Pensjon fra Nav

Opphold i utlandet kan gi krav om tilbakebetaling av pensjon

Det er sammensatte regler for om du har rett til å motta Nav-ytelser når du er bosatt i utlandet. I verste fall kan du få krav om å betale tilbake pensjon du har mottatt under et utenlandsopphold, slik tilfellet er i denne saken fra Trygderetten.

ALDERSPENSJON: Flere pensjonister velger å flytte utenlands - men du bør sjekke reglene godt før du reiser, hvis ikke kan du måtte betale tilbake feilaktig utbetalt pensjon. Foto: NTB
ALDERSPENSJON: Flere pensjonister velger å flytte utenlands - men du bør sjekke reglene godt før du reiser, hvis ikke kan du måtte betale tilbake feilaktig utbetalt pensjon. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Flytter du til et land utenfor EØS som pensjonist kan dette påvirke rettighetene dine til å motta Nav-ytelser som alderspensjon, ettersom det ikke er alle land Norge har en trygdeavtale med.

Det fikk kvinnen i dette vedtaket fra Trygderetten erfare - som på grunn av et lengre utenlandsopphold utenfor EØS mistet retten til alderspensjon i årene det gjaldt - og må betale tilbake 148 278 kroner i pensjon til Nav.

Du kan miste pensjonsretten

Skal du være i utlandet i mer enn 12 måneder, anses du som bosatt i utlandet etter folketrygdlovens regler. Det samme gjelder hvis du i to eller flere kalenderår etter hverandre skal være i utlandet mer enn 6 måneder i året. Du er ikke lenger medlem i folketrygden når du anses som bosatt i utlandet - dermed kan det påvirke dine utbetalinger fra Nav, ikke minst om du flytter til et land utenfor EØS.

Dersom man som pensjonist flytter til et land utenfor EØS, og det er et land Norge ikke har trygdeavtale med, kan man kun unntaksvis beholde alderspensjon fra Norge - som du kan lese om i faktaboksen under. Hvilke vilkår som gjelder deg avhenger av når du er født.

Flytter du utenlands over en lengre periode og ikke oppfyller vilkårene for å beholde alderspensjon, men mottar alderspensjon som før fordi du ikke har varslet Nav, kan dette føre til et tilbakebetalingskrav.

I denne saken fra Trygderetten er det nettopp dette som er tilfellet: Kvinnen saken gjelder bodde såpass lenge i et land utenfor EØS som Norge ikke har trygdeavtale med, at hun mistet medlemsskapet i Folketrygden. Dermed har hun ikke rett på alderspensjon, ettersom hun heller ikke oppfylte vilkårene for noen av unntakene.

Må betale tilbake 150 000 kroner

Kvinnen denne saken gjelder ble innvilget alderspensjon fra folketrygden fra 1. januar 1998. 4. november 2015 ble alderspensjonen stoppet fordi hun hadde flyttet til et land utenfor EØS, og vilkårene for å beholde pensjonen var ikke lenger oppfylt.

Nav mener samtidig at hun feilaktig har mottatt alderspensjon for tidsperioden 1. juli 2011 til og med 31. oktober 2015, og krevde dermed tilbake 148 278 kroner - ytterligere 86 730 kroner som også var betalt ut feil, ble ansett som foreldet.

Årsaken til tilbakebetalingskravet er at kvinnen ifølge Nav har opptrådt uaktsomt ved å ikke melde fra om flyttingen til utlandet, og burde forstått at hun dermed ikke hadde rett til alderspensjon - noe hun selv hevder at hun ikke forstod:

Som født og oppvokst i Norge og fortsatt norsk statsborger, og medlem av folketrygden da hun reiste, trodde hun at hun hadde de samme rettighetene.

Fikk informasjon om utenlandsreglene

Trygderetten er enig med Nav om at kvinnen må betale tilbake deler av sin alderspensjon i den aktuelle perioden. De viser til at hun i vedtaket fra 1998 da hun ble innvilget alderspensjon, ble gjort oppmerksom på at hun alltid må melde fra til daværende trygdekontoret dersom hun skal flytte.

De viser videre til at hun i 2004 hadde korrespondanse med trygdekontoret om rett til å beholde alderspensjonen under opphold i det aktuelle landet utenfor EØS, hvor hun også ble informert om reglene for utenlandsopphold.

Dermed mener retten at hun har fått nødvendige opplysninger om regelverket som gjaldt for utenlandsopphold, og at hun også satte seg inn i denne informasjonen. Dermed kan den feilutbetalte ytelsen kreves tilbake, slik folketrygdlovens paragraf 22-15 første ledd annet ledd, sier.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.