Pensjon: En av fire får dårligste sats

Det er arbeidsgiver som bestemmer hvor mye de vil gi sine ansatte i tjenestepensjon. Kun en marginal andel gir maks av det de kan.

HVA FÅR DU I PENSJON? Det er kun en marginal andel av arbeidsgiverne som gir sine ansatte maks pensjon i innskuddspensjon. Den største gruppen gir kun minstekravet. Foto: NTB/Shutterstock
HVA FÅR DU I PENSJON? Det er kun en marginal andel av arbeidsgiverne som gir sine ansatte maks pensjon i innskuddspensjon. Den største gruppen gir kun minstekravet. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ved utgangen av 2021 hadde 24 prosent av arbeidstakere med innskuddsordninger den laveste satsen på 2 prosent i pensjonssparing hos sin arbeidsgiver.

Kun 3 prosent hadde maksimale innskuddssatser i sin pensjonsordning. Det maksimale er 7 prosent.

Det viser tall Finans Norge har samlet inn fra pensjonsleverandørene.

Arbeidsgiver bestemmer din pensjon

Det er arbeidsgiver som bestemmer hvor mye de ønsker å gi sine ansatte i pensjon, gjennom opptjening av tjenestepensjon.

Det norske pensjonssystemet i dag er slik at du skal få en del av alderspensjonen din fra folketrygden (Nav) og en del fra tjenestepensjon.

Offentlig tjenestepensjon er tjenestepensjonsordninger som er opprettet for dem som er ansatt i staten, kommunene, helseforetak eller bedrifter med offentlig tilknytning. Denne pensjonen samordnes per i dag med pensjonen fra Nav, som vil innvirke på hvor mye arbeidstakeren kan få utbetalt totalt.

Ansatte i privat næringsliv har privat tjenestepensjon. Denne pensjonen kommer i tillegg til pensjonen fra Nav - og er altså ikke samordnet.

I tillegg er den tredje delen av inntekten som alderspensjonist tenkt å skulle være det du har av egne midler eller egen pensjonssparing.

Fra 2 til 7 prosent

Etter Lov om obligatorisk tjenestepensjon (OTP) må de fleste arbeidsgivere i privat sektor ha en pensjonsordning for sine ansatte. Loven stiller visse krav til hvordan pensjonsordningen skal være utformet - og ordningen kan være en ytelsespensjon, innskuddspensjon eller hybridpensjon.

  • Loven bestemmer at årlig innskudd skal minst utgjøre 2 prosent av lønn opp til 12 G.
  • De maksimale satsene arbeidsgiver kan avsette til pensjon er 7 prosent av all lønn opptil 7,1 G, og 25,1 prosent av lønn mellom 7,1 G og 12 G.
PENSJON: Pensjonen din er delt inn i tre deler. I videoen forklarer spare- og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del. Video: Storebrand. Vis mer

Slik er pensjonsopptjeningen i privat arbeidsliv

Som nevnt innledningsvis: 24 prosent av arbeidstakerne med privat innskuddspensjon har laveste sats på 2 prosent.

Som vi skriver ovenfor, kan arbeidsgiver skille mellom innskudd på lønn opp til 12 G - men samtidig ha en annen sats for lønn over 7,1 G.

Av de 24 prosentene med minste sats, er det 8 prosent som har en høyere innskuddssats for lønna over 7,1 G (ca. 755 000 kroner).

Det er kun en marginal andel av norske arbeidstakere med innskuddspensjon som har de maksimale 7 prosentene: Det gjelder kun 0,8 prosent av arbeidstakerne.

Mer opptjening med pensjon fra første krone

Fra 2022 ble den nye reformen «pensjon fra første krone» innført, som betyr at også inntekt under 1 G skal kvalifisere til pensjonssparing, noe som ikke har vært obligatorisk tidligere.

I tillegg skal ansatte med deltidsstilling under 20 prosent, arbeidstakere fra fylte 13 år og sesongarbeidere få pensjon fra første krone. Dette er en gruppe som ikke tidligere har hatt rett på pensjonssparing fra privat tjenestepensjon.

I tillegg til at det er nye grupper som vil få pensjonssparing som ikke tidligere har fått det, kan reformen også bety mer i pensjonsopptjening for øvrige arbeidstakere som tidligere ikke har fått pensjonsopptjening for den delen av lønna som har vært under 1 G.

Ifølge Finans Norge, var det kun cirka 36 prosent av arbeidstakerne med innskuddspensjonsordninger som hadde innbetaling fra første krone før reformen trådte i kraft ved årsskiftet.

– Pensjon fra første krone er en stor reform, som vil gi mer pensjonsopptjening for mange og pensjonsopptjening for mange som ellers ikke ville fått det, sier Stefi Kierulf Prytz, direktør for livsforsikring og pensjon i Finans Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.