Oslo-biskopen har flyttet inn i mikrohus på 22 kvadratmeter

Det er et utradisjonelt boligvalg, men biskop Kari Veiteberg har flere gode grunner til å ville bo på 20 kvadratmeter. - Jeg vil utfordre meg selv som velhavende, middelklassekvinne over 60, sier hun.

UT I VERDEN: På tomten til Romsås kirke har biskopen fått lov til å ha mikrohus. Her er marka rett utenfor døra. - Jeg synes det er gøy å gå på turer i marka og plukke blåbær og så høre folk snakke hjertespråket sitt med opphav fra mange kanter av verden, sier biskop Kari Veiteberg. Foto: Privat
UT I VERDEN: På tomten til Romsås kirke har biskopen fått lov til å ha mikrohus. Her er marka rett utenfor døra. - Jeg synes det er gøy å gå på turer i marka og plukke blåbær og så høre folk snakke hjertespråket sitt med opphav fra mange kanter av verden, sier biskop Kari Veiteberg. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Vi har bodd her i fire netter. Vi flyttet inn på mandag så det er ganske ferskt, forteller Oslo-biskop Kari Veiteberg fornøyd til Vi.no.

Hun snakker om mikrohuset sitt på 20 kvadratmeter som har fått plass på tomten til Romsås kirke. Her skal hun og ektemannen bo i høst. I hvert fall i første omgang.

Det var Vårt Oslo som først omtalte saken.

Foreløpig har ikke biskopen innlagt vann i det bittelille huset. Tannbørsten er alltid med i veska og hun må sørge for at alle klærne hun trenger til møter og representasjon er på jobben.

FRAMTIDA: - Det å omstille seg til et enklere liv, er framtida. Vi må alle omstille oss. Jeg vil at barnebarnet mitt skal arve en levelig klode, sier biskop Kari Veiteberg. Foto: Dag Smemo
FRAMTIDA: - Det å omstille seg til et enklere liv, er framtida. Vi må alle omstille oss. Jeg vil at barnebarnet mitt skal arve en levelig klode, sier biskop Kari Veiteberg. Foto: Dag Smemo Vis mer

- Jeg vil utfordre meg selv som velhavende, middelklassekvinne over 60. Jeg ville utforske det å leve enklere. Det handler om å bli mer bevisst på strøm og vannbruk. Det er en utfordring vi har gitt oss selv, sier hun.

Rett ved marka

Valg av sted å plassere mikrohuset er heller ikke tilfeldig.

- Vi er så heldige som har fått bli en del av kirketomten på Romsås. Det er en bydel vi har lyst til å utforske mer. Vi har Lillomarka rett utenfor. Plutselig kan vi ta en tur til skogs hvis vi synes det blir for trangt inne i huset, sier hun.

Hun er allerede i gang med å utforske nærmiljøet og har vært på Romsås senter og på bærplukking. Utenfor mikrohuset står det stoler i tilfelle noen vil ta en prat og få en kopp kaffe.

Hver onsdag kommer også mange fra nærområdet for gratis fellesmiddag i Romsås kirke.

- Her bor vi i hele verden. Jeg synes det er gøy å gå på turer i marka og plukke blåbær og så høre folk snakke hjertespråket sitt med opphav fra mange kanter av verden. Når jeg bor så lite må jeg også mer ut for å snakke med folk. Det liker jeg.

ENKLERE LIV: I mikrohuset har Kari Veiteberg og mannen kun det mest nødvendige. Foto: Privat
ENKLERE LIV: I mikrohuset har Kari Veiteberg og mannen kun det mest nødvendige. Foto: Privat Vis mer

Vil få en ny innsikt

For 750.000 kroner har Veiteberg og mannen fått 20 kvadratmeter isolert med saueull. Huset har også peisovn og en vanlig ovn til kaldere dager.

- Hva er så tiltrekkende med å bo i mikrohus?

- Det å omstille seg til et enklere liv, er framtida. Vi må alle omstille oss. Jeg vil at barnebarnet mitt skal arve en levelig klode, og ved å praktisk engasjere meg og utforske alternative boformer, kutte ned på strøm og kutte ut bil, er jeg med på å bidra. Jeg kommer til å være mer sparsommelig framover tror jeg, og allerede har jeg fått en innsikt jeg ikke hadde før. Det sies at vi bruker 60 liter vann på en fem minutters dusj. Det er ganske heftig, sier Veiteberg og påpeker at strømforbruket i et mikrohus også er mye mindre.

LYKKE PÅ 22 KVADRATMETER: Kari Veiteberg forteller at hun allerde merker hvor mye hun tar for gitt ved å bo i mikrohus. Foto: Privat
LYKKE PÅ 22 KVADRATMETER: Kari Veiteberg forteller at hun allerde merker hvor mye hun tar for gitt ved å bo i mikrohus. Foto: Privat Vis mer

Allerede nå merker hun hvor mye hun har tatt for gitt og som hun ikke kan ta for gitt i den nye boligen.

- Jeg må tenke gjennom hvor mye tøy jeg trenger og hvor mye servise jeg må ha. Dessuten har vi ikke oppvaskmaskin her. Jeg vil finne ut hva det gjør med meg - og oss - å bo så enkelt.

- Kommer du til å savne komforten?

- Når jeg skrur på vannet i leiligheten min håper jeg at jeg tenker på at vannet kommer fra en plass og at det skal ut en plass. Nå holder vi på å få oss gråvannstank til mikrohuset. Oppvaskvannet må jo et sted. Slikt har jeg ikke ofret en tanke før. Jeg tror jeg kommer til å få flere slike oppdagelser underveis.

EN NY BOKULTUR? Er det flere av oss som vil bo i slike hus i framtida? Kari Veiteberg drømmer om at det skal bli lettere for folk å bo i mikrohus i byene. Foto: Privat
EN NY BOKULTUR? Er det flere av oss som vil bo i slike hus i framtida? Kari Veiteberg drømmer om at det skal bli lettere for folk å bo i mikrohus i byene. Foto: Privat Vis mer

Dette er et hverdagsprosjekt - noe vi nå må finne ut av i jobbe-hverdagene våre. Vi er ikke på hyttetur eller på en retreat. Jeg skal bo her mens jeg jobber. Kanskje det blir vanskelig, men da har jeg prøvd.

Drømmer om en ny bokultur

Veiteberg forteller at å bo i mikrohus også er en måte å få i gang en viktig samtale som kan føre til handling. En stor drøm er at studenter, barnefamilier, nyankomne mennesker i landet vårt, unge og gamle kan bo på tun med mikrohus i de i store byene. Gjerne i randsoner langs bymarka, eller i lengre eller kortere perioder på tomter i byen som står ledig. Det håper hun at byrådet vurderer. Og at det blir mulig for unge mennesker å ta opp lån til mikrohus. Det er det ikke i dag.

- Det er sosial boligbygging. Alle burde få mulighet til å bo trygt og å utfolde seg. Det er ikke sikkert mikrohus er drømmen for alle. Men en trygg bolig, alene eller sammen med flere, eid eller leid, til en overkommelig pris, det er en drøm mange bærer på! Mange presses ut av sentrum fordi det er for dyrt. Konsekvensen er at områdene blir veldig ensartede, sier Biskopen.

- Vi er heldige som fikk plass på en kirketomt. Det er det jo ikke alle som får. Jeg tror at særlig storbyene kan utfordres på å legge ut tomter for pensjonister og studenter. Det finnes jo i byer i deler av Europa og ellers i verden, sier Veiteberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.