menn en kvinner starter tidlig uttak av alderspensjon ser ut til å være at en større andel av kvinnene i denne aldersgruppen mottar uføretrygd eller offentlig AFP.

- I tillegg er det flere av kvinnene som mangler tilstrekkelig opptjening av pensjon for tidlig uttak, sier Hetland.

Eksperter advarer særlig kvinner om at tidlig uttak av pensjon kan få store økonomiske konsekvenser:

Spesielt for kvinner kan det lønne seg å vente, oppfordrer ekspertene. Dette henger både sammen med forventet levealder og det at kvinnen statistisk sett overlever partneren - og må således regne med å måtte leve på kun én inntekt lenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.