Skatt og lønn

Overraskende januarlønn? Advarer om skattetabbe

Fikk du mye mer eller mye mindre utbetalt enn du ventet på januarlønna? Da kan det hende at skattekortet ditt er helt feil. - Sjekk skattekortet ditt ekstra nøye i år, råder skatteekspert.

RISIKERER RESTSKATT: – Vår oppfordring er at du sjekker skattekortet ditt ekstra nøye i år, og at du spesielt ser på postene som gjelder renteinntekt og rentefradrag, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.
RISIKERER RESTSKATT: – Vår oppfordring er at du sjekker skattekortet ditt ekstra nøye i år, og at du spesielt ser på postene som gjelder renteinntekt og rentefradrag, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Både Skatteetaten og Skattebetalerforeningen oppfordrer: Sjekk skattekortet nå.

Skatteetaten sendte ut 4,3 millioner skattekort til norske lønnstakere og pensjonister i desember. Men fortsatt er det cirka 1,8 millioner som ikke har sjekket om opplysningene er korrekte. Og akkurat i år kan det være spesielt viktig:

- I år gjør Skatteetatens automatiske endringer i grunnlaget for renteinntekter og renteutgifter det ekstra viktig å sjekke skattekortet, oppfordrer Skattebetalerforeningen.

I skattekortet står det hva Skatteetaten antar inntekten din blir i 2023, hvilke renteinntekter og renteutgifter du får, hvilken formue du har og hva du skal betale i skatt i løpet av det kommende inntektsåret. I utgangspunktet bygger skattekortet ditt for 2023 stort sett på opplysninger for inntektsåret 2021, som så er justert i tråd med forventet utvikling til 2023.

- For mange vil vårt estimat treffe veldig bra, mens andre bør gjøre endringer for å forhindre at de betaler for mye eller for lite skatt, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.

Men Skattebetalerforeningen advarer:

- For renteinntekter og renteutgifter har dette i mange tilfeller gått helt galt.

Pass på rentefradraget: Kan resultere i restskatt

Skatteetaten oppfordrer alle, men at spesielt de med fastrente på boliglånet, om å sjekke tallene i skattekortet nøye:

– Hvis du har fastrente på boliglånet har du antakeligvis en spesielt god grunn til å sjekke skattekortet. Skatteetaten har lagt til grunn at renteutgiftene øker kraftig fra 2021 til 2023, men dette gjelder ikke for deg som har fastrente, sier Gjengedal.

Enkelt forklart: Dersom renteutgiftene i skattekortet ditt er høyere enn det du faktisk betaler i renteutgifter i 2023, risikerer du å betale for lite skatt.

Skattebetalerforeningen forklarer mer detaljert: Renteutgiftene er oppjustert med en faktor på 2,57. I skattekortet for 2023 er det forklart at hvis du betalte 1,8 prosent i rente på lånet ditt i 2021, er det i skattekortet lagt til grunn en rente på 4,64 prosent.

Dette kan kanskje slå greit nok ut for de som hadde så lav rente - men ifølge Skattebetalerforeningen så oppstår problemet hvis du i 2021 hadde en dårligere rente på lånet. Se bare her:

  • Hvis du for eksempel betalte 3 prosent rente i 2021, vil du i skattekortet ha et rentefradrag som tilsvarer 7,7 prosent rente.
  • Betalte du 4 prosent, vil skattekortet vise et rentefradrag som tilsvarer 10,3 prosent.

- Det er lett å se at dette gir et rentefradrag som er altfor høyt, og som vil resultere i restskatt, advarer Skattebetalerforeningen.

De advarer også om hvordan den automatiske justeringen av innskuddsrenter kan slå ut:

Renteinntektene synes å være oppjustert med en faktor på 8,6. I skattekortet er det forklart at hvis du hadde en rente på 0,15 prosent på bankinnskuddet ditt i 2021, er det i skattekortet lagt til grunn en rente på 1,3 prosent.

