Svindlet eldre over telefon:

Olgasvindlere tatt på fersken

Politiet mener de to mennene har svindlet til seg 13 millioner kroner fra eldre damer - mange av dem ved navn Olga.

Ofrene for Olga-svindel blir kynisk valgt ut fra kjønn og alder: Alle er over 70 år og har navn som var populære da de var unge. Mange av dem heter Olga, derav navnet Olga-svindel. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Ofrene for Olga-svindel blir kynisk valgt ut fra kjønn og alder: Alle er over 70 år og har navn som var populære da de var unge. Mange av dem heter Olga, derav navnet Olga-svindel. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De to mennene, en norsk og en svensk mann, ble tatt på et hotellrom i Oslo i slutten av juni. Først nå har Dagbladet fått innsyn i saken, som har vært etterforsket av politiet i Fredrikstad.

Fra 20.september i fjor til 29.juni i år skal de to mennene ha lurt sparepengene ut av kontoene til eldre kvinner. Fremgangsmåten er kalt Olgasvindel, fordi mennene bevisst har gått etter kvinnelige bankkunder med navn som er mest vanlige i aldersgruppa over 70 år, som Gerd, Anne, Sigrid og Olga. Mange av ofrene for svindelen heter nettopp Olga.

Slik unngår du å bli svindlet

Vi.no har tidligere omtalt fremgangsmåten, som sikkerhetsansvarlige i bankene beskriver som kynisk og utspekulert: Svindlerne jobber i par, der svindler nummer én ringer opp offeret og sier han jobber i en bank kunden ikke har konto i. Deretter ringer svindler nummer to og hevder han jobber i offerets bank, og at de har avdekket et pågående svindelforsøk. Oppringer nummer to sier at han vil stoppe svindelen, men at han da trenger tilgang til koder fra offerets bank-id.

- Dette er mye penger, i tillegg til at det er en veldig vond og trist opplevelse for de det gjelder. Svindlerne retter seg mot en særlig sårbar gruppe, og metodene deres kan være vanskelige å avsløre. Vi jobber hele tiden for å avverge slik svindel, men det er også svært viktig at kundene selv er på vakt, har Anna Rønning, som leder Digitale Bedragerier-teamet i SpareBank 1, uttalt til Vi.no.

Gjennomsnittsbeløpet kundene er svindelt for, er kr 200 000. Når svindelen er et faktum, er det svært vanskelig å spore opp pengene fordi de fordeles på flere småkontoer i inn- og utland.

Rønnings råd er klart:

- Banken din vil aldri be deg om dette på telefon eller e-post. Ikke en gang under dekket «vi har oppdaget svindel, og du må oppgi kode». Du skal ikke dele din BankID-informasjon med noen, verken banken din, ektefelle, barn eller andre, sier Rønning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.