Økende betalingsproblemer for de over 60 år: - Skyves stadig nærmere stupet

Betalingsanmerkninger øker blant de over 60 år. For hver måned som går, spises sparekontoen opp, og du skyves stadig nærmere stupet, sier inkassorådgiver.

TRANG ØKONOMI: Det er økende andel personer over 60 år som får betalingsanmerkninger fordi de ikke betaler regningene sine. I tillegg øker forbruksgjelda. Dette bekymrer inkassobransjen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
TRANG ØKONOMI: Det er økende andel personer over 60 år som får betalingsanmerkninger fordi de ikke betaler regningene sine. I tillegg øker forbruksgjelda. Dette bekymrer inkassobransjen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Mange har til slutt ikke noe mer å betale med. Jeg tror vi bare har sett toppen av isfjellet, sier inkassorådgiver Geir Grindland i rådgivnings- og regnskapsselskapet Remake.

Han henviser til de siste statistikkene om betalingsanmerkninger fra kredittinformasjonsselskapet Experian der det framgår at betalingsanmerkninger for de over 60 år øker - i motsetning til øvrige aldersgrupper:

I alle aldersgrupper har antallet personer med betalingsanmerkninger blitt redusert i løpet av de siste 12 månedene - men altså med unntak av de over 60 år.

Grindland sier han er overrasket over at pensjonistene har endt opp med så mye inkassogjeld.

- De eldre burde være et forbilde for de unge.

- Det kommer til å bli ekstremt framover. Ingen tvil om at det kommer til å bli trangt for mange nordmenn den kommende tida, uttaler Grindland til Vi.no.

De over 60 år skylder 14,9 milliarder

Betalingsanmerkninger er noe som kommer seint i kredittsyklusen.

Dersom du ikke betaler en regning eller en faktura, får du purringer eller betalingsoppfordringer. Gjør du ikke noe med disse, vil fakturaen gå til inkasso. Gjør du fremdeles ingenting, sendes fakturaen til forliksrådet - og du får en betalingsanmerkning. Før det skjer, kan kredittilbydere og inkassoselskaper prøve å tilrettelegge for en nedbetalingsplan.

- I tillegg kan gjelden øke med flere tusen kroner, i gebyrer. Til slutt sendes kravet over til Namsmannen. Da kan staten kreve inn pengene ved tvang, sier Grindland.

Ifølge Experian, har personer over 60 år betalingsanmerkninger tilsvarende over 14,9 milliarder kroner, som er en økning på 19,9 prosent sammenliknet med samme tidspunkt i fjor (august).

De skriver at selv om andelen personer på over 60 år er lav sammenliknet med landsgjennomsnittet, er det for skyldnere i denne aldersgruppen totalbeløpet har økt mest det siste året.

Experian skriver i en pressemelding at det er vanskelig å identifisere årsakene til hva som driver denne trenden for seniorene, men at man kan spekulere i at de eldre i større grad holder seg aktive og friske, og ikke justere forbruket nok i pensjonisttilværelsen med lavere inntekter.

LÅN OG GJELD: Lars har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å finansiere bilinteressen - og skylder nå over 1 million kroner. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned. Han holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand med pengehjelp fra sin pensjonerte mamma på over 80 år. Video: Lyxfellan/Viaplay Vis mer

- Til sammenlikning skylder de mellom 55 og 59 år totalt 7,5 milliarder kroner, som er en nedgang på 15,8 prosent sammenliknet med samme periode i fjor, sier Martin Haraldseth, analytiker i Experian.

Ved utgangen av juli hadde 4,9 prosent over 18 år en eller flere betalingsanmerkninger. Totalt har 225 557 nordmenn utestående betalingsanmerkninger for 57,1 milliarder - som er en nedgang fra 58,8 milliarder på samme tidspunkt i 2022.

- Det kan være et visst tidsetterslep på betalingsanmerkninger, og det blir interessant å følge med på den videre utviklingen, uttaler Haradseth.

Økende forbrukslån bekymrer

Ferske tall fra Norsk Gjeldsinformasjon viser at forbruksgjelden nå øker:

Den totale forbruksgjelden økte med 0,7 milliarder siste måned og utgjør nå totalt 155,9 milliarder (per 1. september). Forbruksgjelden har økt med 5 milliarder. hittil i år.

- Vi ser en markant økning i forbrukslån som kan tyde på at mange har brukt opp mye av de sparepengene som de hadde etter pandemien. De har derfor behov for å låne penger når de skal pusse opp eller kjøpe større kapitalvarer. En del av økningen skyldes nok også at en del har refinansiert dyre kredittkort i ett rimeligere forbrukslån, sier Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon.

Han forteller at rentebærende gjeld, som altså er forbrukslån og kredittkortgjeld som ikke blir betalt ved forfall, økte med 1,9 milliarder, 1,5 prosent.

- Økningen i rentebærende kredittkortgjeld gir grunn til bekymring, siden det kan tyde på at flere sliter med å betale alt ved forfall på grunn av økte priser og renter. Vi håper at denne ikke stiger ytterligere framover, sier Karstensen.

Også Grindland påpeker at flere nordmenn betaler sine inkassokrav ved å ta opp forbrukslån og benytte kredittkort.

- Dette kan være et tegn på økte økonomiske utfordringer i befolkningen. For hver måned som går, spises sparekontoen opp, og du skyves stadig nærmere stupet. Mange har til slutt ikke noe mer å betale med, sier Grindland.

Han understreker også at det er viktig å merke seg at økende forbruksgjeld kan ha langsiktige konsekvenser for enkeltpersoners økonomi. Han oppfordrer til økt bevissthet om økonomisk ansvar og forsiktighet ved bruk av forbrukslån og kredittkort.

- Går kravet til inkasso, får man betalingsanmerkning. Og da risikerer man å ikke å få lån eller forsikring.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.