Nav og offentlig tjenestepensjon

– Økt minstepensjon vil redusere tjenestepensjonen

Minste pensjonsnivå er økt med 4000 kroner fra 1. januar. Men for noen med offentlig tjenestepensjon kan tillegget bli redusert.

MER I PENSJON FRA NAV? Satsene for minstepensjon fra Nav har økt med 4000 kroner per år - men har du offentlig tjenestepensjon er det ikke sikkert at du får glede av så mye av økningen. Årsak: Samordning. Foto: NTB
MER I PENSJON FRA NAV? Satsene for minstepensjon fra Nav har økt med 4000 kroner per år - men har du offentlig tjenestepensjon er det ikke sikkert at du får glede av så mye av økningen. Årsak: Samordning. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Minste pensjonsnivå for enslige minstepensjonister er økt fra 1. januar 2023 – og minstepensjonen er nå på 236 816 kroner. Fredag forrige uke meldte Nav at utbetalingen med de nye satsene vil komme i mars for de fleste – men at det kan drøye litt ekstra for noen, som Nav begrunner med manuelle beregninger.

Alderspensjonen fra Nav utbetales 20. mars – og deretter 20. april og 16. mai. Alle som skal ha den økte satsen vil få etterbetalt korrekt sats fra og med januar, på mars-utbetalingen (eller evt. seinere for de som må vente).

Men har du offentlig tjenestepensjon, vil økningen i satsene for minstepensjon føre til en reduksjon i tjenestepensjonen:

– Det stemmer at økt minstepensjonsnivå i folketrygden vil redusere offentlig tjenestepensjon, fordi pensjonene skal samordnes. Men pensjonistene vil få like mye eller litt mer i samlet pensjon fra SPK og Nav etter endringen, sier seniorrådgiver Lars Martinsen i Statens pensjonskasse (SPK).

Også Kommunal landspensjonskasse (KLP) bekrefter at når Nav øker sitt minstenivåtillegg, kan pensjonen fra KLP bli mindre:

– Når satsen for minste pensjonsnivå for enslige alderspensjonister økte med 4000 kroner, kan det føre til fradrag i pensjonen for noen med offentlig tjenestepensjon, sier pensjonsøkonom Øyvind Røst i KLP, til Vi.no.

Årsaken er altså samordningen av pensjonen fra Nav og offentlig tjenestepensjon.

Vi gjør oppmerksom på at samordning kun gjelder offentlig tjenestepensjon. Privat tjenestepensjon er ikke berørt av samordning.

– Tjenestepensjonen kan bli mindre

– Hvis du har tjenestepensjon kan denne bli redusert når pensjon fra folketrygden øker, skriver Nav når de omtaler den økte minstepensjonen – og oppfordrer til å ta kontakt med pensjonsordningen din ved spørsmål om tjenestepensjon og samordning.

Alderspensjon fra offentlig tjenestepensjon skal samordnes med folketrygden. Pensjonen fra Nav utbetales i sin helhet – mens pensjonen fra tjenestepensjonsordningen kan bli redusert etter samordningen. Vi.no har nylig også skrevet om hvordan samordning kan også gi negative utslag for uføre – som kan få redusert inntekt i flere år på grunn av regler rundt særaldersgrenser og samordning.

Pensjonsøkonom Øyvind Røst, KLP. Foto: KLP
Pensjonsøkonom Øyvind Røst, KLP. Foto: KLP Vis mer

– De som får såkalt minstenivåtillegg eller ekstraordinær økning av minste pensjonsnivå fra Nav, kan få pensjonen fra KLP endret og i noen tilfeller redusert, sier Røst til Vi.no – men understreker:

– Samlet pensjon fra Nav og KLP skal være minst like stor som før endringen.

Slik virker samordning

Alderspensjon fra offentlig tjenestepensjon skal såkalt «samordnes» med folketrygden. Dette skjer ved at det i tjenestepensjonen gjøres et fradrag for pensjon fra Nav:

– Pensjonen fra Nav blir utbetalt fullt ut mens pensjonen fra KLP blir tilpasset hvor mye Nav utbetaler, sier Røst.

Og det samme skjer med pensjon fra SPK eller andre som gir offentlig tjenestepensjon.

– Når pensjon fra folketrygden øker uten at pensjon fra SPK øker tilsvarende, kan det føre til at pensjon fra SPK går ned. Det er fordi samordningsfradragene i tjenestepensjonen vil øke om lag like mye som utbetalingen fra folketrygden, slik at den samlede utbetalingen fra folketrygden og SPK ikke blir høyere enn tidligere, forteller Martinsen.

Både KLP og SPK sier at de det gjelder vil få brev dersom det skjer endringer i pensjonen fra dem.

Hvem kan få redusert pensjon?

Ifølge Røst, er det et mindretall av de som er enslige og som får alderspensjon fra KLP som kan få redusert pensjon fra KLP.

– Det er også noen som har såkalt bruttoberegnet ektefellepensjon fra KLP som kan bli berørt av endringen, sier han.

– Har du full opptjening hos oss vil du få like mye samlet pensjon utbetalt fra SPK og Nav som før. Har du ikke full opptjening, vil du få litt mer i samlet pensjon, sier Martinsen i SPK.

Røst understreker også at du skal ha minst like mye i pensjon – eller mer, samlet sett:

– Ser du på folketrygden og offentlig tjenestepensjon fra KLP samlet, får du minst like mye i pensjon som før, hvis du har full opptjening. Har du ikke full opptjening får du litt mer i samlet alderspensjon etter endringene, sier Røst.

DYRT Å VASKE KLÆR: Med enkle grep kan du gjøre klesvasken litt billigere. Tipsene får du her! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Økningen vil gjelde flere enn minstepensjonistene

Røst påpeker også at økningen i minste pensjonsnivå ikke kun vil gjelde minstepensjonistene – men også de som har pensjon som er lavere enn minstenivået. Disse får et minstenivåtillegg som skal sikre at alderspensjonen fra Nav ikke kommer under minste pensjonsnivå.

– Det gjelder flere når minstepensjonen eller minste pensjonsnivå blir økt utover ordinær pensjonsregulering. Det er altså flere enn de som har minstepensjon i dag, som får nytte av den økte minstepensjonen, sier Røst – og legger til at du skal få informasjon fra Nav dersom det gjelder deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.