Nav

- Økt kjøpekraft for pensjonistene

Spesielt for minstepensjonister skal økningen i kjøpekraft ha vært særlig stor, ifølge Nav.

NAV OG ALDERSPENSJON: Alderspensjonen økte mer enn prisveksten - slik at de fikk mer i kjøpekraft i 2021, hevder Nav. Og minstepensjonistene skal ha fått ekstra mye mer. Fotomontasje. Foto: NTB/Nav
NAV OG ALDERSPENSJON: Alderspensjonen økte mer enn prisveksten - slik at de fikk mer i kjøpekraft i 2021, hevder Nav. Og minstepensjonistene skal ha fått ekstra mye mer. Fotomontasje. Foto: NTB/Nav Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De fleste alderspensjonister skal ha fått mer i kjøpekraft i 2021, ifølge en nyhetsmelding fra Nav.

De forklarer dette slik:

  • En gjennomsnittlig alderspensjon steg med 10 400 kroner fra 2020 til 2021, som er en økning på 4,2 prosent.
  • Ettersom prisstigningen var 3,5 prosent, ble realveksten i alderspensjon 0,7 prosent.
  • Økningen er større enn prisveksten, slik at de fleste alderspensjonister fikk noe mer kjøpekraft i 2021, konkluderer Nav.

– Det betyr at de fleste alderspensjonister fikk litt mer å rutte med i året som gikk, sier avdelingsdirektør i Nav, Ole Christian Lien.

- Økningen særlig stor for minstepensjonister

Nav understreker at den bedrede kjøpekraften vil variere med størrelsen på pensjonen - og at økningen skal være spesielt merkbar for en gruppe minstepensjonister.

- At minstepensjonen for enslige alderspensjonister ble satt opp i 2021, har medført at økningen i kjøpekraft har vært særlig stor for denne gruppen, med rundt 4 700 kroner i året, skriver Nav i en pressemelding.

Den gjennomsnittlige årlige alderspensjonen fra folketrygden var 258 700 kroner i 2021.

  • Pensjonen for en enslig minstepensjonist er på 224 878 kroner.
  • Har du minste pensjonsnivå med lav sats, er årlig utbetaling 167 125 kroner.
  • Minste pensjonsnivå med ordinær sats er 193 429 kroner
  • Særskilt sats for personer som forsørger ektefelle over 60 år er kr 316 825 kroner.

Størrelsen på minste pensjonsnivå avhenger av din sivilstatus. Om du er gift eller samboende, avhenger minste pensjonsnivå også av din ektefelles/samboers inntekt og pensjon. Du kan lese mer om hvordan minste pensjonsnivå blir beregnet her, hos Nav.no

Blant alle alderspensjonistene var det 14,6 prosent som mottok minste pensjonsnivå ved utgangen av desember 2021.

Ved utgangen av desember 2021 var det 146 500 minstepensjonister blant alderspensjonistene. Dette er en økning på 6 prosent fra året før - som Nav forklarer med at satsene for minste pensjonsnivå er hevet: Når minstesatser heves, så blir flere alderspensjonister omfattet av det nye minstenivået, forklarer Nav.no

Det er flere kvinner enn menn blant minstepensjonistene: Ved utgangen av desember 2021 var andelen kvinner 24,2 prosent, mens det kun var 4,6 prosent av mennene som var minstepensjonister.

Evaluering av pensjonssystemet

Over 1 million er alderspensjonister ved utgangen av 2021 - og antallet alderspensjonister vil å stige raskt. Det er forventet at vi vil ha over 1,2 millioner alderspensjonister i 2030.

– Siden en stadig høyere andel av statsbudsjettet vil gå til pensjon, mener vi det er viktig å ha oppmerksomhet på den økonomiske bærekraften i pensjonssystemet, samtidig som man sikrer et trygt pensjonssystem, uttaler Lien.

Et regjeringsnedsatt utvalg er i gang med å evaluere pensjonsreformen og komme med forslag til endringer i pensjonssystemet. Mandatet omfatter blant annet temaer innen fordeling og økonomisk bærekraft. Rapporten fra utvalget vil trolig foreligge sommeren 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.