Revidert nasjonalbudsjett 2023

Økte stønadssatser fra Nav: Slik er de nye satsene

Regjeringa foreslår en ekstraordinær prisjustering av stønader og sosialhjelp fra Nav. Her er de foreslåtte nye satsene.

ØKTE STØNADSSATSER: Regjeringen foreslår å øke flere av satsene fra Nav fra 1. juli. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
ØKTE STØNADSSATSER: Regjeringen foreslår å øke flere av satsene fra Nav fra 1. juli. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen Støre å øke de statlige veiledende satsene for økonomisk sosialhjelp og stønads- og tilskuddssatsene under folketrygden.

– En prisjustering av disse satsene blir vanligvis bare gjennomført ved årsskiftet, men for å sikre at stønadene holder tritt med prisstigningen, foreslår regjeringen en ekstraordinær prisjustering nå. Det betyr at nivåene på satsene vil øke, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen i en pressemelding.

Hva betyr justeringene nå?

– Prisjusteringene som regjeringen nå foreslår i det reviderte budsjettet kommer i tillegg til de grepene vi allerede har tatt for å styrke økonomien til de som merker prisøkningen mest, sier Mjøs Persen.

Departementet viser til økningen i minstepensjon for enslige med 4000 kroner fra tidligere i år, samt engangsutbetalingen på 3000 kroner til de med minstesats på uføretrygd i februar.

Med regjeringen sitt forslag betyr det at følgende satser under folketrygden blir prisjustert fra 1. juli 2023:

  • Satser for grunn- og hjelpestønad
  • Stønadssatser for hjelpemiddel til bedring av arbeidsevnen og funksjonsevnen i dagliglivet
  • Sats for behovsprøvd gravferdsstønad
  • Makssats for stønad til barnetilsyn for enslig mor eller far
  • Tilleggsstønader

Økt sats for økonomisk sosialhjelp

De veiledende satsene for økonomisk sosialhjelp blir også prisjusterte med virkning fra 1. juli 2023, melder departementet.

– Den veiledende satsen for enslige øker for eksempel med 150 kroner i måneden, og den veiledende satsen for ektepar eller samboere øker med 300 kroner i måneden, skriver departementet.

Dette er de nye satsene:

  • Foreslått ny sats for enslige er 7000 kroner (6850 kr nå). For ektepar/samboere er foreslått ny sats 11 750 kr (opp fra 11 450 kr).
  • Tillegg for barn 0 -5 år foreslås økt til 3450 kr (3350 kr nå); Barn 6 -10 år opp til 3550 kr (3450 kr nå); Barn 11 -17 år økt til 4600 kr (opp fra 4500 kr).

Departementet påpeker i tillegg at ytelser under folketrygden som blir regulert med veksten i grunnbeløpet til folketrygden (G), som vanlig blir justert fra 1. mai.

– Det gjelder blant annet etterlatteytelser, arbeidsavklaringspenger (AAP), uføretrygd og kvalifiseringsstønad. Alderspensjon blir regulert med gjennomsnittet av lønns- og prisveksten, skriver departementet.

Reguleringen av grunnbeløpet er en del av trygdeoppgjøret. Vi har tidligere skrevet alt om hvilken betydning lønnsoppgjøret fra tidligere i vår vil ha på pensjonene og trygdeoppgjøret.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.