– Dette er greit nok for dem som hadde en svært lav rente i 2021. Men hvis du hadde en innskuddsrente på for eksempel 1 prosent, betyr dette at det i skattekortet for 2023 er lagt til grunn en rente på 8,6 prosent. Og hadde du en rente på 1,5 prosent, er det lagt til grunn en rente på omtrent 13 prosent. Da ser vi at tallene ikke kan stemme med virkeligheten, uttaler fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.

LUKSUSFELLEN: Margareta Lindholm (55) hadde allerede gjennomført en gjeldsordning da hun nok en gang endte opp med uoverstigelige økonomiske problemer. Hun har fått kontroll på økonomien med hjelp fra familien - og økonomiekspertene i svenske Lyxfellan, som kan sees på Viaplay. Klipp: Viaplay Vis mer

Slik kan det slå ut

Basert på samtaler Skattebetalerforeningens rådgivere har med medlemmene har de laget to eksempler på hvor galt det kan slå ut om man ikke sjekker skattekortet godt nok:

Innskuddsrenter og for høy skatt:

  • Ida er pensjonist, og hadde i 2021 plassert 4.000.000 kroner på en plasseringskonto med 1 prosent rente, og fikk renteinntekter på 40.000 kroner i skattemeldingen, og skatten utgjorde 8.800 kroner. Nå er bankinnskuddet 1.000.000 millioner kroner, og forventede renteinntekter er 30.000 kroner. I skattekortet for 2023 er det lagt til grunn at formuen fortsatt er 4.000.000 kroner, men renteinntektene har økt dramatisk til 344.000 kroner. Det har ført til altfor høyt trekk i pensjonen, og betydelig økt forskuddsskatt for 2023.

Renteutgifter og for lite skatt:

  • Dag hadde i 2021 et banklån på 3.000.000, og betalte 1,8 prosent i rente, og fikk 54.000 kroner i rentefradrag i skattemeldingen. Som følge av det ble spart skatt 11.880 kroner. Nå er banklånet redusert til 2.000.0000 kroner, og forventede rentekostnader er 80.800 kroner. I skattekortet for 2023 er det likevel lagt til grunn banklån med 3.000.0000 kroner, og rentekostnader på hele 138.780 kroner. Det betyr at skattetrekket blir for lavt på grunn av for høyt rentefradrag, og fører til restskatt med 12.755 kroner.

– Vår oppfordring er derfor at du sjekker skattekortet ditt ekstra nøye i år, og at du spesielt ser på postene som gjelder renteinntekt og rentefradrag, avslutter Lothe.

Disse bør sjekke

Endring i familiesituasjon, flytting, ny jobb, at du har blitt arbeidsledig eller at du tar utdanning, er ting som kan påvirke skatten. Kanskje har du blitt pensjonist eller du har solgt bolig?

– Vi ser ofte at større livsendringer gjør at det er behov for å justere opplysningene i skattekortet. Det å gå fra å være student til å arbeide eller det å bli pensjonist har stor innvirkning på både privatøkonomi og skatt, sier Gjengedal, og legger til:

- Det er ikke bare inntekten din som har noe å si for hvor mye du skal betale i skatt. En viktig huskeregel er at alt som påvirker privatøkonomien din, vil kunne påvirke skattetrekket.

Skattebetalerforeningen peker på noen faktorer ved livssituasjonen som kan gjøre at det er stor sannsynlighet for at skattekortet som du har mottatt er feil:

  • Første året du er alders- eller uførepensjonist.
  • Første året du er i full jobb.
  • Hvis du har store endringer i lån – eller høye lån.
  • Første år med skattepliktig utleie av bolig
  • Kjøp eller salg av bolig.
  • Hvis du har arvet større beløp (kan gi høyere renteinntekter/avkastning og formue).
  • Hvis du har store endringer i lønnsinntekt, kombinert med overtid eller bonus (prosenttrekket kan bli feil).
  • Jobbskifte – endringer i reiseavstand/pendlerstatus.
  • Endring i livssituasjon som samlivsbrudd eller dødsfall.
  • Blitt permittert eller fått oppsigelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.