Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Økte renter på lån, dyr strøm og økte matvarepriser har påvirket privatøkonomien - og bankene forteller at de allerede har merket økte henvendelser fra kunder om avdragsfrihet på lån.
Samtidig viser ferske undersøkelser at fire av ti er bekymret for økonomien framover. Dette merkes også i form av økte henvendelser til Navs økonomi- og gjeldsrådgivningstelefon og til tjenesten Hjelp med Nav og Hjelp med gjeld i regi av organisasjonen Stiftelsen Rettferd: De forteller om daglige henvendelser fra folk med økonomiske problemer og gjeldsproblemer. Og namsmannen, som behandler søknader om gjeldsordning, melder om at rekordmange ber om gjeldsordning.
Og en ting er de økonomiske spørsmålene i seg selv - en annen ting er hva de fører med seg av andre problemer.

Vanskelig økonomi eller gjeld? Dette skal Nav gi deg
Vi Pluss
Mye gjeld? Slik kan alt slettes etter fem år
Vi PlussØkonomi og psykiske utfordringer
- Det er svært vanlig at økonomiske problemer og psykiske helseutfordringer følger hverandre, sier Hilde Slyngstadli, seksjonsleder i Gjeldsordningsseksjonen, Namsfogden i Sør-Øst politidistrikt.
Hun kommenterer at det er vanskelig å si hva som leder til hva.
- Økonomiske problemer er ett av de få tabu vi har igjen i vårt åpne samfunn, og det kan være tungt å bære på dårlig økonomisk kontroll og stor gjeldsbyrde. Psykiske utfordringer vil derfor lett følge økonomiske problemer, sier hun.
- Samtidig er det ofte at skyldnerne havner i økonomiske problemer fordi de lider av psykiske helseutfordringer. Eksempler kan være dårlig vurderingsevne, impulsive handlinger, spillavhengighet etc., sier Slyngstadli videre - og får støtte av Inger-Lill Endresen Vagle i seksjon for gjeldsordning i Sør-Vest politidistrikt:
- Det er velkjent at det å ha økonomiske problemer forårsaker dårlig livskvalitet og dårlig psykisk helse. Samtidig gir dårlig psykisk helse ofte økonomiske problemer.

Økonomiekspertens beste råd i økonomisk tøffe tider
Vi Pluss- Søkere fra alle samfunnslag
Som vi nevner ovenfor så er det rekordmange som nå søker gjeldsordning. Med en gjeldsordning inngås avtaler om en nedbetalingsplan med kreditorene, ut fra hvilke muligheter du har til å betale ned gjelden din. Avtalen går vanligvis over fem år, og når perioden er over, vil eventuell overskytende gjeld som du ikke har greid å betale ned, blir strøket. Her kan du lese i detalj hvilke krav som stilles for å få en gjeldsordning - for det er slett ikke alle som får det - og mange får avslag.
Slyngstadli sier hun tror vi ennå ikke har sett de fulle konsekvensene av økte strømpriser, matvarepriser, boligrenter og drivstoffpriser i gjeldsordningsapparatet ennå, fordi det tar litt tid før situasjonen blir så kritisk at man må søke gjeldsordning. Og hun presiserer at den «typiske gjeldsordningsskyldner» ikke finnes:
- Vi har søkere fra alle samfunnslag. Det som går igjen hos mange er sykdom, både fysisk og psykisk, samlivsbrudd og de fleste har store problemer med håndtering og forståelse av egen økonomi.
Dette bekreftes av Vagle i Sør-Vest politidistrikt:
- Vi har skyldnere av alle kategorier, både de som relativt uforskyldt har havnet i situasjonen og de som har tatt dårlige økonomiske valg.

Millionsmell for uføre: 223 000 kr mindre utbetalt - hvert år
Vi Pluss
Banklån på uføretrygd eller AAP? - Uføre er høyt prioritert
Vi PlussBetalingsvansker kan forverre helsa
At økonomi kan påvirke helse er ikke ukjent. I en ganske fersk rapport fra Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom), peker de på hvordan dårlig personlig økonomi og betalingsvansker kan forverre helsetilstanden hos kronisk syke, og kan stå i veien for god helsehjelp.
– Det er mye skam knyttet til å ha dårlig økonomi og ikke klare å betale for seg. Det er en viktig verdi i samfunnet å kunne betale sin gjeld, kommenterer Pål Iden, direktør i Ukom.
Fokus for Ukoms rapport er hvordan praksisen knyttet til «ikke-møtt»-gebyr i helsetjenesten kan virke inn på helsetilstanden til pasientene.
OsloMet, Oslo Metropolitan University, har et pågående prosjekt som skal se på sammenhengene mellom gjeldsproblemer, dårlig helse og svak tilknytning til arbeidsmarkedet.
Som Ukom også poengterer i rapporten sin, er sammenhengen mellom ubetjent gjeld og helse dokumentert i internasjonal forskning - og forskning basert på levekårsundersøkelser i Norge viser at det er en sammenheng mellom økonomi og helse. Men, de skriver at forskere er forsiktige med å generalisere, eller å sammenlikne, ut fra andre lands erfaringer.
- Samtidig har både studier og den informasjonen vi har fått gjennom denne undersøkelsen (Ukom-undersøkelsen, red.anm.) vist at i Norge er det lite oppmerksomhet på sammenhengen mellom gjeld og psykisk helse i helsetjenesten, skriver Ukom i rapporten.

Nær døden-opplevelser: - Det føltes som å komme hjem
Vi Pluss
Jobbe som ufør? Slik påvirker yrkesinntekt hva du får i uføretrygd og uførepensjon
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.