Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Vi har bodd her i fire netter. Vi flyttet inn på mandag så det er ganske ferskt, forteller Oslo-biskop Kari Veiteberg fornøyd til Vi.no.
Hun snakker om mikrohuset sitt på 20 kvadratmeter som har fått plass på tomten til Romsås kirke. Her skal hun og ektemannen bo i høst. I hvert fall i første omgang.
Det var Vårt Oslo som først omtalte saken.

Maten som er snill mot hjertet
Vi Pluss
Lever du etter disse fire prinsippene, vil du få mer hell i livet
Vi PlussForeløpig har ikke biskopen innlagt vann i det bittelille huset. Tannbørsten er alltid med i veska og hun må sørge for at alle klærne hun trenger til møter og representasjon er på jobben.

- Jeg vil utfordre meg selv som velhavende, middelklassekvinne over 60. Jeg ville utforske det å leve enklere. Det handler om å bli mer bevisst på strøm og vannbruk. Det er en utfordring vi har gitt oss selv, sier hun.
Rett ved marka
Valg av sted å plassere mikrohuset er heller ikke tilfeldig.
- Vi er så heldige som har fått bli en del av kirketomten på Romsås. Det er en bydel vi har lyst til å utforske mer. Vi har Lillomarka rett utenfor. Plutselig kan vi ta en tur til skogs hvis vi synes det blir for trangt inne i huset, sier hun.

Glem hytte på Sørlandet - kjøp ditt eget slott i Frankrike mye billigere

Slik har de forvandlet småbruket!
Hun er allerede i gang med å utforske nærmiljøet og har vært på Romsås senter og på bærplukking. Utenfor mikrohuset står det stoler i tilfelle noen vil ta en prat og få en kopp kaffe.
Hver onsdag kommer også mange fra nærområdet for gratis fellesmiddag i Romsås kirke.
- Her bor vi i hele verden. Jeg synes det er gøy å gå på turer i marka og plukke blåbær og så høre folk snakke hjertespråket sitt med opphav fra mange kanter av verden. Når jeg bor så lite må jeg også mer ut for å snakke med folk. Det liker jeg.

Vil få en ny innsikt
For 750.000 kroner har Veiteberg og mannen fått 20 kvadratmeter isolert med saueull. Huset har også peisovn og en vanlig ovn til kaldere dager.
- Hva er så tiltrekkende med å bo i mikrohus?

Huset var forlatt i 60 år - se den utrolige forvandlingen!
- Det å omstille seg til et enklere liv, er framtida. Vi må alle omstille oss. Jeg vil at barnebarnet mitt skal arve en levelig klode, og ved å praktisk engasjere meg og utforske alternative boformer, kutte ned på strøm og kutte ut bil, er jeg med på å bidra. Jeg kommer til å være mer sparsommelig framover tror jeg, og allerede har jeg fått en innsikt jeg ikke hadde før. Det sies at vi bruker 60 liter vann på en fem minutters dusj. Det er ganske heftig, sier Veiteberg og påpeker at strømforbruket i et mikrohus også er mye mindre.

Allerede nå merker hun hvor mye hun har tatt for gitt og som hun ikke kan ta for gitt i den nye boligen.
- Jeg må tenke gjennom hvor mye tøy jeg trenger og hvor mye servise jeg må ha. Dessuten har vi ikke oppvaskmaskin her. Jeg vil finne ut hva det gjør med meg - og oss - å bo så enkelt.

Tøflene sto i gangen og kaffekoppen på bordet da Anny ble borte
- Kommer du til å savne komforten?
- Når jeg skrur på vannet i leiligheten min håper jeg at jeg tenker på at vannet kommer fra en plass og at det skal ut en plass. Nå holder vi på å få oss gråvannstank til mikrohuset. Oppvaskvannet må jo et sted. Slikt har jeg ikke ofret en tanke før. Jeg tror jeg kommer til å få flere slike oppdagelser underveis.

Dette er et hverdagsprosjekt - noe vi nå må finne ut av i jobbe-hverdagene våre. Vi er ikke på hyttetur eller på en retreat. Jeg skal bo her mens jeg jobber. Kanskje det blir vanskelig, men da har jeg prøvd.
Drømmer om en ny bokultur
Veiteberg forteller at å bo i mikrohus også er en måte å få i gang en viktig samtale som kan føre til handling. En stor drøm er at studenter, barnefamilier, nyankomne mennesker i landet vårt, unge og gamle kan bo på tun med mikrohus i de i store byene. Gjerne i randsoner langs bymarka, eller i lengre eller kortere perioder på tomter i byen som står ledig. Det håper hun at byrådet vurderer. Og at det blir mulig for unge mennesker å ta opp lån til mikrohus. Det er det ikke i dag.

Her er slott og herskapshus forlatt og overlatt til naturen
- Det er sosial boligbygging. Alle burde få mulighet til å bo trygt og å utfolde seg. Det er ikke sikkert mikrohus er drømmen for alle. Men en trygg bolig, alene eller sammen med flere, eid eller leid, til en overkommelig pris, det er en drøm mange bærer på! Mange presses ut av sentrum fordi det er for dyrt. Konsekvensen er at områdene blir veldig ensartede, sier Biskopen.
- Vi er heldige som fikk plass på en kirketomt. Det er det jo ikke alle som får. Jeg tror at særlig storbyene kan utfordres på å legge ut tomter for pensjonister og studenter. Det finnes jo i byer i deler av Europa og ellers i verden, sier Veiteberg.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.