Verdens dyreste møbel

Om du jobber i 600 år får du råd til dette

Det skal litt til før gjennomsnittsnordmannen kan sette dette skapet på soverommet.

VERDENS DYRESTE: Badminton-kabinettet er verdens dyreste møbel per dags dato. Foto: AP Photo/Richard Lewi.
VERDENS DYRESTE: Badminton-kabinettet er verdens dyreste møbel per dags dato. Foto: AP Photo/Richard Lewi. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Det er mange gamle møbler rundt omkring i de norske hjem. Enkelte er vanlige, og ikke så mye verdt, mens andre møbler kan inneholde flere månedslønner.

Det dyreste møbelet som noensinne har blitt solgt i verden er «Badminton-skapet».

I 2004 var det Hans Adam II av Liechtenstein som hadde det høyeste budet på auksjonen.

Skapet er rundt 3,6 meter høyt, og har et detaljert design. Skapet er blant annet bygget med ametyst kvarts og andre edle steiner.

Prisen? Over tre hundre millioner norske kroner.

Tok 6 år å lage

BESTILTE SKAPET: Henry Somerset bestilte det som skulle blir verdens dyreste møbel da han var 19 år gammel. Foto: Wikipedia.
BESTILTE SKAPET: Henry Somerset bestilte det som skulle blir verdens dyreste møbel da han var 19 år gammel. Foto: Wikipedia. Vis mer

Skapet er unikt på mange måter. I tillegg til mange vakre detaljer var det Henry Somerset, tredje hertug av Beaufort, som i en alder av 19 år ga beskjed om at skapet skulle lages i 1726.

Det tok 30 eksperter seks år å lage møbelet, som ble oppkalt etter hertugens landsted, Badminton House i Gloucestershire, England.

Somerset betalte litt over 5000 norske kroner for skapet i sin tid.

Selv om Badminton-skapet skiller seg ut, er ikke «dragestolen» (rundt 230 millioner kroner), eller «Tufft-bordet» (Rundt 40 millioner kroner), dårlige møbler de heller.

Det mest kostbare møbelet som kunsthandleren Blomqvist har solgt i Norge er et hengeskap malt av Ola Hansson, Telemarks mest kjente rosemaler. Det gikk for 1,6 millioner kroner.

Selv om sjansen er liten for at du har noe av liknende verdi i huset, kan du likevel ha møbler som er verdt mer enn du tror.

– Norsk design blir mer og mer interessant

Camilla Harbu Bielecki som driver firmaet Tidstypisk med ektemannen, Audun Rundberg, tror markedet for retromøbler vil øke fremover.

HVEM DESIGNET MØBELET? Camilla Harbu Bielecki mener designeren har mye å si for prisen. Foto: Camilla Harbu Bielecki @tidstypisk.
HVEM DESIGNET MØBELET? Camilla Harbu Bielecki mener designeren har mye å si for prisen. Foto: Camilla Harbu Bielecki @tidstypisk. Vis mer

– Gjenbrukstrenden er bare i startgropa. Fremover vil enda flere sjekke Finn og bruktbutikker før de handler noe nytt og det er også ekstra viktig med tanke på miljø og bærekraft.

Hun forteller at samlere aldri vil kjøpe nyproduserte møbler. De ønsker i stedet å finne et originalt eksemplar, og derfor vil prisene på de gamle designermøblene være nesten like høye som på nyproduserte.

– Hvor populært et møbel er, handler mer om kvalitet og designernavn, samt om det er sjeldne møbler, heller enn ett tiår eller materiale, sier hun.

– De dyreste møblene må være i fin stand og av god kvalitet. Det er forskjell på kvaliteten på teakmøblene fra 50-60-tallet, noe var «billig-teak» og ofte ikke har så bra finish, eller høy kvalitet som andre av mer anerkjente produsenter. Det er ikke alltid så lett å restaurere den tynne teakfineren.

