Nytt om kontanter: Vurderer digitale kontanter

Norges Bank ønsker en klargjøring om retten til å betale kontant og etterlyser sanksjoner overfor de som nekter. Samtidig vurderer de om vi også bør få en digital utgave av kontanter.

KONTANT BETALING? - Norges Bank har merket seg at enkelte utsalgssteder ikke tar imot betalinger kontant. Nå vil de ha en klargjøring av plikten til å ta imot kontanter - og at det skal være muligheter for sanksjoner for de som nekter. Kun 4 prosent av betaling ved utsalgssteder gjøres med kontanter. Foto: NTB
KONTANT BETALING? - Norges Bank har merket seg at enkelte utsalgssteder ikke tar imot betalinger kontant. Nå vil de ha en klargjøring av plikten til å ta imot kontanter - og at det skal være muligheter for sanksjoner for de som nekter. Kun 4 prosent av betaling ved utsalgssteder gjøres med kontanter. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det er ingen ting som tyder på at fysiske kontanter vil forsvinne i overskuelig framtid. Og selv om bruken er synkende, er kontantene fortsatt en viktig del av betalingssystemet, uttaler Torbjørn Hægeland, direktør for finansiell stabilitet i Norges Bank, til Vi.no.

I en fersk rapport forteller Norges Bank om bruk, kostnader og sikkerhet ved betalingsløsninger i Norge. De forteller om nye betalingsmåter, sikkerhetstrusler, kontanter og muligheter for digitale kontanter, såkalte «digitale sentralbankpenger».

De understreker at kontanter fremdeles har viktige funksjoner i betalingssystemet, både som betalingsmiddel for dem som ikke behersker eller har mulighet til å bruke digitale løsninger - og ved svikt i de elektroniske betalingsløsningene.

Og som Norges Bank påpeker: Kontanter er faktisk et «tvungent betalingsmiddel».

Men likevel kan man oppleve at man ikke får betalt med kontanter.

- Retten til å betale kontant bør klargjøres

Ifølge Norges Bank, er det blant annet innvandrere og eldre som bruker kontanter mest. Kontanter er viktig for at også de som ikke behersker eller har tilgang til elektroniske betalingsmåter, har en mulighet til å betale. Men kontantbruken synker stadig: Kun 4 prosent av betalingene ble gjort med kontanter våren 2022. Samtidig oppfordrer myndighetene til å ha kontanter i beredskap.

- For at kontanter skal være et reelt betalingsalternativ, må publikum ha mulighet til å benytte kontantene, skriver Norges Bank i rapporten.

De peker på de nye reglene som snart trer i kraft, som skjerper kravet til bankenes kontanttjenester. Fra 1. oktober plikter bankene å ha løsninger for innskudd og uttak av kontanter. Dette er endringer som Norges Bank mener vil bidra til å styrke tilgjengeligheten til kontanter.

Likevel mener de det er behov for å klargjøre reglene om kontantbetalinger:

- For at kontanter skal være anvendelige, mener Norges Bank at retten til å betale med kontanter bør klargjøres slik at den ikke kan avtales bort med standardvilkår på utsalgssteder, skriver Norges Bank.

- Er det virkelig slik at kontantbetaling kan avtales bort?

Hægeland viser til Finansavtaleloven paragraf 38, hvor det står at forbruker alltid har rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos den som mottar betalingen.

- Men det vil alltid finnes betalingssituasjoner der kontanter ikke er relevante. Netthandel er et eksempel. Samtidig kan det være uklart hva som menes med «hos betalingsmottakeren». Et eksempel på gråsoner er om du befinner deg på et hotell med ulike serveringssteder, og puben du befinner deg i sier at du må gå til resepsjonen hvis du vil betale kontant. Det er kanskje ikke urimelig, men hva om et hotell i Finnmark sier at du må dra til kjedens hovedkontor i Oslo dersom du vil betale kontant? sier Hægeland til Vi.no.

- Vi mener dette bør klargjøres, og har skrevet et brev til Finansdepartementet om dette. Dette er en problemstilling som departementet nå ser på, sier han videre.

Sanksjoner ved kontant-nekt

Norges Bank etterlyser sanksjonsmuligheter dersom bank eller utsalgssted ikke retter seg etter kravet om å ta imot kontanter.

- Norges Bank har merket seg at enkelte utsalgssteder ikke tar imot betalinger kontant, skriver de i rapporten - og legger til at det i tillegg til en avklaring av kontantretten bør etableres effektive sanksjonsmuligheter ved manglende etterlevelse.

- Hva slags sanksjoner kan det være snakk om?

- Det er det ikke opp til oss å vurdere, sier Hægeland - og legger til at dette er også noe de tar opp i sitt brev til Finansdepartementet.

Der foreslår Norges Bank at Forbrukertilsynet gis myndighet til sanksjoner overfor bedrifter som nekter å ta imot kontanter, på bakgrunn av markedsføringsloven.

En ny type kontanter: Digitale sentralbankpenger

- Fallende kontantbruk og andre utviklingstrekk i betalingssystemet er bakgrunnen for at Norges Bank vurderer om publikum i tillegg til kontanter bør ha tilgang til digitale sentralbankpenger, skriver Norges Bank i den ferske rapporten.

Men hva er egentlig «digitale sentralbankpenger»?

- Enkelt sagt er digitale sentralbankpenger en digital utgave av kontanter, utstedt av sentralbanken, og med noen av de samme egenskapene, forklarer Hægeland.

- Kan kontanter slik vi kjenner dem i dag kan bli erstattet av digitale sentralbankpenger?

Som du kan lese innledningsvis, avviser Hægeland at kontantene som vi kjenner dem i dag, vil forsvinne med det første.

- Muligheten til å bytte til sentralbankpenger bidrar til å understøtte tilliten til penger som står på konto i banksystemet. Sentralbanken kan ikke gå konkurs. Dessuten er ikke kontanter avhengig av elektroniske systemer for å kunne brukes. Kontanter er i siste instans eneste alternativ ved full svikt i de elektroniske betalingsløsningene. Det gjør at de har en viktig beredskapsfunksjon, sier Hægeland.

Han legger til at kontantene også er viktige for de som ikke behersker eller har mulighet til å bruke digitale løsninger. Men spørsmålet om digitale sentralbankpenger er viktig både for Norges Bank og mange andre sentralbanker.

- Fallende kontantbruk er en viktig årsak til det. For oss er det overordnede spørsmålet om digitale sentralbankpenger er hensiktsmessig for å fremme tillit til pengevesenet og et sikkert og effektivt betalingssystem, sier Hægeland.

PENSJON: Pensjonen din er delt inn i tre deler. I videoen forklarer spare- og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del. Video: Storebrand. Vis mer

Han forteller at Norges Bank vurderer om noen av egenskapene ved kontanter bør føres videre og utvikles gjennom sentralbankpenger i digital form og sier at de også ønsker å være forberedt på å kunne innføre det dersom betalingssystemet utvikler seg i en annen retning enn de i dag kan forutse.

Norges Bank holder på å teste ut tekniske løsninger for digitale sentralbankpenger og analyserer konsekvenser ved å innføre det. Uansett resultater og hva som skjer videre med dette, understreker Hærland at en eventuell innføring krever en politisk forankring, som han beskriver nok ligger et stykke fram i tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.