Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Ved utgangen av 2021 hadde 24 prosent av arbeidstakere med innskuddsordninger den laveste satsen på 2 prosent i pensjonssparing hos sin arbeidsgiver.
Kun 3 prosent hadde maksimale innskuddssatser i sin pensjonsordning. Det maksimale er 7 prosent.
Det viser tall Finans Norge har samlet inn fra pensjonsleverandørene.

Er du i faresonen for å bli minstepensjonist? Her får du svar
Vi Pluss
Nav: Dette må til for å bli ufør
Vi PlussArbeidsgiver bestemmer din pensjon
Det er arbeidsgiver som bestemmer hvor mye de ønsker å gi sine ansatte i pensjon, gjennom opptjening av tjenestepensjon.
Det norske pensjonssystemet i dag er slik at du skal få en del av alderspensjonen din fra folketrygden (Nav) og en del fra tjenestepensjon.
Offentlig tjenestepensjon er tjenestepensjonsordninger som er opprettet for dem som er ansatt i staten, kommunene, helseforetak eller bedrifter med offentlig tilknytning. Denne pensjonen samordnes per i dag med pensjonen fra Nav, som vil innvirke på hvor mye arbeidstakeren kan få utbetalt totalt.
Ansatte i privat næringsliv har privat tjenestepensjon. Denne pensjonen kommer i tillegg til pensjonen fra Nav - og er altså ikke samordnet.
I tillegg er den tredje delen av inntekten som alderspensjonist tenkt å skulle være det du har av egne midler eller egen pensjonssparing.

Pensjonsregel kan «koste deg» 100 000 kroner i tjenestepensjon
Vi Pluss
Unngå at eksen arver pensjonen din
Vi PlussFra 2 til 7 prosent
Etter Lov om obligatorisk tjenestepensjon (OTP) må de fleste arbeidsgivere i privat sektor ha en pensjonsordning for sine ansatte. Loven stiller visse krav til hvordan pensjonsordningen skal være utformet - og ordningen kan være en ytelsespensjon, innskuddspensjon eller hybridpensjon.
- Loven bestemmer at årlig innskudd skal minst utgjøre 2 prosent av lønn opp til 12 G.
- De maksimale satsene arbeidsgiver kan avsette til pensjon er 7 prosent av all lønn opptil 7,1 G, og 25,1 prosent av lønn mellom 7,1 G og 12 G.
Slik er pensjonsopptjeningen i privat arbeidsliv
Som nevnt innledningsvis: 24 prosent av arbeidstakerne med privat innskuddspensjon har laveste sats på 2 prosent.
Som vi skriver ovenfor, kan arbeidsgiver skille mellom innskudd på lønn opp til 12 G - men samtidig ha en annen sats for lønn over 7,1 G.
Av de 24 prosentene med minste sats, er det 8 prosent som har en høyere innskuddssats for lønna over 7,1 G (ca. 755 000 kroner).
Det er kun en marginal andel av norske arbeidstakere med innskuddspensjon som har de maksimale 7 prosentene: Det gjelder kun 0,8 prosent av arbeidstakerne.

- Kan utgjøre et betydelig tap for minstepensjonister

Jobbe mindre før du blir pensjonist? Dette er konsekvensene
Vi PlussMer opptjening med pensjon fra første krone
Fra 2022 ble den nye reformen «pensjon fra første krone» innført, som betyr at også inntekt under 1 G skal kvalifisere til pensjonssparing, noe som ikke har vært obligatorisk tidligere.
I tillegg skal ansatte med deltidsstilling under 20 prosent, arbeidstakere fra fylte 13 år og sesongarbeidere få pensjon fra første krone. Dette er en gruppe som ikke tidligere har hatt rett på pensjonssparing fra privat tjenestepensjon.
I tillegg til at det er nye grupper som vil få pensjonssparing som ikke tidligere har fått det, kan reformen også bety mer i pensjonsopptjening for øvrige arbeidstakere som tidligere ikke har fått pensjonsopptjening for den delen av lønna som har vært under 1 G.
Ifølge Finans Norge, var det kun cirka 36 prosent av arbeidstakerne med innskuddspensjonsordninger som hadde innbetaling fra første krone før reformen trådte i kraft ved årsskiftet.
– Pensjon fra første krone er en stor reform, som vil gi mer pensjonsopptjening for mange og pensjonsopptjening for mange som ellers ikke ville fått det, sier Stefi Kierulf Prytz, direktør for livsforsikring og pensjon i Finans Norge.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.