Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Ventetiden for erstatningssaker det handler om her, er for voldsoffererstatning.
1. januar 2023 trådte den nye voldserstatningsloven i kraft, som blant annet skal gjøre det enklere og raskere å få utbetalt erstatning til voldsutsatte.
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl uttrykte glede over å få en mer effektiv og forutsigbar voldserstatningsordning, som hun omtaler det i en pressemelding fra regjeringen høsten 2022:
- Den nye ordningen skal sørge for en tilnærmet automatisk utbetaling til voldsutsatte som er tilkjent erstatning ved dom. Dette utgjør i dag om lag 67 prosent av voldserstatningssakene, uttalte Mehl.

Etter 11 år som terapeut for overgripere, hørte Margrete noe som fikk henne til å slutte på dagen
Vi Pluss
Ufør og mot alle odds: - Ingenting er umulig!
Vi PlussMen den effektive saksbehandlingen er forbeholdt søkere etter den nye loven. Og det er fremdeles flere tusen personer som venter på avklaring om sine saker som er fremmet etter gammel lov.
Mens forventet saksbehandlingstid for utbetaling av voldserstatning etter ny lov er nede i fire uker, kan eldre saker etter gammel lov måtte vente hele 25 måneder - altså over 2 år.
Samtidig oppfordres søkere som lurer på hvordan det går med saken sin, om å ikke ta kontakt med saksbehandlingskontoret.

Sjokket: - Det er ubeskrivelig vondt å tenke på hva de har gjort
Vi Pluss- Ikke kontakt oss
«Vi har stor forståelse for at du lurer på når vi skal behandle saken din. Du oppfordres likevel til å ikke kontakte oss dersom fristen ikke er overskredet. All arbeidstid vi bruker på å sjekke saken din, vil vi bruke på å behandle saker raskere».
Sitatet er fra et brev fra Kontoret for voldsoffererstatning, som Vi.no har fått innsyn i, der de svarer en søker som lurer på status på saken sin.
- Er det virkelig nødvendig å oppfordre til å ikke kontakte dere? Hvor mener dere disse som det gjelder, skal henvende seg i mellomtiden?
- Dersom søker henvender seg til oss om status i sin sak, kan det overnevnte være en del av svaret, bekrefter Ivar André Holm, avdelingsdirektør ved Kontoret for voldsoffererstatning, og sier videre at informasjon om forventet saksbehandlingstid kommer frem i mottaksbrevet fra dem.
- Søker kan også se status i sin sak på «min side». Vi ønsker derfor å bruke minst mulig ressurser på denne type henvendelser, sier Holm, og legger til at de selvfølgelig er tilgjengelig for andre spørsmål om ordningen.

Marie-Louise ropte og skrek til mann og barn: - Jeg kunne ikke styre sinnet mitt
Vi Pluss
Den «usynlige» omsorgssvikten: - Det kan være vanskelig å sette fingeren på i voksen alder
Vi Pluss25 ukers behandlingstid
I brevet til erstatningssøkeren som vi siterer ovenfor, bekrefter Kontoret for voldsoffererstatning at de har alle nødvendige dokumenter for å behandle saken - og at saken er «ansett klar til vedtaksbehandling 16. oktober 2021». Vi skriver nå mars 2023.
De henviser til en forventet saksbehandlingstid på 25 måneder for saker som behandles etter gammel lov. For saker etter ny lov er saksbehandlingstiden vesentlig kortere, som du kan lese nedenfor.
Tor Bernhard Slaathaug i Stiftelsen Rettferd, som har hjulpet søker med å etterspørre status, kommenterer overfor Vi.no at saksbehandlingstiden etter gammel lov er uforholdsmessig lang.
- Å la mennesker måtte vente over 25 måneder fra saken er klar til vedtaksbehandling, er lite respektfullt ovenfor personer som ønsker å legge vonde hendelser bak seg, sier Slaathaug, og ber politisk ledelse i Justisdepartementet ta grep.
Ifølge Holm er det flere tusen saker i bunken med lang saksbehandling.
- Det er anslagsvis 5000 saker, men siden flere av dem ikke er ferdig etterforsket enda er det vanskelig å si. Hvis noen av sakene ender med dom eller annen skyldkonstatering skal de prioriteres av hensyn til å kreve regress fra skadevolder, sier Holm til Vi.no.
Han forteller at de økte forventet saksbehandlingstid i voldsoffererstatningssaker uten skyldkonstatering på slutten av 2022, på grunn av stor pågang av nye søknader og overgang til ny lov.
- Forventet saksbehandlingstid ble økt fra 20 til 25 måneder, sier Holm.

– Jeg tror det er mange som ikke vet hvor mye bedre de kan få det
Vi PlussSaker etter ny lov prioriteres
«Saker som skal behandles etter ny voldserstatningslov skal gis særlig prioritet og ha kort saksbehandlingstid. Samtidig skal alle søknader om voldsoffererstatning etter gammel lov behandles innen rimelig tid.»
Sitatet er fra brevet til erstatningssøker, der Kontoret for voldsoffererstatning forteller hvilke føringer de har fra Justis- og beredskapsdepartementet, for prioritering av saker.
Dette er også forklaringen fra Holm, når vi spør hvorfor det er mye kortere ventetider på saker etter ny lov (voldserstatningslov):
- Saker etter ny lov skal prioriteres i henhold til vårt tildelingsbrev for 2023, sier Holm og legger til at kravssaker behandles umiddelbart hvis de har den informasjonen de trenger.
Og som du kan se av oversikten nedenfor: I slike saker er forventet saksbehandlingstid 4 uker. I andre saker er det inntil 5 måneder saksbehandlingstid, ifølge Holm.
Slaathaug kommenterer at saksbehandlingstiden for saker etter ny lov er lovende, men poengterer:
- Vi leser det slik at de eldste sakene nedprioriteres. Det er uheldig.
Han poengterer også at formuleringene i brevet fra Kontoret for Voldsoffererstatning er for uklare og diffuse - og at det er vanskelig å forstå hvor lang saksbehandlingstid man egentlig kan forvente:
- Saksbehandlingstiden fremstår for oss som ganske så diffus basert på svaret fra Kontoret for Voldsoffererstatning. Når de skriver at saken er klar til vedtaksbehandling når man har fått alle dokumenter i saken på plass, så vil mange slite med å forstå når saken faktisk er ferdig. Begrepet «innen rimelig tid» er også for flytende, etter vår mening, sier Slaathaug.
—

Misfornøyd med legen? Slik klager du
Vi Pluss
Tannbehandling i utlandet på statens regning
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.