Meldinger på Vipps

Pass på hva du skriver på Vipps – hemmelighetene kan bli lest

Chatten din kan komme på kontoutskriften og leses av banken.

View this post on Instagram

Adjø...

A post shared by Vippsmoro (@vippsmoro) on

Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Selv om du vippser mye, er det kanskje noen viktige ting du ikke er klar over.

Visste du at banken kan se hva du har skrevet i meldingene du betaler med?

– Meldingen du skriver med i Vipps er synlig for medarbeidere med autorisert tilgang, og kan for eksempel brukes til å bistå kunder som trenger hjelp eller for å verifisere betalinger, sier Hanne Kjærnes, som er kommunikasjonssjef i Vipps.

Les også: Så mye bør du egentlig betale for å sitte på

KAN BLI LEST: Hanne Kjærnes forteller at meldingene du skriver inn kan bli lest i visse tilfeller. Foto: Vipps.
KAN BLI LEST: Hanne Kjærnes forteller at meldingene du skriver inn kan bli lest i visse tilfeller. Foto: Vipps. Vis mer

Meldingene er én av grunnene til populæriteten

Hun forteller at meldingen man skriver med betalingen når man vippser, kan sammenliknes med teksten man skriver inn i en vanlig bankoverføring, som også er synlig i kontoutskriften din.

– Om teksten du skriver i Vipps synes på din kontoutskrift eller kredittkortregning er avhengig av banksystemet og transaksjonsløypa som er brukt, sier hun.

Ingvild Moen, som er ekspert på sosiale medier, mener tekstene man skriver til hverandre har vært en delfaktor til at Vipps har blitt så stort i Norge.

- Muligheten for å sende melding, den sosiale delen av Vipps, tror jeg er en av grunnene til at appen har blitt så populær. Den løser er problem, og gir oss mulighet til å å være med venner samtidig.

Janne Stang Dahl, som er kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet, tror ikke alle er klar over at meldingene ikke er 100 prosent private.

HVILKE TILGANGER HAR APPEN? Janne Stange Dahl mener det er viktig å se hvilke tilganger du har gitt appen du bruker. Foto: Ilja Hendel.
HVILKE TILGANGER HAR APPEN? Janne Stange Dahl mener det er viktig å se hvilke tilganger du har gitt appen du bruker. Foto: Ilja Hendel. Vis mer

- Mange tenker nok ikke godt nok over at flere kan lese meldingene. Du bør alltid tenke gjennom hvilke opplysninger som er private og hvilke du vil dele. En tommelfingerregel er at det du ikke ville sagt om deg selv eller andre i en større forsamling, bør du heller ikke publisere i en app eller på Internett, sier hun.

Hun mener det er viktig å tenke på hvilke tilganger du har gitt appen du bruker.

- Når du bruker en app, gir du den som behandler opplysninger du gir i appen tilgang til funksjoner som kontaktliste, samtalelogg og liknende. Det er viktig at du som bruker er klar over dette, og er oppmerksom på hva du deler av opplysninger om deg selv.

- Du har rett til å vite hvilke opplysninger som samles inn om deg og hva de brukes til. Denne informasjonen skal komme tydelig fram for brukeren. Samtidig er det viktig at du selv er bevisst på hva du deler i tekstmeldingen.

Les også: Slik får du høyere avkastning på sparepengene

Det kan være noe å tenke på neste gang du vippser. Under finner du eksempler fra instagram-kontoen «vippsmoro», hvor folk kanskje har delt litt for mye:

Se dette innlegget på Instagram

Hver sin smak 😊

Et innlegg delt av Vippsmoro (@vippsmoro)

Se dette innlegget på Instagram

Selv takk.

Et innlegg delt av Vippsmoro (@vippsmoro)

Se dette innlegget på Instagram

Daddy, is that you?

Et innlegg delt av Vippsmoro (@vippsmoro)

Les også: Nå får Terje tilbake 91.000 kroner etter krangel med Statens pensjonskasse

Siden Vipps startet opp i 2015 har folk i Norge brukt tjenesten flittig.

Majoriteten av befolkningen har nå mulighet til å sende penger via mobilen.

– Over 3,4 millioner nordmenn har Vipps, og bruker oss til både å vippse venner, betale i små butikker, til lag og foreninger og ikke minst til netthandel, sier Kjærnes.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.