Times barskap av Torbjørn Afdal. Foto Camilla Harbu Bielecki, Tidstypisk
Times barskap av Torbjørn Afdal. Foto Camilla Harbu Bielecki, Tidstypisk Vis mer

Norske designere kan gi gode penger

Hun mener møbler formgitt av norske designere som Torbjørn Afdal for Bruksbo, Hans Brattrud, Sven Ivar Dysthe, Fredrik Kayser, Arne Halvorsen, Gerhard Berg, Rastad & Relling for Gustav Bahus på 50-60-70-tallet er populære og kan være verdt litt penger, særlig om møblene er i god stand.

– Du har for eksempel Arne Halvorsens skjenker, stoler som Krysset og 711 av Fredrik Kayser, Bambi-stolene fra Rastad & Relling produsert av Gustav Bahus, og Torbjørn Afdals barskap Baccus og Times kan gå for en høy sum. Det samme gjelder gjerne danske og svenske designermøbler.

Hvis ikke møblene dine er laget av en kjent designer, er det likevel en viss type møbler som du kan få solgt for en god pris.

Vi ser en etterspørsel etter klassiske, tidløse og funksjonelle 50-, 60- og 70-tallsmøbler, unike kvalitetsmøbler som passer godt inn i dagens interiør og trender, som spisebord, skjenker, stoler i teak, palisander og eik, men også i ubehandlet furu. Retro lenestoler i skinn eller ull, og gamle, runde spisebord er trendy, samt spisestuestoler med flettet sete, sier Bielecki.

Hun forteller at folk også er på jakt etter litt mer spesielle, eksklusive møbler som stilige barskap, unike sofabord og drinkvogner.

- Samt flotte vintagelamper, gjerne i farget glass, messing eller krom. For kjøperen gjør det ingenting om prisen er litt høy, så lenge det er noe ikke alle andre har, og i god kvalitet, sier hun.

Falconstolen av Sigurd Resell. Foto Camilla Harbu Bielecki, Tidstypisk.
Falconstolen av Sigurd Resell. Foto Camilla Harbu Bielecki, Tidstypisk. Vis mer

Se an det norske markedet

At møbelet blir solgt for mye i utlandet, betyr ikke nødvendigvis at du får mye penger for det her i Norge.

– Mange som skal selge retromøbler på finn googler gjerne og ser at liknende legges ut for skyhøye summer på utenlandske nettauksjoner som 1stdibs og Pamono. Det er imidlertid ikke mulig å sammenlikne disse med det norske markedet og norske priser.

– Det er lett å la seg blende, men for en realistisk pris må en sjekke hva tilsvarende møbler i samme stand går for på det norske markedet. Du kan heller ikke regne med å få samme pris for et slitent møbel med mye bruksspor som for et proft restaurert møbel, med mindre det er et ekstremt sjeldent møbel. Husk også at det koster å selge (og kjøpe) på auksjon.

Og det er kanskje noen som er litt for håpefulle på finn?

Det dyreste møbelet på finn.no akkurat nå er en Gotisk portal fra 1200 tallet som selges for 200 000 kroner.

Ellers kan man blant annet få kjøpt langbord med stoler og benk for 120 000 kroner og Antikk anretning i eik, skap, bord og hylle for samme pris.

Spisebordet Form i eik av Torbjørn Afdal, Bruksbo Foto Camilla Harbu Bielecki, Tidstypisk
Spisebordet Form i eik av Torbjørn Afdal, Bruksbo Foto Camilla Harbu Bielecki, Tidstypisk Vis mer
Prisvinnende sybord Syklus av Rastad og Relling Foto Camilla Harbu Bielecki, Tidstypisk
Prisvinnende sybord Syklus av Rastad og Relling Foto Camilla Harbu Bielecki, Tidstypisk Vis mer
Lampe av Birger Dahl for Sønnico og et mid century italiensk sofabord i glass og forgylt jern Foto Camilla Harbu Bielecki, Tidstypisk.
Lampe av Birger Dahl for Sønnico og et mid century italiensk sofabord i glass og forgylt jern Foto Camilla Harbu Bielecki, Tidstypisk. Vis mer

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.