Nav

Økning i uføre: Flest kvinner – men ikke blant de yrkesuføre

Flere har blitt uføre i løpet av 2022 – og Nav forventer at økningen vil fortsette i åra framover. Det er fremdeles flere kvinner enn menn som blir helt eller delvis uføre – men blant de yrkesuføre, som har økonomiske fordeler, er det menn som topper statistikkene.

FLERE UFØRE: Andelen uføre i befolkningen øker, melder Nav. Og det er fremdeles flere kvinner enn menn som blir uføre - med unntak av gruppen for yrkesuføre - der det er stor overvekt av menn. Foto: Kristin Sørdal
FLERE UFØRE: Andelen uføre i befolkningen øker, melder Nav. Og det er fremdeles flere kvinner enn menn som blir uføre - med unntak av gruppen for yrkesuføre - der det er stor overvekt av menn. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ved utgangen av 2022 mottok 364 400 personer uføretrygd, som er 10,5 prosent av befolkningen mellom 18 og 67 år. Antallet økte med 1 prosent fra 2021, og Nav tror økningen vil fortsette: I 2024 vil 11 prosent av befolkningen være uføre, ifølge prognosene.

Det er mange flere kvinner en menn som er uføre – men for yrkesuføre er det et helt annet bilde.

  • Andelen uføre kvinner vs. menn er 12,5 prosent vs. 8,5 prosent.
  • I gruppen yrkesuføre utgjør andelen kvinner 31,3 prosent (per desember 2022).

Med «yrkesuføre» mener vi her de som har uføretrygd der hele eller deler av uførheten er en følge av yrkesskade eller yrkessykdom. Dette er en gruppe uføre som har en rekke økonomiske fordeler – men typiske skader som rammer mange kvinner på arbeidsplassen er ikke godkjent som yrkesskade – som resulterer i at kvinner taper potensielt store økonomiske fordeler.

Yrkesuføre får mer penger

Får du godkjent en skade eller sykdom som yrkesskade, kan det gi deg mer penger i uførepensjon og det offentlige kan ta mer av helseutgiftene dine. Det kan også gi deg rett på menerstatninger fra både folketrygden – og øvrige yrkesskadeytelser fra forsikringer.

Les om fordelene som yrkesuføre får og hvordan du går fram for å få det. Veldig mange som søker, får imidlertid avslag: Les om grunnene for avslag her – men mange av avslagene bunner ut i tabber – som altså kunne vært unngått.

Ifølge de nye tallene fra Nav, er det fremdeles stor overvekt av menn med godkjent yrkesskade – selv om andelen kvinner øker:

Ved utgangen av 2022 utgjorde kvinneandelen 31,3 prosent av de yrkesuføre. Nav skriver at andelen har vært svakt økende i hele 10-årsperioden fra 2013. I desember 2013 var kvinneandelen 29,6 prosent.

Det var totalt 10 000 uføretrygdede der hele eller deler av uførheten er en følge av yrkesskade, per desember 2022. Det er liten nedgang (på om lag 200 personer) sammenliknet med 2021.

Agder og Troms og Finnmark er fylkene med høyest andel uføretrygdede som mottar uføreytelse med yrkesskadefordeler. Lavest andel uføretrygdede med uføreytelse med yrkesskadefordeler har Oslo.

Kvinneandelen øker, for alle aldersgrupper over 25

Nav skriver at det er flere unge uføretrygdede. Over flere år har andelen eldre uføretrygdede gått ned, mens blant de unge 18–29 år har andelen økt.

Per desember 2022 var andelen uføretrygdede kvinner i befolkningen 12,5 prosent Over tid har uføreandelen økt mer for kvinner enn for menn.

– Som andel av befolkningen var det per desember 2022 flere uføretrygdede kvinner enn menn i alle aldersgrupper over 25 år, ifølge Nav.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.