Økokrim advarer: – Enker, enkemenn og enslige kjærlighetssvindles

– Jeg blir nesten imponert over hvor flinke de er til å spille på de rette strengene. Hadde de ikke vært svindlere, hadde de vært gode partnere, sier førstestatsadvokat om korrespondansen mellom svindlere og deres ofre.

MØRKETALL: Økokrim mener det er store mørketall knyttet til kjærlighetssvindel. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
MØRKETALL: Økokrim mener det er store mørketall knyttet til kjærlighetssvindel. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

aFølg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Svindlerne går etter single personer de finner på sosiale medier og på datingsider. Vi ser at enker, enkemenn og enslige er utsatt, det samme gjelder eldre, sier førstestatsadvokat Inge Svae-Grotli i Økokrim til Vi.no.

Økokrims vurdering er at det er store mørketall knyttet til denne type svindel. De viser til DNB som har oppgitt at 262 kunder ble utsatt for kjærlighetssvindel i 2019, med et gjennomsnittlig tap på 84 600 norske kroner per offer.

– Bankene blir stadig dyktigere til å beskytte sine kunder, men samlet sett vurderer vi at denne type svindel sammen med andre bedragerier fortsatt utgjør en alvorlig kriminalitetstrussel, sier Svae-Grotli.

Søker opp enslige folk

Ifølge førstestatsadvokaten er svindlerne gode til å skape relasjoner med personer de aldri har møtt. De går etter mennesker de antar ønsker en nær relasjon til et annet menneske, målet er å lure til seg penger.

– De vet at mange er søkende på datingsidene. Vi tror de prøver seg på mange og de er flinke til å kommunisere. De bruker også ulike kilder som sosiale medier for å søke opp folk og finne ut om de er enslige.

Svae-Grotli har sett chatte-tråder mellom svindlere og deres ofre.

– Jeg blir nesten imponert over hvor flinke de er til å spille på de rette strengene. De er gode til å finne ut hva den andre trenger, har behov for og blir trigget av. De spiller virkelig på det som er sårt hos den andre. De er veldig gode til å skryte, gi komplimenter, støtte og å være en som lytter. Hadde de ikke vært svindlere, hadde de vært en god partner, sier han.

Ikke en god, framtidig kjæreste

Men svindlerne er langt fra en god, framtidig kjæreste. Folk blir lurt fordi svindlerne klarer å framstå som ekte, ifølge førstestatsadvokaten.

– Det er til å bli lei seg og trist av at noen bruker denne typen menneskelig kunnskap til å utnytte menneskers tillit.

I mai 2019 ble en 27 år gammel mann dømt til åtte måneders fengsel for kjærlighetssvindel. Ofrene hans var sju kvinner mellom 45 og 80 år. På fem måneder mottok han totalt nesten 600 000 kroner fra de sju kvinnene. To ganger ble overførslene stoppet av bankene som fattet mistanke. Ifølge Dagens Næringsliv var flere av de fornærmede kvinnene forelsket og svindelen førte til personlige tragedier for flere av dem. En stor andel av pengene var blitt overført til personer i utlandet.

Forelskelse og spørsmål om penger

Svae-Grotli beskriver de ofte sjarmerende svindlerne som profesjonelle:

– Svindelen begynner med små problemer knyttet til økonomi og penger. På dette tidspunktet har de klart å bygge en sterk relasjon på nett og offeret er blitt forelsket. De blir ofre for noen som er sofistikerte og flinke.

I første omgang handler det kanskje bare om småbeløp som kjærlighetssvindleren ber om å få overført for å få hjelp til noe.

– Hvordan kan vi gardere oss mot dette?

– Hvis du har gitt 10 000 kroner til en person du aldri har møtt, bør du tenke gjennom om det var lurt. Du kan også føle deg litt dum når du har betalt penger, men det er viktig å ikke føle skam, understreker Svae-Grotli.

Hans råd er heller å kjenne litt på følelsene og få synspunkter fra andre.

– Snakk med venner og vær åpen om det hvis det har pågått pengeoverføringer. Svindlerne spiller på følelser og frykt. Ta deg tid, snakk med folk og ikke la deg stresse. Ta en sjekk med en kollega eller venn og still spørsmålet: Er dette noe jeg bør gjøre? Alle kan kjenne på en liten uro. Hvis magefølelsen er litt dårlig, kan det hjelpe å bare si det høyt til noen andre for å kjenne på hvor sterk uroen er, råder førstestatsadvokaten.

Føler skam

Ifølge Svae-Grotli er det vanlig at ofrene for kjærlighetssvindel skammer seg. Han understreker at dette kan skje oss alle.

– Vi er alle sårbare på ulike måter i livet. Du kan være suksessrik, men ha et like stort ønske om en kjæreste som andre. Absolutt alle kan bli lurt, sier han.

I september sto Anne Berit Guttormsen (62), en av Norges fremste anestesileger, fram i TV 2-programmet Åsted Norge og fortalte at hun hadde blitt kjærlighetssvindlet for nesten 13 millioner kroner. Hun hadde møtt det hun trodde var drømmemannen på en datingside.

– Jeg følte jeg ble sett av en pen mann, og var smigret av alle meldingene han sendte meg. Når jeg ser tilbake på det nå, så skjønner jeg jo at jeg burde stoppa. Men det skjer noe oppi hodet når man blir manipulert på den måten, fortalte hun til TV 2.

Økokrims svindelekspert mener at vi fortsatt må kunne bruke nettet for å møte andre mennesker.

– Vi er mennesker tross alt. Ingen ønsker å leve i et samfunn uten en viss tillit, påpeker han.

- Det er jo mange flotte historier om folk som har truffet hverandre på nett. Vi ønsker ikke å være på vakt hele tida. Det er fryktelig slitsomt, men vi må ta oss mer tid i alt vi gjør og ta noen forholdsregler.

Vanskelig for bankene

– Kjærlighetssvindel er veldig vanskelig å avsløre fordi det pågår over lang tid, i motsetning til andre former for svindel der kanskje «alle» pengene stjeles med en gang. Det starter kanskje med mindre beløp og ender opp med store, sier Vidar Eide i Digitale Bedragerier-teamet i Sparebank1 til Vi.no.

Eide forteller at det også er krevende å bistå kundene som blir utsatt for såkalt kjærlighetssvindel.

– De tror heller på denne kjærligheten enn på banken. Det har vært tilfeller der vi har fortalt kunden at han eller hun er utsatt for kjærlighetssvindel, men kunden er likevel overbevist om at det er en riktig betaling å gjøre. Kunden har nektet og sagt «jeg vet hva jeg gjør».

Hvis du skjønner at du er blitt utsatt for kjærlighetssvindel, oppfordrer Eide deg til å varsle banken så fort som mulig.

– Det er vanskelig, men det kan hende det er mulig å hente pengene tilbake. Selv om du har tapt penger, kan det hjelpe noen andre hvis du varsler. Det kan hende svindleren har flere forhold på gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.